Cene bencina pri ........

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.749
829
113
Preden komu soliš pamet, izraz nafta se v prvi vrsti uporablja za tisto kar se načrpa direktno iz zemlje, to kar pride iz rafinerije in se kuri v dizelsekem motrju je pa plinsko olje. Poljudno se res da nafta uporablja tudi za plinsko olje in kurilno olje, ampak če že ti dlakocepiš pa dajmo še tebi.

• Všeč mi je
Reactions: sass in vincent
2. okt 2007
3.803
2.283
113
Janša JE delal!

p.s. v njegovih časi je bencin tudi bil po 1€. Još pamtite drugovi!

jebo vas vi in vaš Janša... ne morete brez tega mesije, kot da bi on rešil svet,....

takrat je navil trošarine, ker bi lahko bil pot 1€, npr. v AT je bil okoli 0,90€.... itak pa mi ni nič pomagalo, če sem nisem smel nikamor vozit in sem imel poln tank dva meseca...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
včeraj, lokalni šerif v bistrici, pirpeljal baje kar cisterno na mol, pa lepo 10x po 1m3 tankal noter... vsi pojokali, da bi pa kdo kaj naredil okol tega pa ni bilo frajerja.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
tako je, plačali so, če si odpeljal (s tankerjem)...

da so služli vsi, samo raja ne, je tudi jasno.

• Všeč mi je
Reactions: sandra

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Kapitalizem je kruta stvar. Če se veseliš, da si nekaj dobil izredno poceni, da si mogoče dobavitelja stisnil do konca, se boš mogoče "naslednji" trenutek jokal, ker je dobavitelj crknil.
Nizke cene in nižja potrošnja goriva, je gotovo povzročila, da so se predelovalne zmogljivosti po svetu zmanjšale. Mogoče so kako rafinerijo kje zradirali z zemljo in zgradili denimo stanovanja. Če bi bila rafinerija v Lj, bi se najbrž zgodilo to. Ali pa je prenehala z delovanjem in za ponovni zagon pod nekim novim lastnikom potrebuje spet okoljevarstvena soglasja, ki jim oporeka kup civilnih iniciativ. Če slučajno stoji v poslovnem okolju podobnem Sloveniji ... Tisti, ki so v poslu uspeli obstati, pa se veselijo zmanjšane konkurence in povečanega povpraševanja, ker lahko pokrijejo preteklo slabo poslovanje in se lepo omastijo z dobičkom.
Zaradi takih in podobnih zadev plačujemo dražje gorivo. In seveda zaradi tega, ker država kot jo poznamo pri nas in okrog nas, ni zmožna obstajati, če od litra goriva na bencinski ne dobi največjega kolača.

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Kaj si zdaj ti to izumil? :fredi:

'Dizel' je drugače termodinamični proces izgorevanja goriva v motorju z notranjim izgorevanju (izumil ga ja je Otto Diesel), nafta je pa gorivo, ki poganja tak tip motorja.

'Bencinar' je drugače Ottov termodinamični proces izgorevanja (izumil ga je..ni za verjet ..Otto :D) a se ime ni prijelo in imamo 'bencinarja', gorivo za tak tip motorja je bencin.

Proces pridobivanja goriv iz surove nafte je pa tvoja fotka -> kaj delajo rafinerije.
nič nisem izumil, ampak povzel uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov :fredi:
"Za naftne derivate iz prejšnjega člena se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin (v nadaljnjem besedilu: NMB-95) in dizelsko gorivo (v nadaljnjem besedilu: dizel)."
in v tem kontekstu mislim da bi moralo biti jasno, kaj od izrazov "nafta, bencin, dizel" je surovina in kaj je produkt

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Mal razmišljaj. Nafta je bila poceni in sem tankal za 80€ danes pa za 130+. Vidiš razliko?
seveda si tankal poceni, če je bila takrat neto prodajna cena pogonskih goriv pol nižja kot danes, trošarina pa višja
IDGKJ.png

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune

Poglej še malce koliko subvencionira in "omejuje" ceno goriva npr. Španija, Srbija ali Slovenija.
Če se "plačuje" iz proračuna oz omejuje marže trgovcem, to ne pomeni, da je tržna cena v naštetih državah taka.

Za poblaznele cene, se pa lahko zahvalimo raznim voditeljem EU (vključno z plešastim albancem, bivšim PV Slovenije) z pretirano podporo Ukrajini.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.785
6.176
113
blizu močvirne prestolnice
Ne nakladaj. Za vse so krivi špekulantje. Arabija ima dovolj nafte ampak zakaj nebi prodajali po takih cenah kot jih. Pa še nekaj. Čez 109 dolarjev je bila nafta, ja € je sedaj slabši ampak cena ni bila nikoli takšna.