Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Briga me kako folk jamra. Ampak sem pa siguren, če bi vlada odločno takoj oznanila (na lep način, ne " ti ti Kekec"), da zapirajo popolnoma meje Slovenije za 14 dni, ustavljajo šole in trgovine razen teh in teh, imela pripravljeno šolanje na daljavo v nulo, imela pripravljena nadomestila firmam, ki bi izgubila denar v tem obdobju, rekla, da rekreiranje ni problem kjerkoli, samo masko gor, bi šlo to čez brez težav!! V to sem prepričan.

Seveda pa po 14 dneh odpreš nazaj, vse je izplačano, kar moraš izplačat, gremo dalje. In se ne pozabiš zelo lepo zahvaliti ljudem za sodelovanje. In vmes nimaš polno korupcijskih izpadov svojih podrepnikov seveda.

Tole zgoraj je svetlobna leta od tega, kar so dejansko počeli in počnejo še sedaj. In ljudje to vidijo. In so proti. Zelo.
No vidiš, jaz sem pa 100% prepričan, da to ne bi špilalo. Imaš v tej temi folk, ki jim je v trenutni situaciji ni normalno, da v gužvi nimaš maske na gobcu.
In se jasno spominjam pogroma povsod, ko se je septembra omenjal lockdown.
kolikokrat si na zadnji strani omenil Pag, morje, smučanje in vejice? si malo obseden s tem?

pa si prepričan da bi tak lockdown deloval tako kot pričakujemo? da bo po 5-10-14 dneh virus kar izginil?

sej sem dopoldne pisal, pa se mi ne da še enkrat...
Ne, virus ne bi izginil, je pa Avstralija dokazala, da se da s tem pristopom relativno normalno živeti na (relativno) veliki omejeni lokaciji. Ampak tam folk to razume in ne išče 1001 razlog zakaj sennjemu tega ni treba držati. Sem že nalimal en podkast na to temo tukaj.

• Všeč mi je
Reactions: Dualis

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
No vidiš, jaz sem pa 100% prepričan, da to ne bi špilalo. Imaš v tej temi folk, ki jim je v trenutni situaciji ni normalno, da v gužvi nimaš maske na gobcu.
In se jasno spominjam pogroma povsod, ko se je septembra omenjal lockdown.

Ne, virus ne bi izginil, je pa Avstralija dokazala, da se da s tem pristopom relativno normalno živeti na (relativno) veliki omejeni lokaciji. Ampak tam folk to razume in ne išče 1001 razlog zakaj sennjemu tega ni treba držati. Sem že nalimal en podkast na to temo tukaj.
Avstralija je otok. Še naselja so močno narazen. Ni to enako kot Evropa s kupom sosednjih držav.

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
in gremo dalje kam? počakat 10 dni, da se spet pojavijo okužbe? in kaj pol? spet zaprt?

ni to taprav način.
V 14 dnevnem full lockdownu poloviš vse okužbe, potem je na tebi samo še, da preprečiš prihod od zunaj. Tu je potem obvezna karantena v hotelu. V Perthu že dva meseca (če se prav spomnim) niso imeli okužbe.
Je pa seveda ta lockdown fajn narediti na začetku, ne ko ti že vse eksplodira,

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
in gremo dalje kam? počakat 10 dni, da se spet pojavijo okužbe? in kaj pol? spet zaprt?

ni to taprav način.
Pojma nimam, kar se mene tiče bi vse odprl in precepil rizične in gremo dalje. Gabi se mi tole jebanje Janezov, medtem ko južna Amerika žurira na polno pa kao podira rekorde okuženosti in nikome ništa.

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
:(:(:(:(:( Evo, tipičen primer balkanca...

