Čez tole bi moral iti vsak ob končanju avtošole

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.693
6.714
113
pri taščici
Mi je se od vceraj vroče, ker sem nekomu skoraj kombi zadaj skrajsal.... Enostavno nisem pricakoval sredi vasi da se bo kamion pred kombijem ustavil.... Ze dolgo nisem tako bremzal

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Težko boš pametnim dopovedal, da pride kot strela z jasnega do zelo čudnih situacij. Tudi, če boš imel predpisano varnostno razdaljo, se ti v taki situaciji ne bo nujno uspelo povsem ustaviti. Razen tega pri gostem prometu na avtocesti zaviranje na polno skoraj zmeraj pomeni, da bo nekje za tabo v koloni počilo. Res je, da nisi neposredno kriv, če si zaviral z razlogom, fajn pa je, če se temu lahko izogneš, kot si se ti.
Enkrat sem na vpadnici proti MB doživel, da vozilu malo pred mano padla s strehe lestev. Kako se to karte v trenutku premešajo. Greš levo, desno, vsak si išče prostor, kjer se bo dalo preživeti. Tudi takrat smo zvozili. Ampak taki kot je stardec in še garda izkušenih na tem forumu vedo, da tako ali tako lahko predvidevaš, da bo 100 m pred tabo padlo onemu nekaj iz strehe in takrat ne gledaš v vzratna ogledala ali menjaš postajo na radiju.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Tisti, ki vozimo malo več, smo že doživeli situacijo, ko denimo kombi pred tabo v trenutku zavije na levi pas, ti pa zagledaš stoječo kolono. On se ne rabi ustaviti takoj. Tebi pa preostane, da se poskušaš ustaviti (in mogoče fasati koga v rit), ali greš na drug pas, če je prost. Časa za odločitev in kontrolo situacije je manj kot sekundo. Meni se je takrat izšlo, vem pa, da je bilo odvisno še od položaja drugih vozil na cesti. Varnostna razdalja je bila primerna, vendar ta zadošča za situacije, če vsi zavirajo in se uspejo ustaviti. Na osnovi izkušenj vem, da ni nujno, da se mi izide prihodnjič. In stardec, ne vidiš težav naprej... Kadar jih vidiš, to niso težave. Veš, v pravljicah je tako, kot si napisal ti...
Seveda pa so na forumu supermeni, ki NIKOLI (ampak RES NIKOLI) ne pogledajo vstran od ceste. Denimo na radio, ogledala, itd.. Proti takim sem jaz nula in čeprav v nekaj trideset letih še nisem imel prometne nesreče, kjer bi bil jaz kriv, komaj čakam, da me začne voziti avtomat. Ker vem, da lahko zajebem...
Ne pripovedujem pravljic jaz, ampak si jo pravkar tukaj napisal ti. To kar si napisal je čista pravljica.
V tej pravljici si nehote priznal, da nisi imel dovolj varnostne razdalje. Če bi ti imel dovolj varnostne razdalje zadaj za kombijem, bi ti videl kaj se pred kombijem dogaja. Večja varnostna razdalja ti daje tudi večji zorni kot pred tabo vozečim. Če imaš ti pred sabo kombi ali pa kamion, povečaj varnostno razdaljo. Boš videl več. Simpel ko pasulj.
Edino kar si povedal prav je bilo to, da se ti lahko nekdo v rit prbije. In to je spet isti razlog kot tvoj, ko tisti za tabo nima dovolj varnostne razdalje.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Mi je se od vceraj vroče, ker sem nekomu skoraj kombi zadaj skrajsal.... Enostavno nisem pricakoval sredi vasi da se bo kamion pred kombijem ustavil.... Ze dolgo nisem tako bremzal
No vidiš, spet tipičen zaritnež.
Prav iz tega razloga kot si ga opisal tukaj, so izumili varnostno razdaljo. Da preprečiš nesrečo v nepričakovanih okoliščinah.
Jaja, ogromno vas je zaritnežev.

vogel1

Fizikalc
6. sep 2007
234
32
28
@Romzi Varnostna razdalja se poveča v primeru zasnežene ceste,poledice - torej stanja na vozišču ane !
redface-1.gif

