Cene hrane - ali res morajo biti tako visoke?

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
boooo.....poznam kar nekaj podjetij na primorskem ki so dvignile plačo za 2,5%........pa to so kar fejst velika podjetja...(intereuropa, cpk......

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.606
344
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Zadeva je preprosta. Merkator je (s pomočjo takratne politike) pridobil prevladujoč delež na trgu. S Sparom sta imela pred leti kartelni dogovor (skupna nabavna služba) in sta lahko cene držala zelo visoko. Tudi pri Tušu niso neumni in raje prodajajo po višjih, kot po nižjih cenah. Vodilna trojica je na trgu uspela ustvariti visok nivo cen. Ostali, ki so prihajali in še prihajajo se nič kaj ne sekirajo, malo spustijo cene pod nivo velike trojice in pobirajo bistveno višje dobičke kot v tujini. Zakaj bi prodajali poceni, če lahko drago!
Po mojih izkušnjah ima Eurospin enake cene kot v Italiji. No, za sadje in zelenjavo ne vem, ker nikoli tam ne jemljem.

GTI_Fan

Pripravnik
1. sep 2007
245
0
16
Se popolnoma strinjam s tabo. Saj zato pa je edina možnost boja zoper take cene mentaliteta ljudi, ki bodo ugotovili, da se doma ne splača več kupovati in bodo kupovali v tujini. Mercatorju in podobnim velikim trgovcem v tem primeru ne pomagajo nobene veze in kartelni dogovori več (razen seveda, če ne sežejo preko meja)... Kam gre ta Slovenija...
frown-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Možno, vendar v krogu 10 km Eurospina nimam.
Poleg tega je tu še miselnost ljudi, ki se izraža tudi na forumih (vodeno s streni velikih trgovcev?), da pri teh "pofl" trgovcih že ne bodo kupovali.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Francoz pravi:
Prognoziram, da bo kava v Ljubljani do prihodnjega poletja (turisti) stala 1,6 do 2 evra, veliko pivo pa (se več sliši v tolarjih) 1000 Sit.

Par dni nazaj sem dal v Fetishe lokalu, poleg mačka in ostalih lokalov, za dve beli kavi 4€. Torej 1 bela kava, 500 SIT. Veselje...

Slika:

2409144vdi.jpg

Se pravi, grejo trije kolegi/kolegice na beli kofe sredi dneva..in tisti, ki prvi potegne denarnico, bo moral za to odšteti 1500 SIT.

hysterical-1.gif

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
1500 sit? Mega, nič ne bo plačal, ker bo natakarju rekel, da to pač ni več valuta s katero se plačuje in bo lahko mirne volje odšel ven. Si pa dobil lepo servirano, lep kozarec, pa vodica zraven, fensi sladkor in čokolada zraven, če prav vidim:D

No malo heca...

Pa saj lih ko greš ven nekaj spit se ti takoj pozna v denarnici...Ko greš v trgovine po velike nakupe pa se ti tistih par evrov sploh ne pozna. Še dobro da ne pijem kave in piva..

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Potrebno se bo navadit na take cene, če hočemo imet višji standard in višje plače. Enako kot je v tujini, storitve drage za pop*izdit, ampak temu primerne so plače. Npr. frizer ne bo nikoli imel plače 2000k €, čw bo striženje računal po 4€,... Druga zgodba pa je da cene rastejo v nebo, plače pa precej počasneje
stupid-1.gif

Sem pa bral včeraj nekje en članek o nakupovalnih navadah in o dvigu cen. Ugotovitev je bila, s katero se tudi strinjam da do zdaj nismo polagali pretirane pozornosti na cene, pa smo metali v voziček artikle, katerih ne potrebujemo, ali pa več tistih, kot pa jih dejansko porabimo. Zdaj bomo ravnali bolj premišljeno. baje
smirk-1.gif

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Citat:
Potrebno se bo navadit na take cene, če hočemo imet višji standard in višje plače.

Tale tvoj stavek opisuje le en pojem - inflacijo.

Če pa standard in plače stagnirajo, kot je to pač sedaj, pa hitro dobimo splošno bedo.
frown-1.gif

Folk pač mora jesti in bo pač kupoval poljska, madžarska ter bogvekakšna živila.

Nazadnje urejeno:

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
Citat:
Uporabnik Telefunken pravi:
Kaj se niso plače za mesec avgust povečale že za ~2,5 % ???
Jaz na svoji plačilni listi ne opazim niti za euro spremembe. Razen to kar imam zarad dopusta manjši dodatek za prehrano
grin1.gif

V tistem dodatku bi morala videt teh 2,5% (sej se delajo norca, a ne?
bonk.gif

Sicer pa meni tudi ni jasno......če grem samo v soboto ali nedeljo v trgovino, so vrste po trgovinah neskončne, vozički polni, folk očitno ima denar. Če pa mene vpraša kdo za mnenje,
grin1.gif

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Mah ljudje itak samo jokajo. In to največ tisti, ki imajo dosti denarja. Mi gre pa hudo na živce, ko greš v torek v Mercator (jaz sicer ne, samo peljem nekoga) in je parkirna hiša nabito polna. Takrat bi povečal ceno živil, ma vseh, za še 20 %, dokler se ne bi izpraznila trgovina..

Akasha

Pripravnik
23. sep 2007
240
0
16
Ljubljana
Itak je za Slovence tipicno,da se stalno jamra,da ni nič denarja... In tipično je tudi,da BTC in drugi trgovski centri izjemno dobro delujejo in pokajo po šivih.
grin1.gif

Saj morda je pa to vzrok za pomanjkanje denarja,lol...
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

vejca

Pripravnik
Res je, ko greš po osnovnih nakupih v malo večji center vidiš kaj vse ljudje nakupujejo. Očitno so to samo tisti ki imajo veliko denarja, polne vozičke razno razne robe in ne samo hrane.Pa to večkrat na mesec. Sama imam res poln voziček hrane ampak ker smo zelo oddaljeni do prve trgovine grem v nabavo samo 1 x na mesec in takrat nakupim vse potrebno.Če bi imela trgovino za vogalom se verjetno to ne bi dogajalo in bi stvari kupovala sproti. Najbolj hecni so mi kupci, ki stojijo pred polico gledajo nek izdelek jamrajo kako je vse drago in s police vzamejo najdražjega.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
to da so vse trgovine polne in folk še vedno jambra kako je drago je itak jasno. sej itak nimamo nobene izbire več, razen da greš v merkator, tuš al pa lecrerc oz. podobno. malih trgovin, kamor se je včasih porazgubil folk ni več oz. smo navajeni , da imajo premalo izbire. sej maš v ljubljani 20m mega trgovin za 300K ljudi. zdej si pa zračuni, kok je folka tam če gre vsak samo enkrat v trgovino. pa ne se pol čudt da je gužva. ko greš pa v lokalno pod blokom pa nikjer nobenga. cena hrane pa je temu primerna, saj se lahko "monopolisti" dogovarjajo med sabo. tle pa bi mogla vmes poseč država in kaznovat kartelne dogovore. sej se te direktorji in državni funkcionarji itak vsi med sabo poznajo. men se hrana ne zdi draga, drage se mi pa zdijo gostilne in lokali, ki ne ponujajo nič več za višjo ceno. mega marketi ti vsaj prišparajo čas z tekanje iz enega konca mesta na drugega, saj lahko vse kupiš na enem mestu. tu pa ne vidim nič slabega. pa še 5 mega trgovin je v enem tagem centru, tako da je ponudba bolj pestra.

lp

Akasha

Pripravnik
23. sep 2007
240
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
drage se mi pa zdijo gostilne in lokali, ki ne ponujajo nič več za višjo ceno.

JA, to je zelo res. Ampak še vedno hodim po gostilnah in lokalih
crazy1.gif

Sem imela možnost jest nekje,kjer so bile cene neprofitne...in si ne morete misliti,kakšna je razlika v ceni glede na običajne lokale....