Par minut nazaj si tole napisal.
Če bi pri nas jasno rekli, da zapirajo meje Slovenije za 5 dni (ali pa 14 dni, boh pumagej) 100%, enako se zaprejo šole in trgovine razen živilskih in lekarn, ljudje pa morajo biti doma, dovoljena pa je seveda rekreacija, ne bi imeli čisto nobenih težav. Slovenija je po količini prebivalstva enaka Perthu, samo, da nismo tako gosto poseljeni. Oni se lahko rekreirajo kjerkoli in točno vedo, da bodo po 5 dnevih na starem. Izpadi denarja bodo povrnjeni.

Pri nas smo zaprti v mikro lokacije, s kupom popolnoma nenormalnih pravil že 3 mesece in več. Pa ste munjeni, da ne vidite razlike in zakaj pri nas nič več ne deluje? Zapri ti Perth za 3 mesece in jim prepovej gibanje, uniči jim gospodarstvo in jih jebaj z odloki vsake tri dni po malo. Ne bi šlo kajne?
Če bi takrat to naredili, bi bilo vse super. Pa vsi bi se držali, pa Slovenija bi bila svetilnik na morju, vse super, duper.
Ko ti napišem, da sem sam 100%, da ne bi to laufalo pri nas, pride že prvi izgovor, samo par minut kasneje:
Avstralija je otok. Še naselja so močno narazen. Ni to enako kot Evropa s kupom sosednjih držav.
A veš, pokrajina kjer je Perth ima za sosedo pokrajino, ki ima neko drugo mesto. A veš, recimo tako kot sta sosedi Slovenija in Hrvaška. Lahko imaš ti alternativna dejstva, ampak zaenkrat jaz tam še ne vidim morja vmes. Ravno tako je med Zagrebom in Ljubljano tudi kar nekaj razdalje. Ja, TEHNIČNO ne tako kot v Avstraliji, ampak... In ne boš verjel, tudi v Avstraliji je kakšno podjetje klecnilo, ker je izgubilo posel zaradi tega, ker so te omejitve.

Ne moreš ti Balkanca prepričat v nekaj, kar bo dobro zanj, vedno bo našel 1001 utemeljen izgovor, zakaj to pri nas ne laufa. Je Mossero lepo napisal, da z odgovornostjo do drugih in malo žrtvijo, zaščitiš sebe in bi potem lahko relativno normalno živeli. Ampak to balkancu ne gre čez, ker on se ne bo pustil jeb..., on ve vse, on je najboljši. Hkrati pa ima 1001 izgovor, zakaj on lahko nekaj naredi ''malo po svoje'', si prilagodi pravila. Sej pa ja ne bo nič.
Izgleda bi res morali dobit Severno Korejo, potem bi morda stvar zlaufala.

IN ŠE TOLE: JA, TO KAR OBLAST DELA (pa mi dol visi ali so desni ali levi, beli ali rdeči ali pa vijolični) PRI NAS JE POPOLNOMA NEUMNO IN SO PRAKTIČNO ZAJE... SKORAJ VSE, KAR JE BILO MOŽNO. AMPAK VEŠ KAJ: PREBERI SI TA FORUM IN BO JASNO, DA SI DRUGEGA OČITNO NE ZASLUŽIMO, KER V POVPREČJU NISMO SPOSOBNI POGLEDATI DLJE OD DANAŠNJEGA DNE IN LASTNOROČNE AGENDE.

Nič, grem raje delat, sem že dovolj žalosten za danes.

• Všeč mi je
Reactions: tomi in Dualis

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
:(:(:(:(:( Evo, tipičen primer balkanca...

Par minut nazaj si tole napisal.

Če bi takrat to naredili, bi bilo vse super. Pa vsi bi se držali, pa Slovenija bi bila svetilnik na morju, vse super, duper.
Ko ti napišem, da sem sam 100%, da ne bi to laufalo pri nas, pride že prvi izgovor, samo par minut kasneje:

Ne moreš ti Balkanca prepričat v nekaj, kar bo dobro zanj, vedno bo našel 1001 utemeljen izgovor, zakaj to pri nas ne laufa. Je Mossero lepo napisal, da z odgovornostjo do drugih in malo žrtvijo, zaščitiš sebe in bi potem lahko relativno normalno živeli. Ampak to balkancu ne gre čez, ker on se ne bo pustil jeb..., on ve vse, on je najboljši. Hkrati pa ima 1001 izgovor, zakaj on lahko nekaj naredi ''malo po svoje'', si prilagodi pravila. Sej pa ja ne bo nič.
Izgleda bi res morali dobit Severno Korejo, potem bi morda stvar zlaufala.

