Chromium OS

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Pa smo ga dočakal.
cheer.gif

http://googleblog.blogspot.com/2009/11/releasing-chromium-os-open-source.html

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Evo, še ena igračka za geeke.

A to je beta ali kar direkt?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Back to square one - terminals.
smile-1.gif

Ideja je sicer super... samo upam, da ne bo to še en ultra zaprt - you can't change anything without our permission - OS... ala iPhone in Android (hmm... čigav je že?) recimo. Varnost gor, varnost dol... osebno takoj zamenjam malce varnosti za malce več zasebnosti in dodam še ščepec zdravega razuma, da skompenziram.

Jaz sem mnenja, da še vedno potrebujemo najmanj hibridni sistem, ki bo zmožen delovati tudi offline. Nenazadnje še ne moremo govoriti o globalni pokritosti z internetom.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
To še niti beta ni, ker ga je treba zbuildat iz sourca da ga lahko sploh stestiraš.
@Jernej: OS je povsem opensource....

3 sekunde bootup?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
hehe lahko
grin1.gif

Itak pa google ve že vse o nas, kar se pač da vedet.
grims-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Nisem še prečekiral vsega na njihovi web strani... ampak če je treba vse zbuildat iz nule, potem to pomeni, da se lahko sistem optimira za hardver oziroma ker hardver pozna, mu ga ni treba več "zaznavati".
Samo kaj pa se zgodi ob spremembi hardvera? Je treba rebuildat? Čeprav če pomislim, to niti ni tak problem, če imaš vse informacije shranjene na spletu, zate se praktično nič ne spremeni (v smislu OS je pripravljen za delo takoj po rebuildu, ni ti treba nameščati še openoffice/office, pdf readerja, konfigurirati mail klienta...).

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ja očitno ravno zato ker sistem že pozna hardware je mogoč tako hiter bootup (med drugim).
Sem prejle probal snet chromium os iz svn-ja in ga zbildat na eee-ju ker imam ravno ubuntu gor, pa se mi je zataknilo pri buildanju.
Je vrglo ven en error jaz sem pa žal bolj kot ne bos v linuxu. :/
Upam da se kmalu pojavi simpl inštalacija za eee 701.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Napiši sem gor, pa da vidimo. Kolikor nas je, bomo ja pogruntali za kaj se gre
zmaga.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Je že mimo. Mislim pa da mi je zmanjkalo placa na eeeju.
grin1.gif

Bom dal gor sveži ubuntu 9.10 (zdaj imam 9.04) in čez vikend probal še enkrat.
wink-1.gif

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Sama ideja se sliši dobro, ampak v principu pa verjetno ni tako dobro. Vsekakor rabiš tudi druge programe kot sam web browser.

Recimo media player, skype, msn, office (tisti web apps ne seže niti do kolen pravemu officu), antivirus (slej ko prej bo tudi za chrome kaj prišlo) ipd.

Kaj pa če nimaš interneta? Potem je računalnik neuporaben.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik matejdro pravi:
Recimo media player, skype, msn, office (tisti web apps ne seže niti do kolen pravemu officu), antivirus (slej ko prej bo tudi za chrome kaj prišlo) ipd.
media player -> youtube playliste, online radijske postaje, vimeo, plačljivo VOD online streamanje
skype, msn -> gtalk
office -> Google Docs
anivirus -> so prepričani da se ga ne bo rabilo zaradi varne zasnove sistema

Tako nekako po moje razmišljajo pri googlu...
wink-1.gif

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Ja, saj vse to razumem, ampak kaj početi s takim računalnikom, ko nimaš dostopa do neta... tudi dual boot tu ne pomaga - da bi recimo, ko je net dosegljiv bil na chromeOS, ko pa neta ni, si pa na winsih... in delaš kaj? ja nič, če pa imaš vse dokumente na netu, do katerega trenutno nimaš dostopa...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ja google gleda v naprej in v prihodnosti bomo ravno toliko brez neta, kot smo zdaj brez elektrike ali vode.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
To famo server / client so probali že drugi. Poanta zakaj so vse te iniciative propadle, nikoli ni bila v tem, da ni bilo mrežne povezljivosti ali pa da je bila prepočasna.
Poanta je bila v tem, da se hardveraj tako ceni iz leta v leto, da je skorajda brezveze, da bi imel vso aplikacijsko logiko na serverju.
Sploh pa v časih, ko imaš tudi zastojn Open Office in podobne zadeve, ki po funkcionalnostih prekašajo Googlove Documents aplikacije za faktor 100.
Časi glupih terminalov so torej že zdavnaj mimo. Kar pa ne pomeni, da aplikacije na spletu nimajo sploh nobene prihodnosti. Po drugi strani, pa so še vedno pogoste situacije, ko nimaš mrežne povezljivosti, pa bi želel imeti aplikacije delujoče. Torej je prihodnost še vedno hibridna. Nekatere reči sodijo na strežnik, druge pa pač ne.

Ogo

Nazadnje urejeno: