Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Očitno stroka/vlada vidi nekaj drugega na tem grafu, exponentno rast očitno?

1617179064756.png

• Všeč mi je
Reactions: Pbutec in HEPAN

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Ja, ampak jaz ne spamam - prispevam k debati, pa tudi če gre v napačno smer.

Ti namenoma derailaš diskusijo. Zdaj pa končajva s tem, ker ne koristi ničemur.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
se mi je zdelo da boš hitro našel izgovore.
glede na to da ogromno mimo sekaš(kar pa zadaneš je pa več ali manj v stilu "jutri v LJ ne bo -10 stopinj" - no shit sherlock) z ogromno sporočili se to pri meni šteje kot spam.
kako ti formuliraš pa se ne bom spuščal, očitno nimaš dovolj časti da bi držal svojo besedo.

pa daj za malo veselja kakšno drzno napoved

• Všeč mi je
Reactions: dejan_

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
kaj to pomeni da ne bo spet ceu kup izgovorov?
najbrž bo zate "zaprti vsaj do po majskih praznikih" že to da bo maska potrebna v štacuni.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ok, ampak v tem primeru - zakaj smo šli par mesecev z okužbami dol kljub odpiranju?

Če to je posledica angleškega seva, ki je bolj nalezljiv, potem se je tudi premaknila točka čredne imunosti in sicer iz 60% na recimo 80%.
Gor si pisal da verjetno ti ki so že preboleli in cepljeni niso verjetno niso odpirni na angleško...
Torej gremo iz začetka?

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
S tem imam v mislih stanje, kot ga bomo imeli z jutrišnjim dnem.
si pa čist kontra obrnu. od tega da 3 vala ne bo (kljub dejstvu da si takrat že vedel za ang. sev na katerega sedaj vališ krivdo) do tega da bo sedaj cel mesc lockdown v skoraj najhujši (oz če ne smemo čez mejo mogoče najhujši) obliki do sedaj.

kaj je botrovalo temu zasuku?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Gor si pisal da verjetno ti ki so že preboleli in cepljeni niso verjetno niso odpirni na angleško...
Torej gremo iz začetka?
Bi rekel, da z okužbami ja, vendar ne v takem obsegu, ker določen nivo zaščite prebolelost z originalnim sevom in cepljenje vseeno nekaj pomaga. Tudi graf naraščanja okužb ni tako strm, kot je bil jeseni.

Hospitalizacije in ICU pa v tem primeru ne bi smele tako narasti.

Držim pesti za čim boljši scenarij. Čist sem že izmučen od tega. Pa tako dobro je kazalo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.007
113
kod Džej-Zija
Pa tako sta se z darjan-om norca delala iz naju z jest5-om, ko sva opozarjala na nevarnost angleškega seva in eksponentno rast.

Varuj se izmučenosti, ni ti treba bremena naroda komplet prevzeti na svoje rame.

• Haha
Reactions: sad

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
si pa čist kontra obrnu. od tega da 3 vala ne bo (kljub dejstvu da si takrat že vedel za ang. sev na katerega sedaj vališ krivdo) do tega da bo sedaj cel mesc lockdown v skoraj najhujši (oz če ne smemo čez mejo mogoče najhujši) obliki do sedaj.

kaj je botrovalo temu zasuku?
Ja lej, dobro je kazalo. 3 mesece se je slika izboljševala. Upal sem, da angleški sev ne bo imel tako velikega vpliva, pa ga, očitno ima. jest5 je imel prav, pa še datum je zadel.

Misliš, da nisem slabe volje? Ne samo zaradi tega, ker se ni uresničil moj scenarij (ker sem upal na najboljše), ampak tudi zaradi tega, ker ni videti enega pozitivnega konca, še posebej s tako slabo sliko, ki jo imamo s cepljenjem?

Pismu, da potrebujemo nekaj pozitivnega po tem usranem letu.

• Všeč mi je
Reactions: johan_blond

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Ja lej, dobro je kazalo. 3 mesece se je slika izboljševala. Upal sem, da angleški sev ne bo imel tako velikega vpliva, pa ga, očitno ima. jest5 je imel prav, pa še datum je zadel.

Misliš, da nisem slabe volje? Ne samo zaradi tega, ker se ni uresničil moj scenarij (ker sem upal na najboljše), ampak tudi zaradi tega, ker ni videti enega pozitivnega konca, še posebej s tako slabo sliko, ki jo imamo s cepljenjem?

ne zdej v depro pa čist črnogledo čeprav se nobemu res ne da več.

počivauček je zdej ključ do rešitve. če se 11 oz 12 ne odpre sem precej prepričan da ne bo več sodeloval v vladi in gremo na volitve. to je pa tudi nekaj dobrega? win win več al manj. ali se odpre ali pa gremo na volitve in potem bodo z nami lepo komuniciral pa lepe ukrepe bomo mel.

mau pozitive
"Ne gre za zaprtje države, gre za deset dni prazničnih počitnic."

ps: ne bom kavčar, edino kar se lahko "veselim" v tem lockdownu je manjša gužva na cest. vse ostalo je zame samo minus.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.133
113

Da angleški sev s časom dominira je bilo jasno že od začetka, dejansko iz anglije po kateri se imenuje. Ko enkrat pride, pride do 100%. Glede na neuradne podatke se je to zgodilo tudi pri nas sedaj, kar je bilo čisto pričakovano.

Sevi v sloveniji skozi čas (spodaj meseci, svetlo viola je sev B.1.258.17 in rumena je B.1.1.7 [anglež]):
anglez.png

Razlika v kužnosti seva med B.1.258.17 in B.1.1.7 je naš "tretji val". To je to kar se sedaj dogaja in kar nam dviga številke. Če je prekuženost in/ali precepljenost na nivoju bo tretji val kratek in predvsem nesmrtonosen,

Dobra stvar angleškega seva je da trenutno ne obstaja dominantnejših sevov, vsaj zaenkrat. Tako da tole dejansko daje upanje da vsaj v kratkem ne bodo prišli sevi na katere je imunost (cepljenje ali naravna pot) slabša. Predvsem se sezona prehladov končuje in kovid bo izgubil moč, s tem pa tudi pojavnost novih sevov na severni polobli. Tako da tole daje precej dobre obeti za poletje na Pag-u.