Glede slavne "izolacije virusa".
Ameriški center za nalezljive bolezni (CDC) ga je izoliral, sekvencioniral, ga goji v ustreznih celičnih linijah.
Vsakdo, ki je usposobljen za delo z nalezljivimi virusi, lahko brezplačno dobi vzorec za nadaljne raziskave iz repozitorija.
Kaj vas skeptike tukaj moti oziroma, kaj bi še želeli.
Timeline:
On January 20, 2020, CDC received a clinical specimen collected from the first reported U.S. patient infected with SARS-CoV-2. CDC immediately placed the specimen into cell culture to grow a sufficient amount of virus for study.
On February 2, 2020, CDC generated enough SARS-CoV-2 grown in cell culture to distribute to medical and scientific researchers.
On February 4, 2020, CDC shipped SARS-CoV-2 to the BEI Resources Repository.
An article discussing the isolation and characterization of this virus specimen is available in Emerging Infectious Diseases.
Harcourt J, Tamin A, Lu X, Kamili S, Sakthivel SK, Murray J, et al. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 from Patient with Coronavirus Disease, United States. Emerg Infect Dis. 2020;26(6):1266-1273. https://doi.org/10.3201/eid2606.200516
Fino da si se potrudil, hvala.
Zdaj, za druge ne bom govoril, mene pa moti naslednje (vzeto iz članka iz povezave na strani, ki si jo lepil - na tvoji povezavi ni govora o načinu izolacije)
torej v temle prispevku https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/6/20-0516_article
Poudaril in italiksiral (dobra beseda, moram patentirat) sem jaz. Če prav razumem, so PCR naredili preden je bil virus izoliran? Prav tako so določili da ni človeškega izvora (prvi stavek) pred izolacijo? Lahko da narobe berem. Ampak potem je tole napisano hudo narobe....Methods
Specimen Collection
Virus isolation from patient samples was deemed not to be human subjects research by the National Center for Immunizations and Respiratory Diseases, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (research determination no. 0900f3eb81ab4b6e). Clinical specimens from a case-patient who had acquired COVID-19 during travel to China and who was identified in Washington, USA, were collected as described (1). Nasopharyngeal (NP) and oropharyngeal (OP) swab specimens were collected on day 3 postsymptom onset, placed in 2–3 mL of viral transport medium, used for molecular diagnosis, and frozen. Confirmed PCR-positive specimens were aliquoted and refrozen until virus isolation was initiated.
(zgornji citat se nadaljuje takoj za prejšnjim)Cell Culture, Limiting Dilution, and Virus Isolation
We used Vero CCL-81 cells for isolation and initial passage. We cultured Vero E6, Vero CCL-81, HUH 7.0, 293T, A549, and EFKB3 cells in Dulbecco minimal essential medium (DMEM) supplemented with heat-inactivated fetal bovine serum (5% or 10%) and antibiotics/antimycotics (GIBCO, https://www.thermofisher.comExternal Link). We used both NP and OP swab specimens for virus isolation. For isolation, limiting dilution, and passage 1 of the virus, we pipetted 50 μL of serum-free DMEM into columns 2–12 of a 96-well tissue culture plate, then pipetted 100 μL of clinical specimens into column 1 and serially diluted 2-fold across the plate. We then trypsinized and resuspended Vero cells in DMEM containing 10% fetal bovine serum, 2× penicillin/streptomycin, 2× antibiotics/antimycotics, and 2× amphotericin B at a concentration of 2.5 × 105 cells/mL. We added 100 μL of cell suspension directly to the clinical specimen dilutions and mixed gently by pipetting. We then grew the inoculated cultures in a humidified 37°C incubator in an atmosphere of 5% CO2 and observed for cytopathic effects (CPEs) daily. We used standard plaque assays for SARS-CoV-2, which were based on SARS-CoV and Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) protocols (9,10).
Prva dva stavka sta spet poudarjena z moje strani. Ker sta bistvo.
Zdaj, ko sem jaz prvič slišal (ne vem za druge, ne bom govoril v njihovem imenu, čeprav sem zasledil, da se je pričakovalo podobno), da je bil virus izoliran sem pričakoval nekaj v naslednjem smislu: vzame se smrkelj, pljunek ali kaj podobno ogabnega, se ga na nek način očisti navlake (ne vem, recmo centrifuga ...) in fukne pod elektronski miskroskop, da se pogleda kaj tam plava (no, je plavalo, ker pod tem mikroskopom se ne da gledat nič migajočega) in se določi v smislu tole buckico poznamo, tisto palčko tut, zvezdica je tudi nekam znana, tale krogec je pa nekam čuden pa še veliko jih je, najbrž je to to.
Zgodi se pa opisano v prvih dveh stavkih. Vzorec se vrže v kopel z vero celicami (celice opičjih ledvic, žive z vsem kar je tam notri), doda goveji serum, kar je nova zaloga celic in genskega mateiala in vse to se zalije zmešanico hranil, kjer je hranil ravno dovolj, da celice še nekaj časa životarijo (po domače, strada se jih dokler ne poginejo). Za nameček dodajo mešanici še antibiotike in antimikotike (ki niso ravno blagodejni za stradajoče in umirajoče celie ledvic). In iz te mešanice razpadajočih celic in genskega material potem pade ven ... kaj že? Nekaj kar je podobno virusom, no al pa so virusi čudno podobni temu. Ker (menda, nimam še 100% potrditve; jebat ga ves čas pa tudi ne morem gledat te stvari) podobna mešanica delcev pade ven tudi, če se v to župco ne da nobenega vzorca...
To je več ali manj enak postopek že od leta mislim da 1954 (patent), kjer mojster opisuje različne metode za "izolacijo" in samo ta je dala približen rezultat. Za dokončen rezultat so morali vzorec še dodatno "fiksirati" (karkoli že to pomeni...) da so sploh lahko videli kaj določenega oz. drugačnega od ostalih preizkušenih metod. (klinc, sem bil prepričan da imam shranjen patent; očitno sem ga tako dobro spravil, da ga še sam ne najdem)
Podobno kot sem zasledil kakšen teden nazaj v eni študiji, ki je bila lepljena sem, kjer so gledali vzorec (pridelan na zgornji način se mi zdi) kjer so videli kroglice ne pa spajkov. In so v župco dodali še tripsin (encim, ki razgrajuje beljakovine), pol pa so se spajki čudežno prikazali. Ne, nisem shranil te študije, je pa nekje na straneh alterja.
Se ti še zdi čudno zakaj imam vprašanja? Tak postopek sem videl kadarkoli sem še kopat po izvoru "izolata". In kolikor sem videl do sedaj, je bil tak postopek uporabljen za vse viruse. Žal mi je, iščem naprej....
Najbolj hecno je, da iz zgoraj opisane župce razni ihani znajo potegnit ven virus, direktno iz originalnega vzorca vzetega s človeka pa očitno ne. Premalo virusa v vzorcu? Ammm ... ga je pa dovolj, da se bojimo izdihanih kapljic, ker nas bodo pogubile, če ne bo ... mask?! Najbrž sem jaz čuden, ker ne znam zvezat tele zadeve ....