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
V tej pravljici si nehote priznal, da nisi imel dovolj varnostne razdalje. Če bi ti imel dovolj varnostne razdalje zadaj za kombijem, bi ti videl kaj se pred kombijem dogaja. Večja varnostna razdalja ti daje tudi večji zorni kot pred tabo vozečim. Če imaš ti pred sabo kombi ali pa kamion, povečaj varnostno razdaljo. Boš videl več. Simpel ko pasulj.
Edino kar si povedal prav je bilo to, da se ti lahko nekdo v rit prbije. In to je spet isti razlog kot tvoj, ko tisti za tabo nima dovolj varnostne razdalje.

Glede varnostne razdalje in vidnega kota:

Debata zaključena?

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:

Debata zaključena?
Kar se mene tiče komot.
Dodal bi le to, da se v realnosti praktično zmeraj vidi kaj ima pred seboj tisti ki vozi pred tabo, ker se na cesti ne vozi po tračnicah. V praksi avtomobili minimalno cikcakajo po vozišču, cesta se dviga in spušča, tako da komot vidiš kaj ima pred tabo vozeči avto pred seboj.
Seveda to vidiš, pod pogojem, da imaš dovolj veliko varnostno razdaljo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.693
6.714
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Prav iz tega razloga kot si ga opisal tukaj, so izumili varnostno razdaljo. Da preprečiš nesrečo v nepričakovanih okoliščinah.
Tokrat nisem bil zaritnez(pa sem pogosto in še nisem tako na tesno se ustavljal /vecja pozornost na vozila pred mano) in sem bil očitno premalo pozoren na ustavljanje kamiona v centru vasi. Mogoce dobis posnetek, ga imam, da bom nalepil tudi bedaka v prvi osebi. Tudi exhair ga je.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Tokrat nisem bil zaritnez(pa sem pogosto in še nisem tako na tesno se ustavljal /vecja pozornost na vozila pred mano) in sem bil očitno premalo pozoren na ustavljanje kamiona v centru vasi. Mogoce dobis posnetek, ga imam, da bom nalepil tudi bedaka v prvi osebi. Tudi exhair ga je.
No ja
Če pa praviš, da nisi bil dovolj pozoren, je pa zadeva itak jasna.
Jaz sem predpostavljal da si bil pozoren, kot bi moral bit.
Če človek ni dovolj pozoren se itak potem dogaja vsesorte.

Je pa pogosta še ena situacija. Nepozornost + premajhna varnostna razdalja.
Marsi kdaj v ogledalu vidim zaritneža, ki sploh ne gleda naprej ampak sopotnika, al pa na zadnjem sedežu kaj išče. Dvojna neumnost.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Kar se mene tiče komot.
Dodal bi le to, da se v realnosti praktično zmeraj vidi kaj ima pred seboj tisti ki vozi pred tabo, ker se na cesti ne vozi po tračnicah. V praksi avtomobili minimalno cikcakajo po vozišču, cesta se dviga in spušča, tako da komot vidiš kaj ima pred tabo vozeči avto pred seboj.
Seveda to vidiš, pod pogojem, da imaš dovolj veliko varnostno razdaljo.

Očitno je ne želiš zaključit...

Ja, v praksi avtomobili minimalno cikcakajo po vozišču. Ampak ne ves čas. Kadar torej ne, imamo zgornjo situacijo.

Cesta se dviga in spušča, se strinjam. Če se strmo dviga, vidimo malce več pred seboj, če se spušča, prav tako. Kaj pa na odseku, kjer se cesta neha dvigovati oz. spuščati? Zopet imamo zgornjo situacijo...

Imamo ovinke...na začetku, med in konec ovinka (ponavadi) vidimo dosti naprej. Ampak ker vemo, da vsake toliko časa pride kakšen kot ravnilo raven del ceste, imamo zopet zgornjo situacijo...

Ja, se strinjam s tabo...varnostna razdalja oz. njeno pomanjkanje je velik problem slovenskih voznikov. Upal bi si trdit, da skoraj tako velik, kot prehitra vožnja. Ampak vedno in povsod pa zadostna varnostna razdalja tudi ne more rešiti vsega. Določene nesreče so res to, na kar namiguje ime - nesreče...

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Možakar, kateremu sem odgovarjal in ki je rekel, da mu je kombi nenadoma zavil levo, je rekel, da se je pred njim nenadoma prikazala kolona. Nihče me ne bo prepričal, da so v koloni avtomobili stali v ravni vrsti kot bi jih z laserjem naštelal in da so bili v koloni vsi avti enako široki in enako visoki, pa da je cesta popolnoma ravna, brez naklona in padca in brez ovinka. To je čista teorija, ki s prakso nima nobene veze... Definitivno so v koloni avti stali eni bolj levo, drugi bolj desno.
Dost dolgo že vozim, tako da vem kako v praksi zgledajo kolone.

sass

Guru
1. sep 2007
5.213
851
113
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:

Debata zaključena?
zdaj pa prestavi rdeči avto za pol metra v levo in kar naenkrat bo tudi rdeči avto imel dober pregled naprej
grims-1.gif

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:

Debata zaključena?
zdaj pa prestavi rdeči avto za pol metra v levo in kar naenkrat bo tudi rdeči avto imel dober pregled naprej
grims-1.gif

Točno tako. Najbrž niti ni potrebno pol metra. Dovolj bi bilo najbrž že 20cm.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:

Debata zaključena?
grims-1.gif

Ma ja, zdej se lahko gremo igro...za vsako izmed variant, ki mi jo ti napišeš (avto levo, avto desno, onega sem, tega tja...) ti lahko jaz dam dve situaciji kontra, kjer pa to ne bo šlo skozi. Tega se moramo zavedati...promet je živa stvar in generalni odgovori v stilu spodnjega so enaka stvar, kot dejstvo, da je za večino nesreč kriva neprilagojena hitrost...

Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Če bi ti imel dovolj varnostne razdalje zadaj za kombijem, bi ti videl kaj se pred kombijem dogaja. Večja varnostna razdalja ti daje tudi večji zorni kot pred tabo vozečim. Če imaš ti pred sabo kombi ali pa kamion, povečaj varnostno razdaljo. Boš videl več. Simpel ko pasulj.

Zakaj me je to zgoraj zmotilo? Stardec nima pojma, kje in v kakšnih okoliščinah točno se je zgodila opisana dogodivščina. Tudi jaz ne. Tudi ti ne. Ampak na vsak način je krivo pomanjkanje varnostne razdalje. Kljub temu, da ne vemo (skoraj) nič o dejanskih okoliščinah...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.693
6.714
113
pri taščici
Stardec; ce bi vozniki v prometu bili pozorni tako kot v dirki F1 ali motogp, potem bi lahko prislo samo do nekaj % sedanjih nesrec....
Ocitno je kamion "pozno" ugotovil da je cesta med hisama ozka za dva kamiona (ceprav po obcutku bi se lahko srecala, sploh ko beres temo o resevalnem pasu) in ni ravno nezno ustavljal.... Jaz pa priznam sem imel reflekse stardeca
Imam pa v spominu da sem ze preu nezno zaviral, priznam pa da nisem pricakoval da se bo kamion ustavil (ker je bil ze mimo prehoda za pesce)

Nazadnje urejeno:

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Stardec; ce bi vozniki v prometu bili pozorni tako kot v dirki F1 ali motogp, potem bi lahko prislo samo do nekaj % sedanjih nesrec....
Ocitno je kamion "pozno" ugotovil da je cesta med hisama ozka za dva kamiona (ceprav po obcutku bi se lahko srecala, sploh ko beres temo o resevalnem pasu) in ni ravno nezno ustavljal.... Jaz pa priznam sem imel reflekse stardeca

Sem si ogledal tvoj filmček.
Tisti kombi pred tabo je bremzal. Štop luči so gorele. Ti pa kljub temu, da so kombiju gorele štop luči, nisi bremzal.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Aja, še to.
V F1 je dirkališče zastraženo in varovano s strani varnostnikov, mreže izletne cone itd......
V F1 pazijo drugi namesto dirkačev. V realnem svetu izven dirkališča pa tega ni.