Cene bencina pri ........

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.423
6.064
113
Ko sem jaz začel delati v 80-ih je bilo v naši firmi TVT Boris Kidrič razmerje 1:5. Tako, da ne vem kje si ti pobral te podatke?
Neto z moje in tastove plačilne liste leta 1990. Nisva pa delala v isti firmi. Jaz v večjem gospodarskem sistemu, tast pa na predhodniku današnjega DARS-a. Torej zanesljiva državna služba.
1:5 si ti tudi pobral s plačilnih list ali si naivno verjel, da je tako?

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.936
-493
113
Neto z moje in tastove plačilne liste leta 1990. Nisva pa delala v isti firmi. Jaz v večjem gospodarskem sistemu, tast pa na predhodniku današnjega DARS-a. Torej zanesljiva državna služba.
1:5 si ti tudi pobral s plačilnih list ali si naivno verjel, da je tako?
1989 sem imel 1100mark pripravniške plače v proizvodnji

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.487
4.880
113
Ja, razlike med plačami podobnih profilov so bile krepko večje kot danes. 1:7 je mit brez vsake osnove.
Niti ni mit, sindikat je bil pomemben člen ustroja organizacijske sheme podjetja in je lahko posegal v take stgvari kot so struktura plač vodstva. Določene firme so imele vpisane kapice in razmerja in se jih je striktno držalo. Manjša fabrika pri nas je recimo striktno šla na 1:3, kasneje na 1:5 .... sedaj koliko je lahko kdo pokradel je pa druga stvar. Delavec par šraufov, dirrektor pa kufer deviz ... tam pa so bila razmerja malo višja.

Pa ko omenjate leta 1990/91/92 plače v DEM, plače so bile v DIN ali pa tistih bonih. Skratka skretpapir. Plača v DEM je bila mogoče določena da se je ohranjalo razmerje, samo dobil si izplačan skretpapir in ko si šel na "trg" po devize si dal XX% provizije tem ki so trgovali z devizami ... in ta procent je skladno z inflacijo lahko znašal tudi več kot 100% (v tem obdobju sicer ne, ampak pred 1989 pa čisto BP). Torej od plače 1000 mark si ti dobil 500 mark v roke na koncu (kar je bila tudi neka realna cena za tvoje delo v državi kot je bila in kar je (ne)proizvajala) ....

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.423
6.064
113
Računalništvo začetek 1991. Res je bila samo prva plača taka in da sem vsak mesec zrasel za vsaj 10 % v markah, ampak taka je bila. Res je, da sem čez leta po stečajnem postopku dobil kar nekaj razlike zaradi neizplačanih deležev plač in tega nisem dodajal. Ampak načeloma je bilo veliko več tega dodatka za mesece, ko sem imel plačo krepko višjo. Nehajte prosim srati o Jugi, ker je bilo nestabilno sranje, ne pa resna država.
Če gledamo malo bolj realno obdobje odkar imamo € in pomislite, katera stvar se je v tem času podražila samo za 100 %, vidimo, da se gorivo v slabih dveh desetletjih ni veliko podražilo. Ker se novi davki pridno dodajajo, se je verjetno derivat pred davki podražil še za precej manj.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.602
6.831
113
Pepe
Če gledamo malo bolj realno obdobje odkar imamo € in pomislite, katera stvar se je v tem času podražila samo za 100 %, vidimo, da se gorivo v slabih dveh desetletjih ni veliko podražilo.
Jaz bi tudi kupoval gorivo brez davkov in ostalega sranja, ki so ga gor obesili.

Tam nekje 2005 je bila cena za liter 95 nekje 70 SIT iz 0.29 EUR (na Petrol črpalki), cena za sodček takrat $51.

Sedaj se vrti okoli 100 za sodček, cena na Petrolu 1.7 EUR (408 SIT).

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.423
6.064
113
Ko smo dobili €, je bila že čez 0,90 €. Trošarina je že obstajala, DDV je bil malce nižji, kar se baje tako ali tako ne pozna, manjkal pa je kak dodatni zelen davek. Kljub dodatnim davkom in delni sprostitvi trga se gorivo ni pretirano podražilo. Tudi če bi primerjali reguliran 95 oktanski bencin leta 2007 in 100 oktanski prosto prodajan danes, je presneto malo stvari, ki so se podražile samo za toliko.

• Všeč mi je
Reactions: sad

dask

Majstr
21. sep 2023
930
1.079
93
Za 70 SIT sem jaz še moped tankal, se pravi nekje 1997, ne pa 2005... se kje da videt zgodovino cen tako daleč?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.487
4.880
113
AI pravi takole, sem dal še BDP na prebivalca da se vidi da cena becnina ne odstopa veliko od rasti BDPja oz. je usklajena. Skratka za isti standard danes lahko kupiš isto becina kot 30 let nazaj, vmes je par anomalij, ampaka na splošno pa cena sledi BDPju:
bencin.png