Cene hrane - ali res morajo biti tako visoke?

GTI_Fan

Pripravnik
1. sep 2007
245
0
16
Ker se težko uprem določenim sladkišam
smile-1.gif
, ki jih prodaja Lidl in ki sem jih bil do sedaj navajen kupovati v Italiji (Gorici), sem se v pomanjkanju sladkorja odpravil v ljubljanski Lidl, da si naberem nove zaloge...
Cene so se mi že tako na oko zdele precej visoke, nisem pa imel točnega občutka, ker me v Lidlu ni bilo že nekaj mesecev... Kupil sem par stvari, nisem pa hotel narediti standardnega nakupa, zaradi že prej omenjenih sumljivih cen, sploh pa niso imeli ta velike Nutelle, tako ,da sem se odločil, da bo treba definitivno it s5 v italjanskega...
In včeraj sem šel in ugotovil, da so cene pri nas dejansko oderuške. Primerjal sem cene in ugotovil.
Pecivo, ki v ITA stane 1.09 € je pri nas 37% dražje - 1.49€, drugi piškoti so v ITA 0.99€, pri nas 61% dražji - 1.59€
bonk.gif
, pesek za mačji skret 14% dražji.... Ostalih cen tako točno nisem primerjal, vendar so bile na pamet rečeno v ITA občutno bolj ugodne. Edino pašta (testenine) je bila pri nas 4 cente po kilu (6%) cenejša...
Zdaj pa se vprašajmo zakaj so pri nas tako visoke cene, oz. zakaj so v ITA lahko toliko nižje? Gre pa za identični artikel, isti proizvajalec, ista pakunga...
Zgleda, da bo držalo, da dokler bo folk kupoval za ponujeno ceno, bi bli trgovci mone, če bi šli cene nižat... Mislim pa, da se bo kmalu spet pojavil trend, ko smo hodili na mesečne šopinge v tujino, pri nas pa kupovali le najnujnejše artikle...
Osebno nimam nič proti Lidlu, dal sem ga zgolj kot primer. Verjetno je stanje v drugih trgovskih verigah podobno...
Kdaj pa bojo plače v takšnem razmerju, kot so cene hrane?

vejca

Pripravnik
Imaš srečo da lahko skočiš v Italijo ker si verjetno blizu meje. Meni kaj takega še na misel ne pride, sem iz osrednje Slovenije in je do meje daleč. Sem pa prišla na idejo, ker tudi moji sosedje in prijatelji kupujejo v Lidlu in Eurospinu, da bi pač enkrat na mesec eden šel v italijo in pripeljal stvari še za vse ostale. Vsaka družina bi recimo prišla na vrsto vsakih 5 ali 6 mesecev, samo pa vsi pravijo da se ne izplača tako daleč vozit(predraga cestnina, bencin, porabljen čas).Tako da iz tega ne bo nič.

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Citat:
Uporabnik GTI_Fan pravi:
Zdaj pa se vprašajmo zakaj so pri nas tako visoke cene, oz. zakaj so v ITA lahko toliko nižje? Gre pa za identični artikel, isti proizvajalec, ista pakunga...

17758-icon_confused.gif

GTI_Fan

Pripravnik
1. sep 2007
245
0
16
To da se ne splača težko verjamem, sploh, pa če bi kupoval parkrat na leto za več gospodinjstev... Greš na primer v Sistiano na izlet, nazaj pa se obrneš v Lidlu pa maš 2 muhi na en mah.
Sicer pa sam ne bi nikoli kupoval celotne špeže v Lidlu, ker pač vsi artikli niso najbolj apetitlih... Tudi to ni bistvo te teme. Pomembno je dejstvo, da je pri nas hrana dejansko zelo draga in smo mogoče le potrošniki tisti, ki lahko vplivamo na njeno znižanje - kupujemo drugje... Že voham revolucijo..
smile-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
jaja pozabi na revolucijo, smo prevlke pi*de in vse požremo. Greš stavit da če bi naslednje leto spet dvignili za 15 posto, kaj bi bilo? malo vik in krik, pa trenja, pa je mesec naokrog in spet vse po starem, z višjimi cenami. še vedno je bilo tako, ne samo pri hrani. Se spomni kdo kako se je jokalo in stokalo 1997 ko je telekom za več kot 300% dvignil svoje storitve? Na koncu ni bilo NIČ!
Nam ki smo pri meji se splača skok čez, ostalim pa pri teh cenah bencina in cestnin bolj težko
smirk-1.gif

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
jezen.gif

kar bodo rekli tako bo, folk bo malo šimfal, ko pa bi bila potrebna konkretna dejanja pa ne bo nič . . .
Ista pisdarija povsod. folk se buni, ko pa je kak sestanek ali je komu treba kaj v gobec povedat se pa vsi userjejo. ponavad eden od desetih govori, drugi pa modro molčijo, čeprav so bili še pol ure nazaj vsi pametni.
na koncu se zudi ta, ki se vedno izpostavlja UGASNe . . . . . in to je to potem . . . .
nahrung002.gif

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Da imamo pa višji standard kot Italijani pa težko verjamem. Razen če je pri nas odstotek bogatih tako visok da......

