Cenovna izkušnja z leasingom novega avta

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Točno tako. Pri nakupu osebnega vozila nikoli nimaš vstopnega DDV. RAzen če kupiš osebno vozilo za opravljanje dejavnosti (taxi, ..). In enako je pri poslovnem najemu. Ni odbitka vstopnega DDV, je pa bruto znesek (znesek z DDV) davčno priznan strošek.
Pri tovornih vozilih, avtobusih,..., pa lahko normalno upoštevaš vstopni DDV.
Vse ostalo okrog cenovne konkurečnosti leasinga in kredita pa je tako tako. Tisti članek na cekinu je pisal nekdo, ki je že apriori proti leasingu. Obvezno zavarovanje moraš v vsakem primeru skleniti in pri takem avtu te stane vsaj 400 EUR, torej ni več na osnovi zavarovanja taka razlika. Treba je pač iti od enega do drugega pa izbrati res tisto kar je ob istih pogojih najcenejše.
Dejstvo pa da so najdražji hišni leasingi. Tam ti navadno obračunajo vsaj za 1 odstotno točko višje obresti in vsaj za 1 odstotno točko višje stroške odobritve. Zakaj pa je avtohiši v interesu, da ti proda financiranje poleg avta je pa menda tudi jasno. Na ta način si vsaj malo dvigne svoj RVC na avtu. Provizija za vsak leasing znaša navadno polovico stroškov, ki ti jih zaračunajo. Res pa je da navadno nekaj kapne direktno v žep prodajalca nekaj pa v žep avtohiše.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Kaj pa če si d.o.o./s.p., kupiš osebni avto, pa registriraš dejavnost izposoje vozila? :D

LP,
PIC

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Možno
redface-1.gif

Nimam operativnega lizinga, sem pa slišal, da je možno odbit DDV. Ampak če računovodja pravi, da ne, potem bo verjetno držalo tako.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Možno
redface-1.gif

Nimam operativnega lizinga, sem pa slišal, da je možno odbit DDV. Ampak če računovodja pravi, da ne, potem bo verjetno držalo tako.

smile-1.gif
. Jaz sem preverjal pri firmah, s katerimi sodelujemo in pri računovodstvu, pa je bil povsod tak odgovor. Tako da ne odbijamo davka. Ker v nasprotnem bi bilo to precej ugodno, država pa ni tako radodarna kot se zdi.

Jernej

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Torej najprej. Kot sem napisal. Osebno vozilo in odbitek DDV oz. upoštevanje vstopnega DDV no go. Razen če si taksi služba ali pa bi se šel izposojo vozil,... Ampak ne gre to sedaj da boš kar registriral dejavnost izposoje vozil in si boš potem odbil vstopni DDV. Davčna ni neumna. Bodo prišli na pregled in preverili če ti to vozilo dejansko rentaš. Kaki so izhodni računi za rentanje. Kdo so stranke, kako je s kilometri,.... Tako da PIC če si mislil, da bi ti to samo fiktivno delal ne bo šlo. Bodo hitro prišli gor, da uporabljaš avto za sebe.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Bi se tud sim priporačal (lahko na pm), ker sem tudi nekaj v fazi kupovanja, pa vsi so kao najugodnejši

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Lost, to tudi mene zanima, tudi sam sem v fazi kupovanja.
Mene pa zanima še nekaj: kako je recimo z lizingom rabljenega vozila, starega recimo do 2 leti? Fizična oseba: kaj je bolje operativni lizing, če sploh gre, ali klasični lizing, poplačilo lizinga pred iztekom in še kako izvesti lizing za vozilo, ki ni v slo?
Še nekaj: glede na to, da smo v eu in smo vsi ena velika srečna družina, me zanima ali si lahko slovenec privošči lizing v recimo nemčiji, v smislu si ogledaš vozilo, daš polog, ostalo lizing. A to gre?

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
Še nekaj: glede na to, da smo v eu in smo vsi ena velika srečna družina, me zanima ali si lahko slovenec privošči lizing v recimo nemčiji, v smislu si ogledaš vozilo, daš polog, ostalo lizing. A to gre?
Po mojih informacijah gre to bp. Seveda imaš nemške tablice. Sploh pri "umazanih'' avtih (veliko co2) bo po moje sedaj to kar običajna praksa.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:
Kako je pa s stacionarnimi radarji, v primeru nemških tablic?
evil.gif
Simpl, do you feel lucky punk?
grims-1.gif

Sicer pa, baje naj bi te kazni višje od 70 eur našle. Izkušenj iz prve roke pa nimam, ker sam običajno pritisnem ravno na poln metek v takih igricah.
grin1.gif

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Sicer nisem lost ampak bom vseeno odgovoril s prakse. Poslovni najem in fizična oseba je no go. Sicer ga lahko skleneš ampak ni nekega efekta, predvsem pa je dražje in avto nebo prešel v tvojo lastnino (lahko ga sicer odkupiš na koncu po tržni ceni, ampak praviloma ga ne). Je morda lahko zanimivo če nekoga tiši denar ali če bi pač neko zadevo najel za recimo pol leta ker je dalje ne rabi, rent a car pa mu je predrag.

Če pa gremo na naslednjo zadevo (to pa več ni iz prakse, ker tega še nisem probal) pa po mojem skoraj sigurno ne moreš kot državljan RSLO v drugi državi skleniti finančnega najema za vozilo. Če nič drugega bo problem s prenosom lastništva potem ko plačaš zadnji obrok. Ker po mojih informacijah jaz kot slovenec brez stalnega prebivališča v npr. Nemčiji ne morem registrirati avta. Mogoče pa se motim. Tako da opcija bi potem bila edino poslovni najem, ki bi ga sklenil v tujini, kar pa bi iz vidika njihove leasing hiše in njihove zavarovalnice znalo biti zelo drago. Slovenija je namreč za nemške banke in zavarovalnice še zmeraj balkan. In po moje če bi že nekaj takega odobrili bi bistveno povečali višino pologa in bistveno povečali zavarovalno premijo. Riziko, da se jim kaj "zalomi" pri taki pogodbi je namreč velikanski....

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Je pa vprašanje, kdaj se bo kašna leasing firma v Slo, ki je hčerinska firma od forme v recimo nemčiji spomnila,d a ti da tule avto na leasing,a vto pa najame od svoje matične hiše v Nemčiji. Avto registriran tam, cena temu primerna, pogodba pa sklenjena tukaj (in tudi tveganje ostane tukaj, kjer bi ostalu tudi pri klaični varianti). To bi znal bit zanimiv produkt ...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
To je dobra poslovna ideja, kolikor sem razumel, naj bi to počeli (posredovali) pri Kreativnih najemih?

Zase vem, da če bi kupoval zverino (=velik DMV), bi preveril v tej smeri, magari preko tujega podjetja kot lizingojemalca. Razmišljal sem podobno kot ribicija (za finančni lizing), edino tisti končni prevzem po plačilu zadnjega obroka se mi ne zdi problematičen, prej so težave kje drugje. Namreč: odplačaš zadevo in avto postane tvoj, neregistriran. Kaj boš naredil z njim je tvoj problem, ga pripelješ k nam in plačaš DMV, prodaš trgovcu v tujini ali ga daš v račun za drugo vozilo.