Težave pri ostrenju so povsem običajen pojav pri makro fotografiji. Ko na objektiv namontiraš close-up lečo, se območje fokusa, se pravi območje, kjer objektiv lahko ostri, izjemno zoži. Zato praktično nikoli ne ostriš tako, da bi ostril z objektivom, ampak običajno izbereš na objektivu primerno povečavo (če imaš pravi makro objektiv) in primerno zaslonko, da bo željeno območje ostro, potem pa aparat premikaš naprej-nazaj. To je ena najbolj osnovnih tehnik makro fotografije.
Pri tem ti je v veliko pomoč lahko DOF preview gumb, ki omogoči prikaz realne globinske ostrine, kot bo na fotografiji. Ker pri modernih objektivih je zaslonka do sproženja sprožilca odprta in takrat je globinska ostrina minimalna.
Za pravo makro fotografijo je zelo koristen pripomoček tako imenovan focusing rail. To je v bistvu tračnica, po kateri lahko zelo natančno premikaš aparat naprej ali nazaj. Za studijsko delo je ta pripomoček nepogrešljiv. Seveda se ga s stativom da uporabljati tudi v naravi, samo količina in teža opreme začne hitro drastično naraščati.
Če se hočeš resno ukvarjati z makro fotografijo, ne gre tudi brez zunanjega fleša. Idealno bi bilo, če bi lahko imel macro-ring flash, ampak ta stvar je pri večini firm precej draga, zato veliko je človek velikokrat prisiljen improvizirati.
Jaz sem prek ebaya nabavil star makro objektiv s spodobno goriščno razdaljo, da lahko uporabljam kar klasičen zunanji fleš z vrtljivo glavo. Fleš pa rabiš zato, ker je pri makro fotografiji globinska ostrina zelo majhna. Da jo kar se da povečaš, je treba zaslonko kar se da zapreti. Nekateri uporabljajo celo zaslonke f/32 ali f/64. Pri takih zaslonkah so osvetlitveni časi izjemno dolgi in če želiš ustvariti spodobno ostro sliko, moraš zato uporabiti fleš. Pri tem nič ne škodi, če imaš tak aparat in fleš, ki podpirata kratke sinhronizacijske čase. Večja kot je povečava, krajši čas rabiš, da brez stativa, torej iz roke, narediš ostro sliko. Sam uporabljam večinoma čase 1/500 do 1/1000. Precej tudi pomaga če imata aparat ali objektiv vgrajen stabilizator slike. Moj tega žal nima.
Skratka, nekaj osnovnih napotkov za makro fotografijo. Upam, da ne zameriš zaradi malo pametovanja.