cokl fasade cveti

vane

Zelenc'
6. mar 2011
6
0
1
Po 4 letih je začel cokl fasade Baumit cveteti in bodo verjetno plasti (mrežica ali omet?) odpadle. Kaj je za storiti? Hvala za nasvet. Lp, vane
1152524-cokl.jpg

Priponke

• 1152524-cokl.jpg
    1152524-cokl.jpg
    65,4 KB · Ogledi: 7.542

ebula

Pripravnik
6. mar 2011
45
0
6
Po videnem je to napaka,ki prihaja od spodaj pod samo izolacijo.Spodnji rob izolacije ni primerno zaščiten z fasadnim lepilom in vlaga posledično prihaja od tal navzgor in se bodo prej kot slej začeli pojavljati mehurji in nato odstop zaključnega sloja od stiroporja.Edina rešitev je odstranitev ploščic in izkop,da se pride do spodnjega roba stiroporja in se ga primerno zaščiti.

ebula

Pripravnik
6. mar 2011
45
0
6
Seveda je lahko razlog tudi pri temeljih.To revno sedaj dela moj sosed in vem samo to da je baje kr drag poseg ampak če hočeš imeti mir moraš pač reskirat evrčke da zadeva deluje.

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
Uf tole bo drago. Vse razbit ,na novo narediti izolacijo in vse na novo. Vlaga je hudič. Sigurno je tudi v zidu. Če pa želiš samo zakriti, da se ne vidi ( kar pa ni kvalitetno opravljeno delo- je pa bistveno ceneje) pa polepi cokel z umetnim kamnom. Vlaga seveda spodaj ostane.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Na notranji strani mora biti že sedaj bistveno več vlage in škode, ker zunaj je vsaj prezračevano, notri pa (večina) kleti ni kaj prida prezračevanih. Seveda če je zadeva podkletena.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.300
1.924
113
Ne vemo kako je stanje pod coklom. Ali je bil cokel (izolacija) delan kar direktno na plošče...ne vemo kako je stanje napušča na tem koncu.

Vlaga/voda lahko prihaja padavinsko (premalo napušča) ali od spodaj - torej lahko preko stika iz tal ali pa že preko temeljev.

Kak pameten predlog je tule težko dati (ko boš napisal situacijo kako je spodaj bo mogoče laže). Se pa načeloma vedno splača prej malo potrudit ter stvari reševati celovito (po dolgotrajnejšem in dražjem postopku) - kar bi v tvojem primeru bil (vsaj z mojega vidika)..odkop ob steni v širini cca. pol metra, ureditev hidroizolacije, lepljenje izolacije (stirodur) polaganje drenažne cevi (ter seveda priključite le te na nek odvod), zasip z drenažnim peskom...ter nato potem videni del cokla in gor fasado.

Zdaj trditi da je fasada slabo narejene mislim da ne gre (in verjetno tudi ni)...kolikor se vidi je povsem OK. Glede tega 'betonskega mleka' pa...jaz bi trenutno pustil kot je, pa bo čez čas vidno ali bo ostalo zgolj pri vizuelnih posledicah..če bo šlo naprej bo na vsak način potrebno narediti izkop, ter takrat zamenjati še cokel...kar ne bo bistveno podražilo oz. zakompliciralo celotne zadeve.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Podkleteno ali ne? Glede na tisti zračnik tam na desni strani odprtine? Se gre za ta zid tam pri zračniku?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.300
1.924
113
Aha..torej gre za novogradnjo! Se pravijebila tudi drenaša urejena (predvidevam)...HI ste dali na zidovje?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.027
6.891
113
pri taščici
tisto ne verjamem da je zračnik, predvidevam da je nek odtok ali pa luknja za instalacije.... predvidevam da objekt nima kleti

vane

Zelenc'
6. mar 2011
6
0
1
Spoštovani,
Ker sem nov v tem forumu, ne znam vnesti direktno več slik v sporočilo, zato sedaj prilagam kronologijo gradnje na svojem linku

http://abra.fkkt.uni-lj.si/fn01leban/fasada/

Hiša v tem delu ni podkletena, se pa na fasadi včasih zunaj nabira tudi kondenz.. V notranjosti ni težav z vlago. Prav lepa hvala za nasvete.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Pri pregledu fotografij sem opazil, da na nekaterih straneh hiše je napuš zelo kratek in je možno, da na tistih mestih ob deževnih dnevih, še posebej pri tleh, kjer se dežne kapje odbijajo od plošče, fasada namoči in zato cveti.

Premisli in se poskušaj spomniti ali je bila ob deževnih dnevih na teh mestih fasada mokra ter ali je na teh mestih, kjer cokel cveti, napuš kratek.
Če je, potem je problem v prekratkem napušču.

Nazadnje urejeno:

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
Hja, po pregledu fotografij bi rekel, da ni stvar v izolaciji in da se zid (fasada) ne napija vlage od znotraj oziroma od spodaj. "Krive" so verjetno keramične ploščice, ki so direktno do fasade. Ob močnem dežju verjetno nastane poplava, ki ne pronica skozi ploščice, oziroma ni ustreznega nagiba, da bi "luža" odtekala stran od fasade in se posledično fasada napija vode od zunaj . Tisto belo je posledica (soliter).
Ob prvem tvojem postu sem namreč mislil, da gre za starejšo hišo, ki je bila nekvalitetno narejena, oziroma brez ali slabo izvedeno izolacijo po možnosti še brez drenaže iz peska itd....

Zato bi bilo, kar ustrezno ( po mojem mnenju), če bi spodnji del fasde oblekel v umetni kamen ali pa vsaj 2, do 3 cm robček iz teh keramičnih ploščic. Tako bi namreč preprečil zalivanje fasade ob dežju. Vsaj poiskusiš lahko, ker to ne bi bil nevem kakšen strošek.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.027
6.891
113
pri taščici
so dali v cokel XPS (styrodur zelene , oz. modre barve) izolacijo ali kaj drugega?
pa tisti pločnik ob hiši se mi zdi da je iz enega naravnega kamna....

vane

Zelenc'
6. mar 2011
6
0
1
Na tej terasi (naklon 2 %) so plošče iz štokanega kamna Lipica unito (, ki ni najbolj primeren za ljubljanski okoliš - mogoče veste, kako se ga impregnira?), vendar se nam to dogaja okoli vse hiše - hiša je obdana z 80 cm širokim pasom iz proda - drenaže ni. Ne vem, kaj vleče vodo - ob steni za siroporom-stirodurom? navzgor, ali pa sama izvedba cokla. Se nam dogaja, pa da je vsa južna fasadna stena ob določenem vremenu prekrita s kondenzom.
Seveda na vse to ob naši prvi gradnji nismo bili pozorni - ko bomo gradili tretjo hišo bo verjetno bolje?
Kako bi pa izgledala sanacija - zaščita spodnjega dela stiroporja - če bi se sam lotil popravila - vsaj na enem delu, da poskusim?
Hvala lepa.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.027
6.891
113
pri taščici
vam je mogoče volno konkretno namočilo preden ste nanesli zaključne sloje?(sprašujem zaradi kondenza?)
kdaj se je to gradilo? leto, letni čas...
zakaj se pa v coklu dogaja tisti soliter se mi pa še kar ne sanja....

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
soliter= vlaga , vlaga=voda....treba je ugotovit samo od kod prihaja voda. Ker je vse izolirano + prod je edino logično to kar sem v prejšnjem postu napisal.

Nazadnje urejeno: