Close UP Macro lenses

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Pozdravljeni!

Mene pa zanima... ker se mi v predalu vleče kit (pentax) objektiv 18-55 in ga ne uporabljam, sem prišel na idejo - da bi ga nucal kot makro objektiv s pomočjo omenjenih leč. A je kdo že sprobal podobno zadevo? Vem, da se ne more primerjati z makro pbjektivom a vseeno...
Mnenja so dobrodošla
smile-1.gif

1_2_4_10_macro_set.jpg

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Nimam pojma, kako se tole obnese. Imam pa reverse adapter (cirka 5€ strošek) in stvar s pentaxovim kit objektivom nekako špila. Bi pa definitivno rabil makro stativ za kaj več kot poizkusne namene. Koliko pa stanejo takšne leče?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Te leče so zelo poceni. Sem ravnokar prodal svoj komplet za 10€, glede na sliko gre za enako zadevo. Ni pa to to. Sam nisem bil zadovoljen. Globinska ostrina je tako majhna, da moraš zaslonko zapreti do konca, da je vsaj nekaj ostrega v kadru.
PA tudi povečave so male. Sam sem uporabljal na 85mm. Na 50mm bo povečava še manjša. Ni pa nek hud strošek, tako da lahko vseeno poizkusiš.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Če me sprašuješ po povečavi, sem dobil z macro lečo poročna prstana čez cel kader. Če vse natakneš gor, dobiš še več. Ampak to je bilo pri moji goriščnici. Ne vem, kako bi bilo pri 55mm.

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Če me sprašuješ po povečavi, sem dobil z macro lečo poročna prstana čez cel kader. Če vse natakneš gor, dobiš še več. Ampak to je bilo pri moji goriščnici. Ne vem, kako bi bilo pri 55mm.

No evo, pa sem le malo časa ujel in probal... z nehvaležno inspiracijo - akvarij.
Zakaj nehvaležna? Steklo, voda, slaba osvetlitev...

Leče +4+10

Slika 1

Slika 2

In še 3

piXi

Pripravnik
20. avg 2008
244
0
16
primozfidersek.blogspot.com
391774.jpg

391770.jpg

eto primerčki z close up filtri.
stvar je taka da saj dobiš neko povečavo pa vse. sam se pojavi precej CA, na robovih hudo mehko
pobere precej svetlobe itd.

slikano z tamronom 55-200 ter +1 +2 filtroma skup
pri slikanju sem opazo da je najbolj efektivno( kvalitetno) bilo tam 100-135mm
bolj proti 200 sem dal slabša kvaliteta je bila

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik piXi pravi:
391774.jpg

391770.jpg

eto primerčki z close up filtri.
stvar je taka da saj dobiš neko povečavo pa vse. sam se pojavi precej CA, na robovih hudo mehko
pobere precej svetlobe itd.

slikano z tamronom 55-200 ter +1 +2 filtroma skup
pri slikanju sem opazo da je najbolj efektivno( kvalitetno) bilo tam 100-135mm
bolj proti 200 sem dal slabša kvaliteta je bila

wau, lepe fotke! Nekaj se pa vendarle da naresti s temi close up filtri
smile-1.gif

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Ce mislis malo bolj resno makro delat, potem si omisli en oster starejsi tele objektiv, lahko tudi manualen. Na ebayu se dobijo za malo denarja. Gor namontiras raynox predlece, ki so tudi cenovno ugodne, vendar kljub temu odlicne in imas krasno kombinacijo. Kasneje pa nabavis se makro obrocke, s katerimi dobis se uporabno delovno razdaljo. Nekaj takega jaz uporabljam ze 3 leta, pa veliko makro slikam. Ce imas zraven se eno zunanjo bliskavico, pa z difuserjem dobis zelo dobro svetlobo, da lahko prosto reguliras globinsko ostrino.

Tole je 210mm + 4 raynox predleca pri 4 cm razdalje

Tole pa isti pastir pri 75mm z 20mm makro obrocki pri 15cm razdalje

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
wow.... nice!

Kolk je okvirna cena za en tak "komplet"? (mal len, mal pa nepoučen o teh stvareh, da bi si sam zračunal
tongue-1.gif
)

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.561
4.485
113
49
Na sončni strani ALP
Imam Raynox DCR-250 pa si pri makrotih skoraj ne morem kaj pomagati.
DOF je tako mali, da je težko narediti uporaben posnetek.

aja, foto je Fujifilm FinePix S9600

chlovecek

Pripravnik
21. jul 2007
95
0
6
tud sam imam rynox 250, ampak nimam problemov z globinsko ostrino - zaslonko zapreš na 16 ali več pa je
wink-1.gif

je pa res da si brez fleša pečen
smirk-1.gif

fuzi007

Pripravnik
30. apr 2008
182
0
16
mam jo jst na DSLR in sicer na nikkor 50 1,4 in mam velike probleme z ostrenjem, se to še komu dogaja

Moram pridt prvo na pravo razdaljo da je slika kakor toliko ostra nato pa šele ostriti.

