Cene bencina pri ........

Gatto

Guru
19. jul 2007
20.392
722
113
tu in tam
Sds matematika
IMG_20260909_080146.jpg
a nas niso hrvati nemal nazaj prekasali v vsem..?

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.798
6.946
113
Spet ena tema, ki je šla v *****
No ja, gorivo so nekje vmes omenili. V stilu kako ga oni plačajo meni... Itak.

Je kar zanimivo spremljat kako prenapeteži na spletu hitro postanejo sovražno nastrojeni, če se ne strinjaš z njihovim mnenjem (in dostikrat čistimi izmišljotinami).

Sistem, ki je trenutno v veljavi, z vsemi subvencijami, gorivom in vsem ostalim niso postavili kmetje ampak politiki, da vsaj malo nadzorujejo cene hrane na polici. Torej se bojo morali obrniti na te iste politike in zahtevati absolutno prosti nereguliran trg seveda tudi z uvozom iz vseh strani in potem nositi tudi posledice teh svojih zahtev (tako zdravstvene kot cenovne), katerih se kot vidim marsikdo niti slučajno ne zaveda.

Ampak ker se oni s tem ne bi ukvarjali je bolj priročno če je lokalni kmet, ki mu prideluje hrano (po standardih, ki jih trenutno eu zahteva) njegov strelovod za nezadovoljstvo, namesto, da bi svoje težave naslovil na voljene predstavnike v lokalni in eu politiki.

Takle pač mamo, nekdo mora biti kriv in najlažje se je spraviti na tistega, ki nima moči odločanja.

• Haha
Reactions: Sonny_Chiba

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.182
1.411
113
No vidiš genij. Prostega trga ne dolocajo kmetje ampak politika in to na ravni eu, tebi pa razumevanje seže samo do prvega vogala.

Vidim, da greva v istem slogu naprej
Seveda si si vse sam zaslužil, seveda, priden. V glavnem, upam, da je bila socialna dovolj, da si ob delu na črno lahko vložil še subvencijo za električni avto in toplotno črpalko in ti sedaj to izpopolnjuje življenje. Če ti bo pa zaradi potovanj po svetu kdaj kaj zmanjkalo pa lahko še zmeraj zaprosiš za izredno pomoč.

Lahko nadaljujeva v tem slogu kakor dolgo želiš.

Tvikaj pa spinaj kakor ces... se vedno sem jst sm un k je brez subvencije, ne jamra in dela. Ti si pa un nasproten k joka, jamra, dobiva pomoc a se vedno pametuje kokr more, je res tko tezko? Te politikantske pa raje opusti, k si smesen... Pa se to: dela na crno pri meni ni, redno placujem vse prispevke sebi in vsem zaposlenim, nic se ne 'pozabi'... Nekaj, cesar vasa sorta ne pozna... Zivljenje mi pa izpolnjuje vse drugo pred EV in TC (v vednost: oboje je doma brez subvencij, edino za SE so nekaj malega dali). Nekaj na pamet bluzis pa se ven vleces, smesn si. Midva v nobenem primeru nisva enaka.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.798
6.946
113
Seveda seveda, nič nikoli zate reveža, kmet bi postal, pa bi te zasipavali z denarjem. A to pa ne kajne, je lažje samo srati po njih.
Se moraš sam pohvaliti, če te nihče drug noče. Pa kontra stran še malo v govno zraven porinit. Tak pač si.
Če ne razumeš zapisanega o politiki, ostani pri tem kar razumeš in se spravljaj na tiste, za katere pričakuješ, da bojo tiho, to ti gre odlično.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.789
1.679
113
Daniel glede na to, da si v tem, bi te nekaj vprasal. Vse te subvencije in ostale olajsave. Ima potem kmet kako dolznost so drzave, recimo da pridelek proda v Sloveniji? Me je skoz zanimalo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.798
6.946
113
Daniel glede na to, da si v tem, bi te nekaj vprasal. Vse te subvencije in ostale olajsave. Ima potem kmet kako dolznost so drzave, recimo da pridelek proda v Sloveniji? Me je skoz zanimalo.
Subvencije so vezane na površino in ne na pridelek (kar je napaka že sama po sebi, ker jih koristijo tudi tisti, ki so samo lastniki in površino 1x ali 2x letno zmulčijo). Veže te izpolnjevanje vseh zahtev, ki jih predpiše eu, torej kakšna sredstva so dovoljena (to je ironično na državni in ne EU ravni, posledično imamo v Sloveniji zgolj nekaj več kot polovico sredstev, ki so sicer dovoljena v EU), koliko je dovoljeno gnojiti, satelitski nadzor površine vsake mislim da 3 dni, vmes pa še kontrole agencije in uprave za varno hrano (tega sicer ni tako dosti, je pa).

Kar se tiče vezave na prodajo, to ne obstaja, ker tudi večina sredstev pride iz EU in se potem upošteva prost pretok blaga po EU. Kar se pa tiče na ravni kmetije pa imajo praktično vsi (razen morda par največjih kmetov) prvega odkupovalca v Sloveniji. Kaj potem ta odkupovalec naredi z odkupljenim pa nikoli ni bilo v domeni kmeta. Je pa dejstvo, da zasledujejo večji profit, kot se to od vseh v gospodarstvu pričakuje. Torej, če bo italijan plačal za pšenico več, bo potem ta pšenica končala v italiji za višjo ceno, kot bi končala v sloveniji. Ne bo pa od tega imel kmet nič več, on je prodal odkupovalcu v sloveniji po ceni, kot je bila za odkup nastavljena in te so v času žetve zmeraj nizke. Da bi pa sedaj masa malih kmetov s 3 in 5 tonskimi prikolicami vozila sama robo za italijo je pa precej utopično.