S.S.K.J. -

ironíja -e ž (i)
1. izražanje negativnega, odklonilnega odnosa do česa, navadno z vsebinsko pozitivnimi besedami;
posmehovanje, posmeh:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Zadeva je preprosta. Merkator je (s pomočjo takratne politike) pridobil prevladujoč delež na trgu. S Sparom sta imela pred leti kartelni dogovor (skupna nabavna služba) in sta lahko cene držala zelo visoko. Tudi pri Tušu niso neumni in raje prodajajo po višjih, kot po nižjih cenah. Vodilna trojica je na trgu uspela ustvariti visok nivo cen. Ostali, ki so prihajali in še prihajajo se nič kaj ne sekirajo, malo spustijo cene pod nivo velike trojice in pobirajo bistveno višje dobičke kot v tujini. Zakaj bi prodajali poceni, če lahko drago!

Zahvaliti se je potrebno tistemu, ki je Merkatorju omogočal zadolževanje za prevzeme konkurence. (Upam, da imena niso potrebna)

Še en zanimiv podatek: Leta 1999 je stal beli kruh 233,61 tolarjev, od katerih so predelovalci pšenice dobili po 24 tolarjev. Leta 2005 pa je isti kruh dosegel ceno 448,77 tolarja, kmetje pa v strukturi cene 25,40 tolarjev. (Tole je direktno iz Nežmahovega pamfleta v Mladini)

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Kljub temu so trgovine z živili še vedno nabito polne. To me čudi. Verjetno se odrekamo drugim dobrinam vendar močno dvomim.

Kaj se niso plače za mesec avgust povečale že za ~2,5 % ???

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ja, saj to je pa druga stran delovanja trga. Denarja je očitno dovolj (in preveč). Nakupovalni vozički so v povprečju še vedno prepolni, precejšen odstotek kupljenega se zmeče v smeti.
Najbrž je to tudi posledica nekakšne "potrošniške kulture", ki se je zadnje čase razmahnila v Sloveniji. Nedelja je postala dan za družinski izlet v nakupovalni center, kjer se kupuje do onemoglosti. Verjetno bi imel o tem fenomenu kaj več za povedati kakšen sociolog.
Dokler bo povpraševanje tako, bodo tudi cene visoke. Doma se že dolgo držimo pravila, da kupujemo samo in izključno tisto, kar zares potrebujemo, večina to počne precej drugače.

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Telefunken pravi:
Kaj se niso plače za mesec avgust povečale že za ~2,5 % ???
Jaz na svoji plačilni listi ne opazim niti za euro spremembe. Razen to kar imam zarad dopusta manjši dodatek za prehrano
grin1.gif

Francoz

Pripravnik
Poznam primer, da gredo štirje iz Kranja enkrat mesečno v Avstrijo v nabavo hrane.. Samo kruha kupi vsak 15-20 kg, pa v zmrzovanik z njim. Da o drugi hrani niti ne govorim...

Gorenjci že vedo, kje in kako se da kaj prihraniti...

Prognoziram, da bo kava v Ljubljani do prihodnjega poletja (turisti) stala 1,6 do 2 evra, veliko pivo pa (se več sliši v tolarjih) 1000 Sit.

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
se bojim da bi stavo dobil
smirk-1.gif

glavnii razlog podražitev na čisto vsakem področju je to, da čisto vse mirno požeremo in na tak način nas vsak prvo malo testira, potem pa rukne po žepu.
V avstrijo se splača it recimo v metro, in kupit na večje količine. Da se zapelješ gor po 2 vrečke iz hoferja, pomoje ni biznis, razen če si 5 km stran doma.

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Citat:
Prognoziram, da bo kava v Ljubljani do prihodnjega poletja (turisti) 1,6 do 2 evra, veliko pivo pa (se več sliši v tolarjih) 1000 Sit.

V Trstu (prejšnji teden) kava na taglavnem trgu 3,5€ (zeloooooo dobra kava in ceni primerna postrežba - s celo sklečko piškotkov, pa mleko posebej, prijazen natakar), par sto metrov stran pa 1,2€.
Če primerjam postrežbo v kakem ljubljanskem lokalu, kjer najprej ne moreš priklicati nobenega natakarja, ko končno uspeš naročiti in ti kasneje še skoraj vrže zanič kavo na mizo, smo skoraj na istem.