Cenovna izkušnja z leasingom novega avta

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.968
113
pri taščici
Že nekaj časa pišejo da se avto bolj splača vzeti na leasing kot gotovina.
Če je kdo v zadnjem času kupoval nov avto in ga je vzel na leasing (in ga je po možnosti že odplačal) naj napiše izkušnjo.

1. KOliko bi ga avto stal če bi ga plačal z gotovino?
2. KOliko ga je avto stal ker je vzel leasing (z vsemi stroški,). naj tudi napiše kolikšen delež je bil elasinga in kako dolgo ga je odplačeval.
3. Kakšne dodatne ugodnosti (podaljšana garancija, dodaten popust?) je bil deležen
4. Kakšne dodatne pogoje je moral izpolnjevati (kasko pogoji...)--

Pač tema se mi zdi dobra, ker (sam osebno najbrž ne) kolebajo med tem ali naj vzamejo avto na leasing ali naj ga skeširajo(recimo da gotovina ni problem)
POjavi se samo dilema koliko dobiš dodatnih ugodnosti(pod. garancija, popust...) in zahtev (kasko...) in ne veš ali boš imel po končanem leasingu več denarja če bi imel denar nekje varno naložen (recimo depozit) ali bi ga imel več če bi avto plačal v gotovini.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.130
12
38
Raje manj kredita za bajto in vec za avto. V osnovi je to bolj ugodno. Ce nimas denarja in si avto zelis bos nekaj moral vzet. Meni takrat verjetno nikoli ne bi dali toliko kredita, pri leasingu pa nihce ni kompliciral. In momentalno se mi ga niti ne splaca odplacati, ker je obrok zaradi euriborja padel in letno preplacam zadevo ca. 100 eur in imam cekine raje v stunfih za kaj drugega.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Pred nami so časi visokih obrestnih mer, to je treba računat. Konec zabave.
Če je v pogodbi fiksna obrestna mera, OK. Če ni, se je treba zavedati rizika.

Ogo

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Osebno nisem imel avta na lizing, vem pa za dva primera, ko bi ga "skoraj" vzel in bi se splačalo.

Prvi je bila Oplova akcija 24h pred dvemi leti. Signum je samo če si ga vzel na lizing (minimalno eno leto) bil cenejši za 7,5k. Ampak mi butli niso znali prodat avta in se še danes vozim z Renojem
grin1.gif

Drugo so pol sedaj - pol čez eno leto (ali 1/3 danes, 1/3 drugo leto, 1/3 čez dve leti) akcije, ki so jih večinoma furala zastopstva pod okriljem Autocommerca. Cena ne vem če je bila kaj nižja, so bile pa te opcije brez (ali skoraj brez) obresti in se je splačalo v vsakem primeru. Tudi, če si imel €€€ v žepu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.968
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Pred nami so časi visokih obrestnih mer, to je treba računat. Konec zabave.
Če je v pogodbi fiksna obrestna mera, OK. Če ni, se je treba zavedati rizika.

Ogo
problem vidim v tem da so obrestne mere trenutno nizke, pribitki pa visoki,
Bodo pa OM šle najbrž samo gor v bližnji prihodnosti.
Sem tudi jaz zadnjič brez pogajanj dobil izražun za stan. kredit, pri katerem bi se mi splačalo vzeti kredit in ga vezat pri isti banki naprej.(kaj šele da bi iskal boljše pogoje pri drugih bankah). samo kaj pa se bo zgodilo ko bo euribor šel gor se bo pa pesem obrnila (pa depozit najbrž dol)

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Jaz sem vzel leasing pri hypo leasing.
Cena vozila je bila 13.750€. Pri hypotu me je prišlo vse skupaj 14.648€ (5000€ pologa, ostalo leasing na 3 leta).
Kot ugost sem dobil brezplačno obvezno in kasko zavarovanje ter podaljšanje garancije iz 2 na 4 leta.
Pri kreditu bi dobil brezplačno obvezno zavarovanje in podaljšanje garancije, pri plačilu z gotovino pa nič od tega.

B81

22. jul 2007
37.718
10.982
113
Meni se zdi oboje zavarovanje in 2 leti garancije vrednih več kot 900 eur, tak da bi enako naredil.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
jaz ga imam na VBS lizingu ..

Dobil 50% popust pri super kasku in pri osnovnem zavarovanju. Avto zaradi lizinga ni bil nič cenejši ali dražji. Prodajalec na koncu itak dobi enako.