Isto se dogaja pri živini, prvi odkupovalci so praktično zmeraj slovenci (razen recimo kogler, za njega se ve, da vozi v avstrijo). In oni spet v želji čim boljše prodaje prodajo tistemu, ki bolje plača. Zato je prav hecno brati mojstre tipa "kmetje vse prodate v tujino, mi vas pa subvencioniramo"...

Trčimo pa tu ob čudne nesmisle, da je potem roba v trgovini v italiji dostikrat cenejša kot v trgovini v sloveniji, ker si tam vmes členi preprosto odrežejo manj marže.

Je pa proizvod slovenskega kmeta zaradi višjih zahtev kot sicer veljajo na trgu eu v tujini kar precej iskana roba (po porabi antibiotikov smo med najmanjšimi, če se prav spomnim) in v tujini si to načeloma lažje privoščijo kot slovenski kupec za slovensko ceno na polici trgovine.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.789
1.679
113
Hvala za razlago.

Ves zakaj me je zanimalo. V vasi imamo velikega kmeta, ki je ze leta nazaj imel 300m2 njiv. In ima ogromno skladisce, susilnico itd. In poznam prevoznika s tovornjakom, ki resno odvaza. Rad si spije in takrat zna povedat, da vsaj on vecino vozi v Avstrijo. Zdaj ce je res, ne dam rok zanj v ogenj.

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.798
6.946
113
Hvala za razlago.

Ves zakaj me je zanimalo. V vasi imamo velikega kmeta, ki je ze leta nazaj imel 300m2 njiv. In ima ogromno skladisce, susilnico itd. In poznam prevoznika s tovornjakom, ki resno odvaza. Rad si spije in takrat zna povedat, da vsaj on vecino vozi v Avstrijo. Zdaj ce je res, ne dam rok zanj v ogenj.
300 m² njiv? Saj sem napisal, razen par večjih, tisti imajo že dostikrat sami toliko proizvodnje in mehanizacije, da se lahko sami pogajajo z večjimi odkupovalci. Povprečen slovenski kmet z 7 ali 8 hektari, rabljenim NHjem in zvito prikolico to ni. Niti se tega ne morem iti jaz, ker mi na kraj pameti ne pride, da bi z 20 let starim traktorjem in 5 tonko vozil robo v tujino, zraven tega pa bi se tam kvečjemu smejali iz moje ponudbe na mali prikolici. To so veliki prehranski sistemi, ki se z malimi ribicami ne ukvarjajo.

Ironično je, da se narod ne zaveda, da bo s svojo sovražnostjo do kmetov povzročil še hitrejše propadanje majhnih, dokler ne bojo ostali samo veliki. Tam se pa cenovna razmerja pričnejo nekoliko spreminjati, ker ti tudi pogajalska moč na trgu zraste.

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.798
6.946
113
Pardon, saj si verjetno razumel. 300 hektarov. Ze 10 let nazaj.
No, pri tej velikosti lahko on že odreže prvega odkupovalca in se direktno pogaja z naslednjim za boljšo ceno.
In ko bojo zaradi odnosa do kmetijstva v eu ostale samo še take in večje kmetije bojo cenovna razmerja na polici precej drugačna kot so sedaj. Ljudje pa bojo vedno morali jesti.
Zdaj ali bo to brazilska govedina z rastnimi hormoni, ukrajinska pšenica, ki jo pred žetvijo poškropijo z glifosatom, da se hitreje posuši, boskarolovi umetni šnicli ali pa produkt domače kmetije je pa najbolj odvisno od kupcev samih in njihovega pogleda na domačega kmeta. Nekaj nazornih prikazov smo tukaj že dobili.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.182
1.411
113
Seveda seveda, nič nikoli zate reveža, kmet bi postal, pa bi te zasipavali z denarjem. A to pa ne kajne, je lažje samo srati po njih.
Se moraš sam pohvaliti, če te nihče drug noče. Pa kontra stran še malo v govno zraven porinit. Tak pač si.
Če ne razumeš zapisanega o politiki, ostani pri tem kar razumeš in se spravljaj na tiste, za katere pričakuješ, da bojo tiho, to ti gre odlično.

Pa od kje teb da se delam reveza? Kje s cim to pocnem? Mislis, da sem ti kaj fous al kaj? Si na drogah al kaj? Samo pravim, da si preglasen za to, kar dobivate pa pol robo lifrate ven. Ne rabis se izmikat kako vse prodate slovenskim kupcem (ce ti kdo verjame, super sam pac ne, ker verjamem ljudem, ki se s tem ukvarjajo). Nabijaj ti svoje, np. Mogoce ti kdo se verjame kako ste bogi in pomembni za nas. Pajade, svizec ze zavija k nor :)

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.798
6.946
113
Hvala za potrditev tega, kar sem napisal drugemu uporabniku zgoraj.

Ti kar nabijaj še naprej stvari, ki si jih edine sposoben verjeti in razumeti, ker pazi zdaj "poznaš ljudi, ki se s tem ukvarjajo". Pa ne me basat, kakšen srečnež si ti, da poznaš ljudi, jaz živim in delam v tem sektorju, ti pa "poznaš ljudi". Ja bravo zate.

Ostali, ki jih zanima pa si lahko preberejo in ustvarijo lastno mnenje. Lep dan želim.