Covid-19 Cepiva

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
vsak zdravstveni sistem ma logično slabosti in prednosti, ampak to še ne pomeni, da se je pa treba lagat brezsramno.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Še enkrat preberi, kar sem napisal. Napisal pa sem brez zavarovanja ali s slabim zavarovanjem. Tam imaš cenovno celo vrsto možnih zavarovanj. Od najcenejšega, ki krije samo nujne posege in nobenega zdravila, do takih, kjer imaš v bolnici na voljo še osebnega čohalca po riti.
Pa najcenejše zavarovanje te pride okoli 600$ mesečno in pozabi, da je po tebi lahko zavarovan tvoj partner.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
lahko gremo cifre še dalje razbijat, še vedno bojo tvoje trditve laž, ker ni več 100 miljonov ljudi brez zavarovanja. zakaj se preprosto ne moreš nehat lagat?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
v sloveniji je povprečna plača 2k na mesec za leto 2020, od tega gre cca 260 e za zdravstveno zavarovanje = 13 %
v usa je median yearly salary 48k, povprečna cena zavarovanja pa 580 usd na mesec = 14,5 %

kar sem pa v originalu pisal pa je pač, da je njihov kao free market zdravstveni sistem (pa ni free market) odgovoren za skoraj 50 % vseh pomembnih odkritij terapij in zdravil.

naš je široko dostopen, dober pa enostavno ni, njihov je pač dober, ni pa tolk široko dostopen.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Pa najcenejše zavarovanje te pride okoli 600$ mesečno in pozabi, da je po tebi lahko zavarovan tvoj partner.

Eno standardno zavarovanje te stane ca 4000$ na leto, če zavaruješ celo familjo te pri ceneje. Je pa tudi odvisno od države do države. Ne kje je 2500 drugje 6000. Seveda pa če imaš neko večjo operacijo to vedno ne krije vsega. Za taka all inclusive je treba kar nekaj dodati.
Ampak primerjati ameriški sistem z našim je malo skregano. Lahko bi primerjali kakšnega iz EU. V ZDA te slikanje MR na istem aparatu kot pri nas stane od jurja pa tam do 10k+$ spet odvisno kam greš. Pri nas so vsi 230-250€. Razlog za tolikšne cene ni strošek dela ampak plačilo odgovornosti. Če ti pri nas zajebe MR pač rečejo je Iga. Če zajebe tam plačajo milijonske vsote.

• Všeč mi je
Reactions: tomi

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne vem, kje si našel te cene. Moja dobra znanka na Floridi je samozaposlena in si plačuje 850$ mesečno, pa ima recimo krite samo osnovne dentalne storitve. En zobni vsadek jo je stal nekaj več kot 10.000$. Njen partner plačuje isto.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Imel sem kolega ki je tam delal par let pa mmi je povedal. Sicer pa poglej na net. Je pa tako da tam se plačuje podobno kot pri nas za avto ali hišo. Koliko si star, kakšne bolezni imaš, kaj hočeš s koliko dodatki. Pa na koncu ko je treba nekaj kriti ti povejo da to pa ni v zavarovanju kot pri nas. Ta cena samo zavarovalna vsota ali vse kar da za zdravstvo. Ker nekaj je to kar plačaš drugo pa potem še vse kar moraš doplačati. Za eno 4 člansko familij je bilo ca 20k na leto. Od tega 3/4 za odrasla pa ostalo za otroka. Dallas Texas 2018.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ja saj, najcenejša zavarovanja recimo ne krijejo zdravil in to je posebno za kronične bolnike hud udarec. Ko je odkrita kronična bolezen, te pa seveda nihče noče zavarovati. Cene zdravil so pa v višavah, ker se generikov v glavnem ne sme prodajati. Farmacevtske družbe so odkrile obvod, da lahko svoje patente podaljšujejo v nedogled.
Sedaj pa dovolj off in nazaj k temi.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
Ne gre se za napocez, govorim pac o tem o cemer se lahko na podlagi stevilk ki jih lahko dobimo pogovarjamo, ker s tem ko rece nekdo da vec sto miljonov nima zavarovanja ... al pa da ma slabega si povedal v bistvu kaj? Kje je meja med dobrim in slabim? Lahko ma nekdo najboljso mozno oskrbo pa mu nekaj zajebejo pa bo njegova ocena da ma definitivno slabo zavarovanje. To je ded pac dal varovalko not za svoje bluzenje, ki je seveda ne moremo preverit, itak pa vsi vemo kaj je zelel prikazat :)

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
govorim o kvaliteti storitev, k si reku, da ime pri nas 100% slabo zavarovanje.

ne vem, ce je nas zdravstveni sistem slab.

prevec se krade, to je rak rana nasega zdravstva.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
Vzrok je kraja, kaj je posledica?

kak je ze rekel en zdravnik, da nam nas sistem ni slab ker smo se pac navadli 2 leti cakat na vrsto.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in Spajky

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.992
113
Israel Is the World’s Most Vaccinated Country. Why Are Cases Rising?

Daily New Cases in Israel, 7-day moving average
kaže da številke ne grejo dol
slika.jpg

Indija je glede cepiv ravno nasprotno - število novih primerov tudi:
ind.jpg

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: darjan

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.231
7.039
113
Predsednik Nacionalnega združenja za medicino dela, zdravnik Aleksej Jakovljev je v intervjuju za ruske medije ocenil možnosti za razvoj pandemije COVID-19 v Rusiji v letu 2021.
"V Rusiji se bo zgodilo popolnoma enako kot v preostalem svetu, saj virus nima državljanstva. Vse virusne respiratorne okužbe, ki vključujejo novi koronavirus, se razvijajo hitro ali počasi po istem scenariju: postanejo manj nevarne (patogene) in zato bolj kužne (nalezljive). Preprosto povedano, COVID-19 je na poti, da postane navaden prehlad," je dejal Jakovlev.
Zdravnik je izrazil mnenje, da bo do pomladi obolelost s COVID-19 v Rusiji padla na minimum in je že v različnih delih države bodisi dosegla vrh bodisi upada.

Ampak...pri nas se pa tretira kot kuga^2

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Hitra vakcinacija poskrbi ravno to, da do mutacij sploh še ne pride.
Problem je, ko se s cepljenjem muti predolgo ...

Sicer pa nove metode razvoja cepiv imajo ravno poanto, da lahko hitro vkomponirajo tudi nove mutacije. Ampak odvisno od mutacije, lahko tudi "stara" cepiva nudijo kar visok nivo imunizacije.

• Všeč mi je
Reactions: novaa

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.103
4.097
113
Ne vem, ce je ze bilo tukaj, ampak Astrazeneca cepivo ne obvaruje pred juznoafriskim sevom :valjamse:
Torej, ne obvaruje 65+ let stare, ne obvaruje pred juznoafriskim sevom. Polom od poloma. Ljudem bi lahko dajali kar placebo.

Aja, pa tudi Avstrija zeli proizvajati Sputnika.