Tako avto kot zavarovanje plačujem po obrokih (fiksni znesek) in sem zadovoljen. Še kdaj. Odplačujem ga 3 leta.

Mi pa ne gre v račun, zakaj hočejo dodatno plačilo, če hočem odplačati lizing predčasno??? In to kar 400€!

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tale članek je tako tako...
Malo pomisli z lastno glavo; vzel boš 10kEUR krede, avto pa ne boš zavaroval kasko. Ti ga ukradejo, ga sesuješ, etc... Brez kaska imaš razbitino, kredo in nič denarja za popravilo oz pri kraji imaš samo kredo...
Tako da dokler imaš avto na financiranje (kreda ali lizing) je NUJNO da si omisliš kasko... Potem pa zadeva ni več tako različna...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.968
113
pri taščici
potem pa si brez denarja in brez avta oziroma z razbitim avtom. V obeh primerih si brez denarja za popravilo oziroma nakup drugega če nimaš kaska
wink-1.gif

Zdaj je samo ? do kdaj kasko?

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Dokler ga odplačuješ.

Pol, ko ga pa odplačaš, se pa sam pri sebi vprašaš, če je še toliko vreden, da daješ toliko za zavarovanje.

Ko so moji avti starejši od 5 let, ga nimam več na kasko.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Nisem ravno tapravi za odgovor, ampak moja izkušnja;

Našel sem primeren avto, ampak nisem imel takrat dovolj denarja,
z prodajalcem sma avto dala avtohiši, in sem ga na leasing kupil od njih,
po 4 mesecih nakrampam keš in grem zadevo odcollat, pa so bli kar nekoliko
"tečni" ko sem se pojavil z željo da grem na banko izplačat vozilo.
Zakasirali 140€ za odobritev odplačila ipd... Kr nekaj.

Itak jim bolj paše da te lupijo malo po malo, kot pa da jim kr daš keš, čeprav me je presenetilo,
da nekdo skor noče gotovine, sploh pa v današnih časih ko si z gotovino car Lazar.

Včasih si uletel z gotovino po avto, so ti marsikaj pogodili, dober popust, nove gume, servisi,
dodali recimo kup opreme brezplačno...
Danes je avto na lasing cenejši kot na gotovino, vsaj prikazujejo tak. Kje je pa pol mali tisk in branje
med vrsticami le tega... Sploh pri gospodarskih vozilih radi nategujejo.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
Pa res obstajate ljudje, ki mislite da je za trgovca gotovina ful plus in da bi ti zaradi tega moral dati vsaj za 5000€ opreme
confused-1.gif

Isti [censored] je, če ti denar nakaže banka, lizing ali pa stric iz amerike, kako bos ti odplačal, je pa tvoja skrb.
Včasih imajo veliki kupci ( lizing hiše, podjetja ki kupijo večjo kvoto...) samo dodatno ugodnost oziroma boljše nakupne pogoje...je pa tukaj se potrebno paziti "brandiranih" lizingov ( Pežo financiranje, Avtotehna Lizing, ... ) , ker tam pa je v ozadju marsikej...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kaj je problem "brand financiranja"? Resno, kupujem avto na "Renault financiranje", pa sem se šel pogovarjat na Hypo leasing, zraven Jurmana...

miha_zd

Pripravnik
7. jan 2010
535
0
16
Maribor
Pa pri podjetjih je neka fora z leasingom okoli davkov, v vem k je fotr avto za firmo kupoval. Zdi se mi, da maš neke davčne olajšave.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Fora je ta, da za osebna vozila ne moreš odbijat vstopnega DDV. Če pa vzameš operativni lizing se plačila njegovih obrokov obravnavajo kot vsaki drugi stroški, vključujoč možnost odbijanja davka.

Ampak to nima veze z debato. Ta gre v smeri fizičnih oseb in finančnega lizinga.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Fora je ta, da za osebna vozila ne moreš odbijat vstopnega DDV. Če pa vzameš operativni lizing se plačila njegovih obrokov obravnavajo kot vsaki drugi stroški, vključujoč možnost odbijanja davka.

Ampak to nima veze z debato. Ta gre v smeri fizičnih oseb in finančnega lizinga.

Pa recimo da je tudi ta debata vredna kakšne besede. Naše in še marsikatero računovodstvo trdi, da pri nakupu ali najemu osebnega vozila ni nobene variante odbitka vstopnega davka, torej niti pri operativnem lizingu ne. Gre pa celoten obrok v strošek, ne moreš pa odbiti DDV-ja.

Jernej