Sem prebral
.
Ta posel je zahteven in rabiš čas in usposobljene ljudi (privatni sektor zna zelo varčevati pri obeh).
Zelo verjetno je dejansko prišlo do tega da se vsi protokoli niso upoštevali 100 % (ne bi bilo prvič, niti ni zadnjič).
Če pa pogledamo po detaljih, sem podčrtal, kaj se je meni zdelo zanimivo
speed may have come at the cost of data integrity and patient safety
Tukaj direktno povedo pri BMJ, da se ni delalo po protokolih, ne da so dokazno napačni podatki.
One photo, provided to The BMJ, showed needles discarded in a plastic biohazard bag instead of a sharps container box.
Tukaj se vidi, da so delali amaterji, to zagotovo ni direktno vplivalo na kvaliteto študije, se pa vedno pojavi vprašanje, če so taki amaterji, ali so bile vsaj ključne stvari izpeljane tako kot morajo (jaz v takšni primerih vedno pristopam tako: če še tega ne zna pravilno naredit, verjetno tudi ostalega ni - samo jaz sem za*eban, drugi so bolj pragmatični)
Another showed vaccine packaging materials with trial participants’ identification numbers written on them left out in the open, potentially unblinding participants
Tukaj direktno povedo pri BMJ, da se ni delalo po protokolih, ne da so dokazno napačni podatki. Kakšno luč pa to meče na celotno sliko preberi zgoraj.
Early and inadvertent unblinding may have occurred on a far wider scale.
Beri zgoraj.
drug assignment confirmation printouts were being left in participants’ charts, accessible to blinded personnel. As a corrective action taken in September, two months into trial recruitment and with around 1000 participants already enrolled, quality assurance checklists were updated with instructions for staff to remove drug assignments from charts.
Tukaj do dobili plus, redko gredo zadeve absolutno gladko, tukaj se dela razlika med dobrimi in slabimi, ali popravljaš napake in delaš boljše ali ne. Correcting messures so ponavadi prva stvar, ki so je preveri ali ne.
ICON reminded Ventavia in a September 2020 email: “The expectation for this study is that all queries are addressed within 24hrs.” ICON then highlighted over 100 outstanding queries older than three days in yellow.
Klasičen problem preobremenjeosti ljudi (šparanje). Spet, ni se delalo po protokolih, ne pa da so dokazno napačni podatki.
Če potegnem črto, zagotovo ni človek vesel da bere takšne stvari, bi pa v globalu to pripisal pač nivoju dela, ki bi moral biti ensotavno višji . Res zaskbljujoče bi bilo, če bi bilo to stvar načrtnega manipuliranja s podatki, ampak tega ni videti.
Verjetno so (bi morali) pri FDA pogledati ta set podatkov in ga primerjati s ostalimi in pogledati:
a) ali sami podatki iz Teksasa znatno odstopajo od ostalih centrov
b) ali bi se sklepi spremenili (razen
n), če bi te podatke izločil
Kakšne tweete in "sklepe" niti nisem gledal, ker s tem pa res ne mislim izgubljati časa.
PS: upam, da sedaj razumeš, zakaj nekateri, ki imajo dolgoletne izkušnje s tem področjem niti ne gledajo odprtih (se pravi vsi podaki vidni) študij ivermectina iz Indije in Bangladeša, ampak romajo podatki direktno v koš (in pri tem niti ne trznejo s očesom).