Cene bencina pri ........

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.718
7.495
113
Ko bomo skurili rezerve za reševanje vojaka Trumpa (na papirju za 2 meseca domače porabe) sledi zeleni prehod v stilu Flinstonov?

yabba-dabba-doo-car.gif

To sem objavil v sosednji temi, da boste izvedeli, zakaj takšne cene, ko pa je Brent še vedno okoli 100 usd:
35 minut, vedno ogleda

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.718
7.495
113
Nove cene od jutri:
Cene pogonskih goriv bodo od torka znova nekoliko nižje. Liter 95-oktanskega bencina bo stal 1,744 evra,
liter dizla pa 1,883 evra.
Cena bencina se bo znižala za 1,6 centa na liter, cena dizla in kurilnega olja pa za 4,6 centa na liter.

Dogajajo se čudne stvari na trgu glede na kalkulator spodaj, crack spread znaša 65 USD za sodček, januarja je bil 25

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.718
7.495
113
Tu je obrazložitev v številkah na primerih

Naftaši, ki imajo v lasti rafinerij, sedaj služijo kot nori

Refining margin (or "crack spread") is a refinery's profit from converting crude oil into products (gasoline, diesel, jet fuel): Margin = (Gasoline + Diesel prices) − Crude price − Operating costs. In normal times, margins are $5–10/barrel; during capacity constraints (maintenance, outages), they spike to $20–35/barrel. Higher margins mean higher profits for refiners (ExxonMobil, Shell, BP) but also higher pump prices for consumers – a politically sensitive dynamic.

2022 saw refining margins explode due to Russian supply loss, maintenance outages (Chevron California, Shell Europe), and tight product supplies. Record refining profits (~$30–40/barrel at peaks) sparked congressional fury and calls for windfall taxes. The EIA publishes weekly refining margin data; traders watch "3-2-1 cracks" (the price spread between 3 barrels crude and 2 barrels gasoline + 1 barrel distillate) as a proxy. Long-term, aging U.S. refineries are closing or converting to biofuels; new capacity is rare, keeping margins potentially higher.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek