Copati za tek

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Živjo.

Rad bi kupil copate oz. superge za tek, pa ne vem kakšne. Cena mi ni tak problem, saj nisem tako bogat, da bi kupoval poceni. Rajši kupim enkrat, pa takrat ornk
smile-1.gif
Saj vem, da ne bodo za večno, ampak vseeno.

Svoje čase sem se nekaj že ukvarjal s tekom, tekel sem v Adidaskah, vendar ne vem, če so sploh bile mišljene za tek, saj sem jih kupil par let nazaj na eni razprodaji by the way. Sedaj pa se mi zdi, da je čas za "pravi" nakup. Tek več kot 10 km mi tudi v tistih supergah ni bil problem, vendar so sedaj razpadle.

Iščem torej nekaj za običajnega rekreativca, za pribl. eno uro na dan, 3-4x na teden. Fino bi bilo, da bi bile poleg asfalta uporabne tudi za v gozd in za na bližnje 700 m visoke hribe.

Kaj se priporoča? Na kaj je treba biti pozoren pri takem nakupu? Firma, mogoče celo kakšen model superge bi bilo fajn!

Hvala.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Priporočam nekaj takšnega:
http://www.sportsdirect.com/asics-gel-kinetic-4-mens-running-shoes-211130, znajo pa biti pri nas kar dražje. V glavnem, sam sem kar dosti pretekel, tudi po 40-50km na teden, ter nekaj rekreativnih tekov....moraš pa vedeti da ne moreš gledati koliko let bodo zdržale, ampak kakšno kilometrino bodo naredile
smile-1.gif
Na supergah res ni za šparat, tako da neki srednji razred, oz. srednji višji, sam sem z Asics zelo zelo zadovoljen, sicer imam starejši model ampak letos bo potrebno nove kupiti, saj so te že obrabljene. Pa glej da vzameš tudi nogavice za tečt, pridejo okoli 15-16 eur.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz
kaj pa suplinacija in pronacija, da ne bo čez 14dni odpiral nove teme, da ga kolena bolijo?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.811
113
40
MB
467716-post_slo.gif

prvo je fajn ugotovit kak tip superg sploh rabiš ja
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
V zadnjih letih se je na področju tekaške obutve kar nekaj spremenilo.

Predvsem so znanstvene raziskave potrdile dejstvo, da je večina supinacij, pronacij in ne vem kaj še, večinoma marketinški nateg, saj zelo verjetno ne pripomorejo k korekciji, ampak na dolgi rok povzročajo še hujše probleme. Podobno kot v tisti temi o ciciban čevljih za otroke.

Tako da: Pejt v trgovino, poglej kaj ti je všeč, pa probaj kaj ti paše na nogo, saj imajo različne firme različno oblikovana kopita (npr. ozek sprednji del). Potem pa vzemi nekaj srednjega. Predvsem pa ne najdražje. Po možnosti z nevtralno pozicijo in ne preveč blaženja in brez korekcije.

Druga stvar: Če misliš tek uporabljati kot sredstvo za hujšanje, ti močno priporočam, da vzporedno vključiš še ustrezno manjši kalorični vnos hrane. Ne bi verjel, koliko ljudi se ujame na finto, začnejo laufat, teža pa počasi narašča ali pa v najboljšem primeru ostane na istem. Pri teku (do ene) ure namreč sploh ne porabiš toliko kalorij, kot bi si kdo mislil. Tako da prav gotovo ne potrebuješ nagrade v obliki dodatne hrane za svoj napor. Če zmanjšanje teže ni tvoj namen in tega problema nimaš, potem lahko zanemariš ta odstavek.

Še ena pomembna stvar. Da se telo adaptira na tek (v primeru začetka iz nič) je potrebno nekje 3-4 mesece konstantne aktivnosti. Ta čas je ponavadi kar naporen, saj začetna navdušenost kmalu izgine, napredek pa potem ni tako hitro viden. Zato le počasi, naredi si načrt. Postavi si kak cilj, kot npr. Želim teči 10km na Ljubljanskem maratonu pod eno uro. Se pravi nekaj zelo konkretnega in merljivega. Potem pa skušaj narediti en dober plan za dosego tega. Pa še enkrat počasi. Ni treba vedno počasi teč, ampak večino tvojih tekov morajo sestavljati teki okrog aerobnega praga. LSD - long, slow, distance.