IN ŠE TOLE: JA, TO KAR OBLAST DELA (pa mi dol visi ali so desni ali levi, beli ali rdeči ali pa vijolični) PRI NAS JE POPOLNOMA NEUMNO IN SO PRAKTIČNO ZAJE... SKORAJ VSE, KAR JE BILO MOŽNO. AMPAK VEŠ KAJ: PREBERI SI TA FORUM IN BO JASNO, DA SI DRUGEGA OČITNO NE ZASLUŽIMO, KER V POVPREČJU NISMO SPOSOBNI POGLEDATI DLJE OD DANAŠNJEGA DNE.

Nič, grem raje delat, sem že dovolj žalosten za danes.
Kateri del nisi razumel? Ti je jasno, koliko ljudi gre čez meje EU vsakodnevno? Perth se lahko 100% zapira parkrat letno in tudi ko se odpre gre čez meje mesta količinsko veliko manj ljudi (da ne omenim še državljanstev) kot v EU državi. Torej ti lahko EU državo zapreš enako kot Perth, pa bo po odprtju neprimerno hitreje spet v rdečem kot eno mesto v Avstraliji.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
Žurira na polno? Čemu je potem karneval v Riu odpovedan? Nikome ništa? A da umirajo v rekordnih količinah, je nepomembno?
More Brazil protests against Bolsonaro’s COVID-19 response | Coronavirus pandemic News | Al Jazeera
Jap žurira na polno. Oz. po njihovo je to normalno življenje. Si videl kako izgledajo njihove ulice čez dan ali zvečer? Si opazil parado zmagovalcev njihove različice lige prvakov včeraj? Res, da sem videl par mask pod brado v tisti množici tisočev. Jebe se njim za ukrepe, če jih sploh imajo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Kateri del nisi razumel? Ti je jasno, koliko ljudi gre čez meje EU vsakodnevno? Perth se lahko 100% zapira parkrat letno in tudi ko se odpre gre čez meje mesta količinsko veliko manj ljudi (da ne omenim še državljanstev) kot v EU državi. Torej ti lahko EU državo zapreš enako kot Perth, pa bo po odprtju neprimerno hitreje spet v rdečem kot eno mesto v Avstraliji.
:(:(:(:(
Ti osnove nisi razumel: v Avstraliji SO POKRAJINE OSTALE ZAPRTE TUDI PO ODPRAVI LOCKDOWN-A. Če greš izven pokrajine, greš v OBVEZNO karanteno, pa ne v svojo bajto, ampak v hotel, ki ti ga določijo. Sedaj pa razpravljaj naprej o Evropi in državah tukaj.
Sem slišal, da v Avstraliji ni nobene mobilnosti med pokrajinami, noben ne dela v drugi pokrajini, posli pa baje tudi laufajo samo znotraj pokrajin. Tudi noben se ne sme preseliti izven pokrajine, tako imajo vsi svojce samo znotraj pokrajin. Zato je njim to lažje narediti. BAJE.

19. jul 2007
2.832
1.553
113
Pojma nimam, kar se mene tiče bi vse odprl in precepil rizične in gremo dalje. Gabi se mi tole jebanje Janezov, medtem ko južna Amerika žurira na polno pa kao podira rekorde okuženosti in nikome ništa.
Južna Amerika ni nikoli slovela kot celina, kjer bi človeško življenje kaj posebej štelo.

