Cene bencina pri ........

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.807
8.660
113
pri taščici
Kar je glupa primerjava.
1. Povprečna plača, takrat razmerje med najnižjo in najvišjo cca 1:5, danes 1: 30
2. Takrat ni blo ne davkov na premoženje, ddv nižji, stroški komunale elektrike.... nižji.....
3. Ni blo rtv, telefonov interneta... za kar gre danes kar lep kos plače.....
Zdaj če si ti milenium generacija ali še mlajša potem ti je oproščeno. Sicer pa naj ti povem da je rtv pobiral inkasant po hišah.
davka na premoženje ni bilo takrat? kakšen je pa danes? koliko davka plačaš če imaš mio na banki?
priklop za telefon ob koncu juge (samo priklop!) je foter plačal za pol avta (jugota) . Minute pogovor so pa bile tako drage, da se v celem letu manj klicalo kot danes v enem dnevu.
danes ima familija za tretjo točko 100€ dovolj. Sicer pa ti tega ni treba imeti. Poznam družino ki plačuje samo obvezni rtv in dve bob naroćnini po 7€. Torej manj kot 30€. z dvema šoloobveznima otrokoma

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.558
11.311
113
EU
Sto dni.jpg

• Haha
Reactions: novaa

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.936
-493
113
Zdaj če si ti milenium generacija ali še mlajša potem ti je oproščeno. Sicer pa naj ti povem da je rtv pobiral inkasant po hišah.
davka na premoženje ni bilo takrat? kakšen je pa danes? koliko davka plačaš če imaš mio na banki?
priklop za telefon ob koncu juge (samo priklop!) je foter plačal za pol avta (jugota) . Minute pogovor so pa bile tako drage, da se v celem letu manj klicalo kot danes v enem dnevu.
danes ima familija za tretjo točko 100€ dovolj. Sicer pa ti tega ni treba imeti. Poznam družino ki plačuje samo obvezni rtv in dve bob naroćnini po 7€. Torej manj kot 30€. z dvema šoloobveznima otrokoma
Ja in koliko je bila takrat naročnina? V primerjavi z danes ko niti televizije ne moreš gledat če nimaš interneta in ponudnika npr A1, Telekom...
Davek na premoženje, trenutno za hišo plačam cca 250 davka in cca 150 nuzs.
Takrat nisem vedel o dohodnini...
Telefon, ja drag je bil, ampak sko čisto lepo živeli brez njega, danes ne gre brez.
100€ je cca 10% minimalne plače.

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.952
9.009
113
C. Gospod Trumpek, ki dela pizdarije po svetu... dokler kje v Sloveniji ne najdejo naftnega polja z dovolj kapacitetami za samooskrbo, ne bo imela naša politika praktično 0 vpliva na minimalno možno ceno.

Tu se motiš. Ker si Golob ni drznil blamaže pred volitvami je toliko spustil dajatve in trošarine, da smo imeli eno najcenejših goriv v Evropi (temu dodajmo se 2 tedensko usklajevanje cen goriv).

Kot se bere interventni zakon, pa bo gorivo (in kurilno in plin in štrom) manj obdavčeno z DDV.

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.952
9.009
113
Samo to ni plača, ampak plača + bonusi.

Če se meša drek, kaksno plačo je šele Tito imel? Kar se najde člankov na spletu je imel cca 300.000 nemških mark mesečno leta 1980. Kar je cirka 800.000€ mesečno ce se pretvori in upošteva inflacijo.

Aja, pa država mu je častila privatni vlak, jahto, rezidence, potovanja, avtomobile...

Ker si potem taka brihta, kaksna je bila razlika med Štefko, ki je v Iskri delala normo in Maršalom Titom v plači? In je dobila ene 400 mark mesečno?

1:700?

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.423
6.064
113
Kar je glupa primerjava.
1. Povprečna plača, takrat razmerje med najnižjo in najvišjo cca 1:5, danes 1: 30
2. Takrat ni blo ne davkov na premoženje, ddv nižji, stroški komunale elektrike.... nižji.....
3. Ni blo rtv, telefonov interneta... za kar gre danes kar lep kos plače.....
Joj, joj, ti pa marsikaj ne veš. Ko sem kako leto za tem začel delati, sem imel s faksom 10-krat nižjo prvo plačo kot tast, ki je bil vzdrževalec z dve leti šole. Direktor pa je najbrž imel še kak dinar več. V resnici ne vem. Telefonski priključek je bil pri mojih starših 5000 mark, moja prva plača pa 100 mark. Ob tem, da so prebivalci samo dali vse drogove, jih postavili in skopali 10 km za glavni vod. Pa še zmeraj 5000 mark v dinarjih v gotovini.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.994
869
113
www.jernej.org
Seveda in vzhodna Azija, ki nima lastne nafte ima gorivo na črpalkah (obe glavni vrsti) 1€/L ali malo manj.
Pa se pri njih ni podražilo? Primerjaš jabolka in hruške. Živimo v EU in se je treba držati določenih dogovorov (trošarina, CO2 kuponi in druge dajatve). Lahko pa seveda slepo glasuješ, da gremo ven iz EU, pa boš mogoče lahko tankal po enaki ceni kot države, ki jih omenjaš. Ampak ne se potem čudit, če bodo šle tudi plače na nivo tistih držav, ko bosta trpela gospodarstvo in naša nova valuta zaradi izstopa iz EU. Naši politiki lahko na ceno navzdol vplivajo mogoče še za kakšnih 10 centov, potem se pa zaključi. in po vseh ukrepih (najnižja možna trošarina, spuščeni DDV, ukinitev EKO takse, itd) bo cena še vedno višja kot pred Trumpovo vojno. Kdo je zdaj kriv za podražitev? Golob, Janša ali Trump?

