Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.802
3.980
113
Ljubljana
hmpg.net
Ja, prav si povedal - ne veš. Cel kup držav je imelo popolnoma primerljive ukrepe kar se tiče omejevanja gibanja, kar nekaj pa tudi strožje. Recimo v Franciji je bil dovoljen izhod 1 uro na dan in sicer najdlje 1 km proč od prebivališča.
Cel kup držav - v celi Franciji je bil dovoljen izhod 1 uro na dan in sicer najdlje 1 km proč od prebivališča? 2 meseca?
Še kaka država kjer je bil dovoljen izhod samo v občini in v službo, javni prevoz ni delal, šole niso delale? 2 meseca?

CEL KUP?

19. jul 2007
2.925
1.637
113
Cel kup držav - v celi Franciji je bil dovoljen izhod 1 uro na dan in sicer najdlje 1 km proč od prebivališča? 2 meseca?
Še kaka država kjer je bil dovoljen izhod samo v občini in v službo, javni prevoz ni delal, šole niso delale? 2 meseca?

CEL KUP?
Izrael, Italija, del Španije (če ne vsa), Irska, pa še kaj bi se našlo.

Tukaj je velik del medijev ukrepe v Sloveniji opisoval skozi prizmo nenaklonjenosti IJJ, ne pa v stilu objektivnega poročanja in primerjave s Evropo. Tako da človek dobi občutek da so naši ukrepi nevemkoliko strogi, kar pa ni objektivno gledano pa ni res.

Drži da ukrepi pri nas trajajo najdlje, je pa to verjetno v povezavi s tem, da imamo objektivno eno najslabših epidemioloških slik v Evropi, po vseh kriterijih po Evropi ne bi nikjer sproščali ukrepov pri 'slovenski epidemiološki sliki". V državah, kjer so imeli zelo stroge ukrepe so jih odpravili po določenem času, ker so uspešno obrnili krivuljo (Irska, Češka).

Vsekakor so vladni ukrepi preveč kaotični v smislu da se preveč spreminjajo (vendar je potrebno to spet postaviti v kontekst, tudi Boris Johnson je v naprej (pravočasno) napovedal načrt sproščanja ukrepov za božič, jih zadnji trenutek spremeniti, tako da je UK imel enega najbolj restriktivnih božičev).

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.802
3.980
113
Ljubljana
hmpg.net
"Vsekakor so vladni ukrepi preveč kaotični v smislu da se preveč spreminjajo (vendar je potrebno to spet postaviti v kontekst, tudi Boris Johnson je v naprej (pravočasno) napovedal načrt sproščanja ukrepov za božič, jih zadnji trenutek spremeniti, tako da je UK imel enega najbolj restriktivnih božičev). "
DA to poizkusim prenesti v Slovenijo.
Ukrep 1
1. Smučišča se bodo odprla, seveda pod strogimi ukrepi, ki jih morajo spoštovati in izvesti smučišča
Dan pred otvoritvijo ukrep 2
2. Smučišča ne smejo biti odprta pod nobenimi pogoji
teden po ukrepu 2
3. Smučišča se bodo odprla pod določenimi pogoji

Sicer osebno Borisa ne cenim prav preveč, vendar primerjati njegove ukrepe z ukrepi dr. IJ je .... ne najdem besede. Ker on (Boris) se drži plana, ki ga je postavila neka skupina. Niso prijazni do ljudi, morda (v primeru božiča) so nenadni, vendar so konsistentni. Pri nas niso konsistetni, strategije ni, so pa definitivno nenadni in vedno znova presenetljivi.

• Všeč mi je
Reactions: bizi

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.757
437
83
Goriška
www.avtopro.si
Cel kup 3........mater ej fantastično......s tem da niso meli zaprtih šol, trgovin, lokalov........ma brez veze govorit, sploh v kontekstu, da jim ne gre prav nič fantastično zaradi tega......

Nekateri resno doživljajo Stockholmski sindrom ob ukrepih brez repa in glave, bolj vas tlačijo (brez potrebe), bolj vpijete na nekatere, kateri si upamo/upajo izpostaviti, da tak način nima smisla.

CEL KUP?

Bom odgovoril v dveh delih. Najprej naj komentiram funkcionalno nepismenost vas - ljudi ala Trigger, ferdo, Andy in podobnih (ker ste se ravno javili). Napisal sem, da je CEL KUP držav imelo PRIMERLJIVE ukrepe, NEKATERE pa tudi STROŽJE ... pozor ... KAR SE TIČE OMEJEVANJA GIBANJA. Zapiranje šol, trgovin, prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov in podobni ukrepi nimajo veze z omejevanjem gibanja, torej tega nisem komentiral. Morda vam bo sedaj bolj razumljivo. In ja, živim ob meji z Italijo, ožjega sorodnika pa imam v Franciji in govorim o preverjenih dejstvih, ne o medijskih kozlarijah. Niti nisem govoril o dolžini (trajanju) teh ukrepov. Ostale primere si pa najdite sami.