Čeprav, pri pričakovani življenski dobi, se pa zelo solidno držijo.
1612181619737.png

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
Ti osnove nisi razumel: v Avstraliji SO POKRAJINE OSTALE ZAPRTE TUDI PO ODPRAVI LOCKDOWN-A. Če greš izven pokrajine, greš v OBVEZNO karanteno, pa ne v svojo bajto, ampak v hotel, ki ti ga določijo. Sedaj pa razpravljaj naprej o Evropi in državah tukaj.
Sem slišal, da v Avstraliji ni nobene mobilnosti med pokrajinami, noben ne dela v drugi pokrajini, posli pa baje tudi laufajo samo znotraj pokrajin. Zato je njim to lažje narediti. BAJE.
Zaradi mene lahko to brez problema uvedejo tudi pri nas. Baje pa smo malo bolj odvisni od izvoza/uvoza kot oni in bi crknili. Baje.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.647
113
kod Džej-Zija
Pa si ti videl, koliko imajo okuženih in koliko mrtvih? Poleg tega imajo za predsednika totalnega kretena, ki je zanikal covid, dokler ga sam ni staknil. Njihova verzija Johnsona.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
Pa si ti videl, koliko imajo okuženih in koliko mrtvih? Poleg tega imajo za predsednika totalnega kretena, ki je zanikal covid, dokler ga sam ni staknil. Njihova verzija Johnsona.
Ja, koliko jih imamo pa mi na miljon prebivalcev s tem, da smo zaprti kot cucki v primerjavi z njimi? Smo blazno uspešni kajne?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Jap žurira na polno. Oz. po njihovo je to normalno življenje. Si videl kako izgledajo njihove ulice čez dan ali zvečer? Si opazil parado zmagovalcev njihove različice lige prvakov včeraj? Res, da sem videl par mask pod brado v tisti množici tisočev. Jebe se njim za ukrepe, če jih sploh imajo.

Začni prosim s tem, da pogledaš vremensko napoved tukaj in tam. Pa se malo spomni, kako je bilo pri nas, ko smo imeli podobno napoved :zavijazocmi:

• Všeč mi je
Reactions: kalbo, cappy in sad

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
A bi lahko prebral vse?
V Avstraliji NI izhoda za posel, pa za vejice pucat na vikendu, pa za pogledat vikend, pa za smučat, pa za plavat, pa za ljubico nategnit, pa za obnemogle starše obiskat, itd.. Greš iz regije, prideš nazaj in SPOKAŠ DIREKT V KARANTENO V HOTEL.
Si sedaj razumel? Pa pred tem so imeli FULL LOCKDOWN.
No, in zato pa lahko oni vmes normalno živijo.

Res pa je, da je vprašanje kaj to dolgoročeno pomeni, če ne bo cepiv dovolj za vse v normalnem času.

Dej si malce več preberi o avstralskem "totalnem" lockdownu, prej kot še več buč zakotališ.

Restavracije in bari bodo odprti za takeaway, firm tudi ne bodo zapirali. V trgovino greš lahko, v lekarno prav tako, rekreacijo izvajaš znotraj soseske, ki je v večini večja kot kaka mikro občina pri nas. Skrb za starejše in obnemogle je tudi dovoljena, prav tako zaščita premoženja.

Pa ti eno avstralsko pokrajino primerjaš z državo v evropi. Koliko dnevnih migrantov imajo tam in koliko mi tu?
To da so otok in prav nobenega zunanjega ne spuščajo not brez karantene tudi pomaga.
Primerljiv ukrep bi bil, da se celotna evropa zapre za 14 dni in potem vsaka država posebej poskrbi za dosledno izvajanje karanten zunanjih prišlekov, čeprav poenotit ukrepanje samo na ravni EU je težko, kaj šele na področju celotne evrope.

Največji hec pri vsem skupaj pa je, da kljub fantastičnim ukrepom, je virus našel pot nazaj.
Če cepljenje ne bo hudičevo dobro in hitro prijelo, bodo lahko tako zaprti še 2 leti in takoj po delnem odprtju bo eksplozija okužb. V računico bi dodal tudi to, da je tam sedaj poletje, ko je bilo tudi pri nas skorajda 0 okužb dnevno.