zakon

Guru
16. maj 2008
9.690
1.262
113
toti Maribor
Joj, joj, ti pa marsikaj ne veš. Ko sem kako leto za tem začel delati, sem imel s faksom 10-krat nižjo prvo plačo kot tast, ki je bil vzdrževalec z dve leti šole. Direktor pa je najbrž imel še kak dinar več. V resnici ne vem. Telefonski priključek je bil pri mojih starših 5000 mark, moja prva plača pa 100 mark. Ob tem, da so prebivalci samo dali vse drogove, jih postavili in skopali 10 km za glavni vod. Pa še zmeraj 5000 mark v dinarjih v gotovini.
Ko sem jaz začel delati v 80-ih je bilo v naši firmi TVT Boris Kidrič razmerje 1:5. Tako, da ne vem kje si ti pobral te podatke?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.459
4.945
113
Pa se pri njih ni podražilo? Primerjaš jabolka in hruške. Živimo v EU in se je treba držati določenih dogovorov (trošarina, CO2 kuponi in druge dajatve). Lahko pa seveda slepo glasuješ, da gremo ven iz EU, pa boš mogoče lahko tankal po enaki ceni kot države, ki jih omenjaš. Ampak ne se potem čudit, če bodo šle tudi plače na nivo tistih držav, ko bosta trpela gospodarstvo in naša nova valuta zaradi izstopa iz EU. Naši politiki lahko na ceno navzdol vplivajo mogoče še za kakšnih 10 centov, potem se pa zaključi. in po vseh ukrepih (najnižja možna trošarina, spuščeni DDV, ukinitev EKO takse, itd) bo cena še vedno višja kot pred Trumpovo vojno. Kdo je zdaj kriv za podražitev? Golob, Janša ali Trump?
Ja podražilo se je iz 0,8 na 0,95€ = cca 20%. Pa konkretno govorim o Japonski, da osovražene Kitajske sploh ne omenjam.

Dejstvo je, da je kriza IZKLJUČNO v Evropski uniji in za to smo čisto sami krivi!

MimoGrede: Livigno - EU, dizel 1,62 (dražji). Da se, če se hoče, pač Bruseljski birokrati razdelijo manj denarja v svoje in prijateljske žepe.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.000
14.072
113
Koji k.... si, najnižja plača v krki je nekaj malega nad minimalcem, v sloveniji minimalc, najvišja sem ti povedal.
Sedaj pa išči izgovore za svoje nebuloze.
Povprečna mesečna bruto plača v družbi Krka d.d. znaša okoli 3.893 evrov (kar je približno 2.500 evrov neto). Ta znesek predstavlja zgolj redno osnovno plačo, medtem ko celoten zaslužek zaposlenih običajno vključuje tudi dodatke za delovno dobo, regres za letni dopust in božičnico. [1, 2, 3, 4]

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.657
8.777
113
Koji k.... si, najnižja plača v krki je nekaj malega nad minimalcem, v sloveniji minimalc, najvišja sem ti povedal.
Sedaj pa išči izgovore za svoje nebuloze.
Nebuloze. Pri nas ima minimalno plačo samo čistilka. Vsi ostali smo na srečo na višji. In sedaj bomo direktorja, barabo frdamano obsojali ker je on na 10x njene plače? Si diht? ... aja... tvoja mantra je, da bi vsi bili na minimlalcih. Vsi enaki, vsi enakopravni.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.936
-493
113
Povprečna mesečna bruto plača v družbi Krka d.d. znaša okoli 3.893 evrov (kar je približno 2.500 evrov neto). Ta znesek predstavlja zgolj redno osnovno plačo, medtem ko celoten zaslužek zaposlenih običajno vključuje tudi dodatke za delovno dobo, regres za letni dopust in božičnico. [1, 2, 3, 4]
Ja in? Kako se to vklopi v kontekst razprave kakšno je razmerje med najnižjo in najvišjo plačo?