Cene bencina pri ........

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Po mojem bo šele v naslednjih tednih začelo na črpalke prihajati gorivo, ki je bilo nabavljeno v obdobju višanja cen surove nafte. Saj to ne gre iz danes na jutri, prav tako dvomim, da vsakih nekaj ur v Koper pripelje nov tanker gorivo in da ima vsak tanker novo ceno. Ti modeli pri nafti so mi bili zmeraj uganka, vidimo pa, da so v sosednjih državah v bistvu podobni. Surova nafta se podraži, v par dneh se pozna na črpalki. Neke logike za tako hiter dvig ne vidim, ker logistika ne laufa tako hitro.
Razen, če v bistvu gorivo po celi transportni poti in skladiščih sploh ni kupljeno, temveč gre za koncesijsko zalogo tistega, ki prodaja surovo nafto in ta dvigne ceno.

Poglej priponko 53741
Jap, seveda. Kupovat skonto od Rusov in fejst drago prodajat dalje. Mogoče pa sprostitev cen naftnih derivatov le ni bila tako ekstremno superduper ideja. Boli spolni organ politike za ceno nafte, njih vozijo s Teslami napolnjenimi na dizl.....

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Po mojem bo šele v naslednjih tednih začelo na črpalke prihajati gorivo, ki je bilo nabavljeno v obdobju višanja cen surove nafte. Saj to ne gre iz danes na jutri, prav tako dvomim, da vsakih nekaj ur v Koper pripelje nov tanker gorivo in da ima vsak tanker novo ceno. Ti modeli pri nafti so mi bili zmeraj uganka, vidimo pa, da so v sosednjih državah v bistvu podobni. Surova nafta se podraži, v par dneh se pozna na črpalki. Neke logike za tako hiter dvig ne vidim, ker logistika ne laufa tako hitro.
Razen, če v bistvu gorivo po celi transportni poti in skladiščih sploh ni kupljeno, temveč gre za koncesijsko zalogo tistega, ki prodaja surovo nafto in ta dvigne ceno.

Poglej priponko 53741

V urah ravno ne. Se pa meri v dnevih.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Jap, seveda. Kupovat skonto od Rusov in fejst drago prodajat dalje. Mogoče pa sprostitev cen naftnih derivatov le ni bila tako ekstremno superduper ideja. Boli spolni organ politike za ceno nafte, njih vozijo s Teslami napolnjenimi na dizl.....
Piz..a ste dosadni (da ne rečem primitivni) s to lajno okrog prostega oblikovanja cen naftnih derivatov. Edini v kolikor toliko razvitem svetu smo še imeli tak model. Obstaja kup reči, ki bi si potem prej zaslužile regulacijo, denimo trgovske marže pri osnovni hrani ali komunalne storitve, kjer so velike razlike med občinami. Voda je vseeno bolj osnovna reč za življenje kot bencin, mar ne?
Na koncu pa ne vemo, zakaj imajo naenkrat Avstrijci precej višje cene kot mi. Aja, ker nimajo regulacije ... Zakaj so jo pa prej imeli nižjo, ko smo mi še imeli regulacijo? Spet, ker nimajo regulacije ...

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
A bejžgasrat? Nafto smo mel fejst cenej odkar so ta superduper ukrep uvedli, fajn, pa še to se vprašaj, kok ponudnikov imamo, tko realno, da bi prosti trg lahko oblikoval cene.....In tud zdaj so lepo porinli cene navzgor, navzdol bodo šle prekleto počasi. Ampak prej si rekel, da ti to nekak ni logično, men pa je, tko da se vprašaj, kdo od naju je primitiven.

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.458
7.082
113

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Piz..a ste dosadni (da ne rečem primitivni) s to lajno okrog prostega oblikovanja cen naftnih derivatov. Edini v kolikor toliko razvitem svetu smo še imeli tak model. Obstaja kup reči, ki bi si potem prej zaslužile regulacijo, denimo trgovske marže pri osnovni hrani ali komunalne storitve, kjer so velike razlike med občinami. Voda je vseeno bolj osnovna reč za življenje kot bencin, mar ne?
Na koncu pa ne vemo, zakaj imajo naenkrat Avstrijci precej višje cene kot mi. Aja, ker nimajo regulacije ... Zakaj so jo pa prej imeli nižjo, ko smo mi še imeli regulacijo? Spet, ker nimajo regulacije ...
No, če že zagovarjaš deregulacijo, a znaš povedat kaj je imel povprečen državljan od tega? Še cene goriva so postale netransparentne (ne veš koliko je marža, DDV, trošarina, nič)

Pa kaj ima veze "razvit svet", to ni noben argument. Samo en primer. V ZDA nimajo plačanih bolnišk in porodnišk recimo, bi zdaj pristal da gremo mi v tak "korak s časom" in sprejmemo tudi to? V razvitem svetu tud ni 22% DDV in trošarin, da dam tudi obraten primer kako se je treba zgledovat po razvitem svetu.

• Haha
Reactions: Pepe

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Pust, njemu je to primitivno. Ne morš rečt, da bo ceno določal trg, če imaš dva ponudnika na trgu, ki se znata lepo med sabo zmenit. To je pol prst v ritko vsakič ko greš na tankštelo. Poleg tega, da bo vlada regulirala cene, ali pa še celo prej, bi pa morala opustit vse butaste eko dajatve na litru nafte.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Po dvigu cene soda nafte je zdaj prisel 20% padec cene (125 na 102). Naftni derivati pa se se vedno dvigujejo.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom

Liter 95-oktanskega bencina od torka 1,503 evra, liter dizla pa 1,541 evra; ukrep bo veljal 30 dni​

Janša s torkom napovedal regulacijo drobnoprodajnih cen naftnih derivatov

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.942
113
Ljubljana
hmpg.net
Hojs pa pravi

1647280724500.png

Kaj je sedaj res, nam laže Hojs ali Zdravc?

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.862
-1.026
113
150.000.000 km away
Ja, pol se bodo hvalili, da so spet naredil nekaj dobrega. Če ne bi nič, bi bilo gorivo cenejše ;)
sem pa ravno dons dopoldan v KR videl, kako se zbirajo v vrstah ... po bencinski pa še vrste pred lekarno - ziher so dons pol še zalogo tablet za živce prodal, ker so jih tko nategnil, reveže. Za 3 € 5 ur v vrsti. Ja, 3€ so (do)plačali (!), da so lahko stali v vrsti .... neprecenljivo.

Hip, hip, .... hop? Ne, hip, hip, hura:cheer: