čevapi, pleske, vakumirano, trgovina

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
... ampak brez fosfatov in nitratov pa jako težko, oz koliko dni bi bilo meso sploh še užitno?

V čevapih? Od kod ti to?

Fosfati za barvo, nitrati pa so konzervans, ampak to isto brez problema naredi sol za tistih par dni kolikor imajo čevapi rok uporabe ....
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Ja konzervans ja in da je lepše za videt, masovna produkcija mesa, saj pa to je povsod prisodno, v vsaki restavraciji, ipd.

Verjetno se v čevape vrže tudi že malce starejše meso, ki pač ni šlo v prodajo pri mesarju, ipd, potem se pač zmelje, "preparira" in proda...no biggie, nič zdravju škodljivega.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Zakaj pa? Škodijo telesu?

Our bodies also produce nitrates in large amounts and secrete them into saliva (8, 9).

Nitrates and nitrites actually circulate from the digestive system, into the blood, then into saliva and then back into the digestive system. This is known as the entero-salivary circulation (10).

They seem to function as antimicrobials in the digestive system, helping to kill pathogenic bacteria like Salmonella (11, 12). They can also turn into Nitric Oxide (NO), an important signalling molecule (13).

Nitrates can even be found in drinking water in some areas. This can be a problem for infants under 6 months of age, which are unable to process a lot of nitrate.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zakaj pa? Škodijo telesu?
Kot vsaka stvar v preveliki količini.
Recimo standardna kalijev nitrit ima smrtno dozo 235 mg/kg, kalijev nitrat pa 3750 mg/kg(malo manj kot obična sol).
Jasno to velja za eno dozo, na daljše obdobje so škodljive tudi manjše količine
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Kolikšna doza pa se najde v 1kg pripravljenega mesa za čevape?
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Spet selektivno bereš?
confused-1.gif

na daljše obdobje so škodljive tudi manjše količine

Recimo:
Citat:
The effect of potassium nitrite on the nervous system, brain, spinal cord, pulse, arterial blood pressure, and respiration of healthy human volunteers was noted, as was the variability between individuals. The most significant observation was that even a small dose of <0.5 grains (≈30 mg) given by mouth caused, at first, an increase in arterial blood pressure, followed by a moderate decrease. With larger doses, pronounced hypotension ensued. They also noted that potassium nitrite, however administered, had a profound effect on the appearance and oxygen-carrying capacity of the blood. They compared the biological action of potassium nitrite with that of amyl and ethyl nitrites and concluded, rather interestingly, that the similarity of action depends on the conversion of organic nitrites to nitrous acid.

Nima nobene veze, če telo samo proizvaja. Proizvaja se toliko, kolikor se rabi. Če imaš poleg tega še dodaten vnos, se lahko začnejo problemi
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Ja shit ne, potem pa hitro povedat vsem atletom, ki "konzumirajo" sok pese da si boostnejo performance
smile-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Marinckovi so dobri se en dan po nakupu ce so v nulti coni. Sam mi je priporocil da ce niso v tem casu porabljeni naj se raje takoj zamrznejo (Kdor pac to kupuje na zalogo). Torej kar ze je notri (sod, sol) spada notri po recepturi in da zadosti branznim pravilom. Meso po pecenju ni rdece torej kaj veliko dodatkov noter ni. Nimajo pa roka kot "trgovinski". Neomadeževane si pac lahko delamo le doma. Se vedno pa ti bo pravilno masten goveji čevap v katerem je soda bikarbona "oblozil jezik". Lahko pa zdaj modrujemo se o prehrani goveda in kaksna je kvaliteta mascobe v mesu.....
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
To je lastnost goveje mascobe, svinjska mast je bolj smooth in okusna tudi hladna. Ta obcutek naj se bi spreminjal s kvaliteto krme za govedo. Ampak to imajo pogruntano tisti, ki redijo meso za steake ne za cevape.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kaj je pa piz*** ko nabašem pri nekvalitetni suhi salami, ampak nekako ni na jeziku vendar bolj za zobmi na licah. Grozen občutek in prav težko je zlizat kdaj.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Včasih se tud pri kaki domači salami občuti enako. Je več faktorjev. Spet slabo futran pujs (s koruzo), tudi starost ali nepravilna hramba, ko se maščoba scedi. Ljudje tud na več načinov delajo, eni imajo toplo dimljenje na 60 stopinjah, eni hladno. Maščoba je povsod faktor kvalitete. Sem kdaj mesarja slišal, ko je pri nas delal, da je naletel prejšnji dan na tako svinjo, da se špeh še rezat ni dal, kaj šele da bi bil uporaben za salamo. Ljudje bi imeli potem kvalitetne mesnine. Takim je naredil a povedal, da naj ga ne kličejo potem, ko bo kaj narobe. Mi nikoli nismo dajali noter "mesarske soli", drugje pa so radi dodali še to. Največkrat za barvo. Končni okus in "kosmatost" jezika pa ekskluzivno s temi dodatki ni bila toliko povezana. Bolj ostali proces in sestavine.
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Cudno. Domaci mi ne delajo tega problema

Ja sej odvisno kako jih delaš, sodo eni dajo noter tudi doma, jaz samo radensko. Je pa tud bistvena razlika ali se doma ravno tako pusti "fermentirat" ali ne. Po mojem je tu ključ do "uspeha" oz. moment ko jih zahebeš ali pač ne.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Povej, ko najdeš takšne čevape v štacuni kje...doma lahko vsak naredi, ampak v tej temi je govora o nakupu v trgovini.