Cene bencina pri ........

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Poglej še malce koliko subvencionira in "omejuje" ceno goriva npr. Španija, Srbija ali Slovenija.
Če se "plačuje" iz proračuna oz omejuje marže trgovcem, to ne pomeni, da je tržna cena v naštetih državah taka.

Za poblaznele cene, se pa lahko zahvalimo raznim voditeljem EU (vključno z plešastim albancem, bivšim PV Slovenije) z pretirano podporo Ukrajini.
Človek bi pričakoval da bi imeli srbi (turki) zelo poceni nafto glede na to kako vneto rinejo v putlerjevo danko....
Ampk ni poceni...

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in Kamele0N

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
No, saj so naši politiki tudi pričakovali, da bo Rusija podprla kandidaturo dr. Danila Türka v OZN, ko smo Putina po krimski avanturi povabili najdalje na zahod v EU. Pa so bratje Rusi hitro na to gesto pozabili ... Prav tako za klirinški dolg nismo mogli dobiti energentov, temveč staro ladjo. Tako je pač poslovanje z Rusi od nekdaj.
Na koncu na cene goriva na črpalkah vpliva še marsikaj drugega in ne samo Rusi.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Ne nakladaj. Za vse so krivi špekulantje. Arabija ima dovolj nafte ampak zakaj nebi prodajali po takih cenah kot jih. Pa še nekaj. Čez 109 dolarjev je bila nafta, ja € je sedaj slabši ampak cena ni bila nikoli takšna.

Rusi so v npr. EU prodali do 40% potrebne količine energentov. Ker smo se temu "prostovoljno" odpovedali, je po kapitalistično iztrelilo ceno v nebo.

Če bi nemci npr. odprli severni tok 2 sem prepričan da bi cene plina padle na normalne ravni. Posledično nebi bilo strahu pred pomanjkanjem in zimo, tako bi padle cene večini če ne vsem energentom. Špekulativni nakupi "na zalogo" in drage terminske pogodbe so pa predvsem zaradi negotovosti in strahu pred prihodnostjo. EU in nemčija imata trenutno vse vzvode v rokah, da z 1 potezo stabilizirata energetske trge. Ampak ne.......baje rešujemo svet pred rusom.......tako da.....

• Haha
Reactions: sandra

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Rusi so v npr. EU prodali do 40% potrebne količine energentov. Ker smo se temu "prostovoljno" odpovedali, je po kapitalistično iztrelilo ceno v nebo.

Če bi nemci npr. odprli severni tok 2 sem prepričan da bi cene plina padle na normalne ravni. Posledično nebi bilo strahu pred pomanjkanjem in zimo, tako bi padle cene večini če ne vsem energentom. Špekulativni nakupi "na zalogo" in drage terminske pogodbe so pa predvsem zaradi negotovosti in strahu pred prihodnostjo. EU in nemčija imata trenutno vse vzvode v rokah, da z 1 potezo stabilizirata energetske trge. Ampak ne.......baje rešujemo svet pred rusom.......tako da.....

Kakšnega pomanjkanja? Skladišča plina so polna, problem je samo cena po kateri se bo plin prodajal. Je pa zdaj zanimivo glede elektrike, saj so Frnacozi svoje JE odklopili iz evropskega energetskega omrežja, uradno, zaradi vzdrževanja...

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Saj naša je tudi bila ali še je v remontu? In jezazo bemz drazji al zakaj serješ v tej temi.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.243
2.523
113
Bo šele od 1.10 - 2.11.2022

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Sej to se dogaja vsakih 18 mesecev že lepo število let, pa sušna leta z nizkimi vodostaji so bla, sam zdej so novinarji zvohal, pa ko jih noben s korono več ne šmirgla, je pač nova scena za nabijanje v prazno in delanje vsesplošne panike.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in sad

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Kakšnega pomanjkanja? Skladišča plina so polna, problem je samo cena po kateri se bo plin prodajal. Je pa zdaj zanimivo glede elektrike, saj so Frnacozi svoje JE odklopili iz evropskega energetskega omrežja, uradno, zaradi vzdrževanja...

A ti misliš da pred letošnjo zimo niso nafilali skladišč na enake odstotke kot letos?

Uglavnem edina opcija za rešitev energetske krize je ta, da se uvede odkupovanje plina po severnem toku 2 po pogodbenih vrednostih. Pa še to bo držalo ceno nad "predvojno" zaradi strahu pred ponovnim zapiranjem. Padec cen bo sledil za nafto, pelete, drva......

Kapitalni zajeb EU je bil brezglavo uvajanje sankcij in "grožnja" rusom z prenehanjem odkupovanja energentov. Panika pred pomanjkanjem je pognala cene v višave. Sedaj pa ECB veselo tiska denar, da ga bo EK razdelila članicam, da bodo subvencionirale cene do "zdržljivih". Inflacija pa v nebo.

Smo z tem manevrom pa vsaj ruse na kolena spravili........ OH WAIT.

Lahko da se hudo motim, vendar moja nevizionarska napoved je, da bo EU popustila pred koncem letošnjega leta.

• Haha
Reactions: Pepe

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Kar vse so odklopili?
krucefiks res drvimo moriji nasproti.

Še vedno so delujoča, vendar ne prispevajo v enoten trg električne enrgije. Uradno zaradi remonta, ca 15 njih. Verjetno so zadaj špekulacije in ohranitev električne energije za domače potrebe. Ne vem, nenavadno je, da se dela remont v času, ko bo poraba skokovito narasla.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
A ti misliš da pred letošnjo zimo niso nafilali skladišč na enake odstotke kot letos?

Uglavnem edina opcija za rešitev energetske krize je ta, da se uvede odkupovanje plina po severnem toku 2 po pogodbenih vrednostih. Pa še to bo držalo ceno nad "predvojno" zaradi strahu pred ponovnim zapiranjem. Padec cen bo sledil za nafto, pelete, drva......

Kapitalni zajeb EU je bil brezglavo uvajanje sankcij in "grožnja" rusom z prenehanjem odkupovanja energentov. Panika pred pomanjkanjem je pognala cene v višave. Sedaj pa ECB veselo tiska denar, da ga bo EK razdelila članicam, da bodo subvencionirale cene do "zdržljivih". Inflacija pa v nebo.

Smo z tem manevrom pa vsaj ruse na kolena spravili........ OH WAIT.

Lahko da se hudo motim, vendar moja nevizionarska napoved je, da bo EU popustila pred koncem letošnjega leta.

Ne vem kaj si želel povedati s svojim zapisom. Vidim pa da ne razumeš, kako se določajo cene na trgu. Tudi, če danes cene padejo na najnižje mogoče se to ne bo odražalo na kočni položnici v danem trenutku. Vse bo prišlo z zamudo (sklepanje terminskih pogodb).

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Ne vem kaj si želel povedati s svojim zapisom. Vidim pa da ne razumeš, kako se določajo cene na trgu. Tudi, če danes cene padejo na najnižje mogoče se to ne bo odražalo na kočni položnici v danem trenutku. Vse bo prišlo z zamudo (sklepanje terminskih pogodb).

In kdo je povzročil pretrese na energetskem trgu?

In edino resna opcijo za stabilizacijo cen sem napisal zgoraj. Glede dolgoročnih terminskih pogodb, pa verjemi niso tako visoke kot je dnevno, tedensko ali celo mesečno dokupovanje.

Še vedno pa čakam tvoje pojasnilo glede "polnih" skladišč plina po evropi in koliko nam bo to pomagalo.....in zakaj nismo (po tvoje kot kaže evropa prvič polni skladišča plina pred zimo) polnili do sedaj?