Ker je pri rekreaciji fajn, da nisi sam, se lahko včlaniš v kak klub ali pa poglej za kako online tekaško skupnost. Pri nas je ena največjih tekaški forum, ki je kar pozitivno usmerjen in do rekreativcev in začetnikov zelo naklonjen. Evo toliko.
Vem, da si vprašal samo okrog copat, ampak verjemi, da so copati najmanjši del problema, kako narediti napredek v teku.

Ko boš imel izbran model, pa v lov za kako nizko ceno. Wiggle ima vedno kako ugodno ponudbo, nad 100 funti tudi zastonj poštnino. ČE se še s kom zmeniš lahko dobiš zelo dobre stvari po zelo ugodni ceni.

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Sva že dva. Do zdej sm mel Nike pa so se uničile predvsem zaradi teka na trdi podlogi (tekaška steza, asfalt)
Je pa res da je treba biti tudi pozoren na lastno težo in ne samo na copat kot sam...
Jst gledam da je tudi dokaj lahka zadeva kar pa Nike-ce niso ravno...

LP,S

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Super odgovor, najlepša hvala. Sem bral tudi o pronaciji in supinaciji, pa se mi je že takoj zdelo, da bom vzel kar nevtralne.

S težo nimam problemov, ampak imam en drug cilj. Cooperjev test moram odlaufat pod 9 min. Kako pa se lotit takega treninga? To je zame že kar visoka hitrost, pa se mi zdi, da če bom tak na izi trimčkal, tega cooperja ne bom nikoli odtekel
smile-1.gif

Moram pa narediti en điro po trgovinah pa res probati čevelj, kako sede na nogo. Bom potem še kaj vprašal :D

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Pa kaj pa vem, pol leta recimo. Niti ni tako važno, ampak pred diplomo morem narediti še telovadbo
grin1.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ok, pol ni taka panika.
Imaš kak podatek o tem, koliko sedaj laufaš ta tek?

Sicer pa boš moral cooperja prelaufati večinoma v aerobnem območju (sicer v zgornjem delu), tako da boš potreboval predvsem aerobno vzdržljivost.

A ja pa še to. A je to tvoj edini namen laufanja?

Nazadnje urejeno:

dinos77

Pripravnik
2. nov 2010
589
1
18
Slovenija
Jaz sem probal za tek že nekaj znamk: Nike, Adidas, Asics, Mizuno. In sem se vrnil nazaj na Nike. Za moje pojme ni boljšeka copata za tek kot je Nike!

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
cooperja moraš pretečt pod 9 minut. To je kar hiter tek. Mi smo ga v srednji moral pod 10.30 (fantje). Sam sem tekel pod deset, sedaj pa imam občutek da teško prehodim to dolžino. treba se bo začet rekreirat.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Podatka o svojem trenutnem času žal nimam. Se bom testiral, ko bom kupil čevlje.

Cooper pa ni edini razlog, zaradi katerega bi se rad ukvarjal s tekom. Rad sem aktiven in se ukvarjam z večimi športi, tek je pa taka "instant" zadeva, ko lahko odtečeš pol ure tudi, če več nimaš časa. Za v hribe, na kolo ipd. rabiš to vse vsaj malo vnaprej načrtovati, medtem ko za tek obuješ superge in greš. Mi je pa želja že od nekdaj iti na recimo Ljubljanski maraton odteči 20tko. To se mi zdi do jeseni pošten cilj in če bom resno zagrabil, tudi uresničljiv :D

Fetici

Fizikalc
1. feb 2008
550
36
28
Pri supergah velja manj je več, najdražje superge so pa v večini primerov najslabše
cool-1.gif

Vsaj to so pokazale zadnje raziskave, priporočam knjigo Born to run oz. Rojeni za tek
cheer.gif

Priporačam kakšne Saucony Fastwitch ali pa kakšene Brooks
aplauz.gif