Drug del odgovora se bo pa nanašal na zaslepljenost zgoraj omenjenih in njim podobnih. V mojem prvotnem odgovoru sem samo navedel dejstva, nikjer nisem s tem izrazil podpore vladi na noben način. Vlada je zajebala tako pri časovnem načrtovanju (predvsem drugi val), predvsem pa komunikaciji in koordiniranosti. Pa še kje. Kar se tiče ukrepov kot takih pa smo bili povsem primerljivi z ostalimi evropskimi državami, samo zaslepljenci vašega kova morate takoj skočiti na "anti-janša", "anti-vlada" vlak brez vklopiti možganov. Očitno ne razumete, da ste enaki "pro-janša" in "pro-vlada" zaslepljencem, samo na nasprotnem bregu ste.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.135
4.106
113
So v drzavah, ki jih omenjas, tudi zaprli sole in vrtce in nalozili delovnemu narodu se solanje otrok poleg rednega dela?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.135
4.106
113
Zato, ker si se omejil le na okrepe omejevanja gibanja, kar ni prav.
Gledati moras CELOTNO sliko ukrepov, in se ne omejiti na le en segment.

Mi smo imeli kombinacijo (sestevek) najbolj rigoroznih ukrepov vseh drzav EUja. Torej omejitev gibanja treh EU drzav, zapiranja vrtcev in sol drugih treh EU drzav.
Ne razumes, da take kopice ukrepov narod ne zdrzi za tako dolg cas?
Z zapiranjem vrtcev in sol za toliko casa je folk zacel izgorevati, poleg pritiska delodajalcev, seveda.

• Všeč mi je
Reactions: Cash

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.511
1.930
113
na temni strani lune
Sem morda kje to komentiral, oziroma zakaj me to sprašuješ?

So v omenjenih državah kar počez udarili čez vse regije/pokrajine/občine, ali so se šli malce selektivizma?

Pri nas v dso zboli npr 100 starejših, vlada in nijz pa z vsemi topovi, drastično poslabšanje stanja v regiji..... Pa kaki regiji, to je lokalni izbruh.

V italiji so npr imeli "en izhod dnevno", z odprtimi trgovinami, šolami, vrtci in vsemi dejavnostmi.

Mi? V 2020 smo skorajda polovico leta preživeli v lockdownu. Aja, drugje je bilo slabše........ S tem da gledam fntastično velike proteste, brez mask, brez distanc, brez..... Pr nas je pa krivo zato da smo najslabši to, da mata franci in micka masko pod nosom na sprehodu po gmajni....

Ukrepi če bi bili bolje predstavljeni in utemeljeni, bi zagotovo bolj držali. Če imaš ljudi za bedake z spremembami ukrepov malodane po urah, ne moreš pričakovati nekih bajnih rezultatov.

Moja trditev je, da v kolikor bi imeli zapovedane samo maske in razkuževanja v javnih prostorih, ter omejeno distanco, situacija nebi bila slabša.

Kako se bo rahljanje ukrepov pokazalo v praksi, bi morali nekje v naslednjem tednu zaznati z povišanjem hospitaliziranih ter povišanim % okužb. Če tu ne bo nekega drastičnega skoka, je bilo to do sedaj brez veze....

• Všeč mi je
Reactions: bizi

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.757
437
83
Goriška
www.avtopro.si
Zato, ker si se omejil le na okrepe omejevanja gibanja, kar ni prav.
Gledati moras CELOTNO sliko ukrepov, in se ne omejiti na le en segment.

Seveda sem se omejil, ker sem komentiral neresnico, čeprav v obliki vprašanja. In po kakšni logiki to ni prav? Očitno ti funkcionalna pismenost res povzroča konkretne probleme. CELOTNA slika nima prav nobene veze s tem, kar sem izpostavil, ker napisano ne drži in nima nobene veze z ostalimi ukrepi, še vedno je pa neresnica. Bo šlo? O posameznih ostalih ukrepih pa nisem podajal mnenja in niti ni bil moj namen, da bi ga.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.135
4.106
113
Ampak se ne mores omejiti na le en segment ukrepov. Ti moras pogledati kombinacijo vseh ukrepov, s katerimi so nas zasuli.