Zgodba o uspehu ane.....

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
kako je fajn brat kako so sedaj vsi da bi imeli totalni lockdown septembra.
nekateri imamo malo spomina kaj so ti pisali takrat ko se je to samo omenjalo.

• Všeč mi je
Reactions: tomi

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
Začni prosim s tem, da pogledaš vremensko napoved tukaj in tam. Pa se malo spomni, kako je bilo pri nas, ko smo imeli podobno napoved :zavijazocmi:
Kaj ima to veze s čimerkoli? Majstri pravijo, da se virus enako širi poleti in pozimi (glede na količino okuženih in mrtvih po svetu je mogoče celo to res). Če pa misliš, da so zunaj, ker je toplo, pri nas pa ne, si pa resno butast. Pri nas je zunaj mrtvilo ne zato, ker je zima, ampak, ker so v veljavi idiotski ukrepi, ki jih tam ni.

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Dej si malce več preberi o avstralskem "totalnem" lockdownu, prej kot še več buč zakotališ.
Restavracije in bari bodo odprti za takeaway, firm tudi ne bodo zapirali. V trgovino greš lahko, v lekarno prav tako, rekreacijo izvajaš znotraj soseske, ki je v večini večja kot kaka mikro občina pri nas. Skrb za starejše in obnemogle je tudi dovoljena, prav tako zaščita premoženja.
TOTAL LOCKDOWN JE BIL NEKAJ MESECEV NAZAJ, da so ustavili zadevo, ne SEDAJ. Hvala za razumevanje, upam.
Največji hec pri vsem skupaj pa je, da kljub fantastičnim ukrepom, je virus našel pot nazaj.
A veš, kje je našel virus pot nazaj?
DO VARNOSTNIKA V HOTELU, KJER JE BIL FOLK V KARANTENI. Jaz bi rekel, da jim očitno sistem dobro dela, saj so ga detektirali pri izvoru.

Glede cepiva in dolgoročnosti, sem pa že napisal praktično isti pomislek dve strani nazaj :).

Pa ti eno avstralsko pokrajino primerjaš z državo v evropi. Koliko dnevnih migrantov imajo tam in koliko mi tu?
To da so otok in prav nobenega zunanjega ne spuščajo not brez karantene tudi pomaga.
Primerljiv ukrep bi bil, da se celotna evropa zapre za 14 dni in potem vsaka država posebej poskrbi za dosledno izvajanje karanten zunanjih prišlekov, čeprav poenotit ukrepanje samo na ravni EU je težko, kaj šele na področju celotne evrope.
Spet, 1001 izgovor zakaj oni lahko, mi pa ne moremo. Bi nam bilo kje težje? Verjetno ja. Bi nam bilo kje lažje. Tudi verjetno ja. In? Očitno pri njih zadeva deluje.
Sedaj mi pa odgovori na to vprašanje: ali bi raje imel tak sistem, kot ga imajo oni ali to sranje v katerem smo že 4 mesece?

Sicer pa še moja misel: jaz žal nisem dovolj pameten, da bi vedel, kaj za slovensko gospodarstvo pomeni recimo zaprtje mej Slovenije. Glede na to, da smo izvozno naravnani, verjetno nič dobrega ali pa bi bila to popolna katastrofa pa ne vem. Sam lahko izračunam točno, koliko je moje podjetje izgubilo zaradi tega. Verjetno bi strokovnjaki znali izračunati ali bi bilo bolje/ceneje to ali pa to, kar imamo sedaj. In ja, v vsaki opciji bodo nekateri žal potegnili kratko, zato bi jim bilo potrebno ponuditi pomoč. Pa ne v maniri delovanja naše oblasti, ker bi verjetno prišli z načinom gašenja požara z bencinom.