Lp

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.925
10.655
113
kod Džej-Zija
Težave pri ostrenju so povsem običajen pojav pri makro fotografiji. Ko na objektiv namontiraš close-up lečo, se območje fokusa, se pravi območje, kjer objektiv lahko ostri, izjemno zoži. Zato praktično nikoli ne ostriš tako, da bi ostril z objektivom, ampak običajno izbereš na objektivu primerno povečavo (če imaš pravi makro objektiv) in primerno zaslonko, da bo željeno območje ostro, potem pa aparat premikaš naprej-nazaj. To je ena najbolj osnovnih tehnik makro fotografije.

Pri tem ti je v veliko pomoč lahko DOF preview gumb, ki omogoči prikaz realne globinske ostrine, kot bo na fotografiji. Ker pri modernih objektivih je zaslonka do sproženja sprožilca odprta in takrat je globinska ostrina minimalna.

Za pravo makro fotografijo je zelo koristen pripomoček tako imenovan focusing rail. To je v bistvu tračnica, po kateri lahko zelo natančno premikaš aparat naprej ali nazaj. Za studijsko delo je ta pripomoček nepogrešljiv. Seveda se ga s stativom da uporabljati tudi v naravi, samo količina in teža opreme začne hitro drastično naraščati.

MacroFocusingRail001.jpg

Če se hočeš resno ukvarjati z makro fotografijo, ne gre tudi brez zunanjega fleša. Idealno bi bilo, če bi lahko imel macro-ring flash, ampak ta stvar je pri večini firm precej draga, zato veliko je človek velikokrat prisiljen improvizirati.

MR-14EX.jpg

Jaz sem prek ebaya nabavil star makro objektiv s spodobno goriščno razdaljo, da lahko uporabljam kar klasičen zunanji fleš z vrtljivo glavo. Fleš pa rabiš zato, ker je pri makro fotografiji globinska ostrina zelo majhna. Da jo kar se da povečaš, je treba zaslonko kar se da zapreti. Nekateri uporabljajo celo zaslonke f/32 ali f/64. Pri takih zaslonkah so osvetlitveni časi izjemno dolgi in če želiš ustvariti spodobno ostro sliko, moraš zato uporabiti fleš. Pri tem nič ne škodi, če imaš tak aparat in fleš, ki podpirata kratke sinhronizacijske čase. Večja kot je povečava, krajši čas rabiš, da brez stativa, torej iz roke, narediš ostro sliko. Sam uporabljam večinoma čase 1/500 do 1/1000. Precej tudi pomaga če imata aparat ali objektiv vgrajen stabilizator slike. Moj tega žal nima.

Skratka, nekaj osnovnih napotkov za makro fotografijo. Upam, da ne zameriš zaradi malo pametovanja.
grin1.gif

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana

@Disco Ufff!!! Brez besed.. Neki si pa bom ubodu... Moram mal pobrskat kateri stari dobri tele bi na pentaxa nataknu
smile-1.gif

S temi close up lensi ni neke pomoči..... Saj ne pravijo zastonj "Your pictures are only as good as the glass in your lens"
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Mossero je dobro povzel osnove. Jaz bi samo se omenil, da je treba za dober makro zgodaj vstat, preden sonce vzide. Takrat so vse zuzelke se mokre in tezke zato mirujejo, ko jim objektiv pred nos nastavljas. Tako imas cas da eksperimentiras, ker bo zuzelka najvec eno nogo premaknila. Ti pa veselo prtiskej...hihi

Uporabno je tudi nosit sabo kaksem kos barvnega papirja, da si malo izboljsas ozadje. pri makro zaslonkah je ozadje hitro crno, kar pa ne pase vedno. ce pa postavis zelen list za zuzka, pa dobis lep 'travnik' v ozadju. Isto lahko naredis z rozicam.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Se tole bi povedal. Reflex ni nujno potreben za makro začetnika. Bolj je pomembno, kakšna je predleča. Jaz sem začel na Panasonicu FZ5 za raynox 250 in kosom bele plastike pred fles. Pa če odštejem kvaliteto slike in malo manjšo ostrino, sem bil za tiste čase kar zadovoljen

plant-bug_purple.jpg

gosencka.jpg

HelophilusTrivittatus.jpg

Tole pa je bilo posneto z Nikonom L10, ki je takrat stal 80 eur. Gor je bila raynox predleča zmontirana na rolco wc papirja.

trepetavka.jpg

trepetavka1.jpg

Tkole je zgledal
smile-1.gif

l10macro.jpg

se opravičujem za mal več slik v postu.