Kar ti pocnes je tako kot ce bi imel stiri ljudi, ki bi nosili:
1 clovek: 10kg jabolk
2 clovek: 10kg hrusk
3 clovek: 10kg krompirja
4 clovek: 10kg jabolk +10kg hrusk +10kg krompirja

In ko bi cetrti clovek rekel, da ne more nesti vsega tega, bi mu ti rekel, pa kaj se pritozujes, sej nosis samo 10kg jabolk, tako kot 1 clovek.

Tko kot je rekel Fafangel, ko je ukrepov prevec in trajajo predolgo, postanejo ukrepi kontraproduktivni, ker se potem ljudje se tistih osnovnih neha drzati.
Zato pa je Fafangel epidemiolog in ne Jansa.

Pa prosim, ne s tem 'bo šlo?'. To je tko otrocje pokroviteljsko.

• Všeč mi je
Reactions: p4pe in Trigger

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.757
437
83
Goriška
www.avtopro.si
Ne, niti približno ni tako, ker nisem nikjer napisal "kaj se pritožuješ", ampak sem zgolj ovrgel neresnico. Če ti slikovito razložim na tvojem primeru, za 4. človeka ne velja trditev, da nosi "10kg jabolk + 10kg hrušk + 10kg sliv" in sicer zato, ker sliv ne nosi, čeprav sta prva dva "parametra" pravilna.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.211
9.715
113
Ampak se ne mores omejiti na le en segment ukrepov. Ti moras pogledati kombinacijo vseh ukrepov, s katerimi so nas zasuli.

Kar ti pocnes je tako kot ce bi imel stiri ljudi, ki bi nosili:
1 clovek: 10kg jabolk
2 clovek: 10kg hrusk
3 clovek: 10kg krompirja
4 clovek: 10kg jabolk +10kg hrusk +10kg krompirja

In ko bi cetrti clovek rekel, da ne more nesti vsega tega, bi mu ti rekel, pa kaj se pritozujes, sej nosis samo 10kg jabolk, tako kot 1 clovek.

Tko kot je rekel Fafangel, ko je ukrepov prevec in trajajo predolgo, postanejo ukrepi kontraproduktivni, ker se potem ljudje se tistih osnovnih neha drzati.
Zato pa je Fafangel epidemiolog in ne Jansa.

Pa prosim, ne s tem 'bo šlo?'. To je tko otrocje pokroviteljsko.
Vidiš, kle se strinjava. Osnovni problem pri nas je bil, da so infektologi tuhtali ukrepe, ne epidemiologi.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.935
113
Glej jutri kolone iz juga proti Sloveniji. Avtocesta bo zabita.
Vse za boj proti virusu.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.220
6.470
113
Pri nas je marsikateri ukrep pardon my french bedarija. Denimo zakaj so ene trgovine lahko odprte, druge ne. Eni delajo, drugi ne.
Marsikaj bi se dalo bolj razumno izpeljat in mogoče bi bil tudi učinek boljši. Vedet tega itak ne moremo, ampak a sedanji ukrepi prinašajo kakšen bistven premik jezička na tehtnici, sam tega ne opazim. Pa so denimo bile frizerke odprte, pa nazaj zaprte, pa spet odprte...
Za moje pojme čista bedarija...
Že 100x povedano... jeziček se je premaknil, če ne vidiš pač bolje za tebe logoff iz alterja pa logon na 24ur.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.058
6.108
113
Izrael, Italija, del Španije (če ne vsa), Irska, pa še kaj bi se našlo.

Tukaj je velik del medijev ukrepe v Sloveniji opisoval skozi prizmo nenaklonjenosti IJJ, ne pa v stilu objektivnega poročanja in primerjave s Evropo. Tako da človek dobi občutek da so naši ukrepi nevemkoliko strogi, kar pa ni objektivno gledano pa ni res.

Drži da ukrepi pri nas trajajo najdlje, je pa to verjetno v povezavi s tem, da imamo objektivno eno najslabših epidemioloških slik v Evropi, po vseh kriterijih po Evropi ne bi nikjer sproščali ukrepov pri 'slovenski epidemiološki sliki". V državah, kjer so imeli zelo stroge ukrepe so jih odpravili po določenem času, ker so uspešno obrnili krivuljo (Irska, Češka).

Vsekakor so vladni ukrepi preveč kaotični v smislu da se preveč spreminjajo (vendar je potrebno to spet postaviti v kontekst, tudi Boris Johnson je v naprej (pravočasno) napovedal načrt sproščanja ukrepov za božič, jih zadnji trenutek spremeniti, tako da je UK imel enega najbolj restriktivnih božičev).
Izrael, Irska sta ponovno v lockdownu.

16.1 bodo 3 meseci (Slo).