Cena piva u kafanah:)

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Ce bos natancno pogledal, bos videl, da je moj komentar letel na lokal, ne na Hrvasko. To si ti vpeljal noter.
Sicer me pa BK v kateri drzavi dozivis taksno obnasanje. Tudi v SLO sem ze vstal in sel ven.
Imajo pa taksni lokali to sreco, da je vedno dovolj ovac, kot si ti, da jih lahko strizejo. Ce bi vsi vstali in se spokali, bi se, ne bos verjel, tudi odnos hitro spremenil.

Če bi ti natančno prebral kaj sem jst napisal, bi videl, da sem primerjal Zræe in Protrorož... Zræe pa niso samo en lokal.......

Sicer pa se ne gre za lokale. Verjemi, da lastnik lokala veliko raje prodaja pijačo z računom - ima še vedno dovolj profita. Problem je v tem, da nekateri kelnarji pač hočjo nategnt tujce in pospravt denar v žep. In nevem zakaj sem jst ovca, če kupujem pijačo tam, kjer mi jo zaračunajo toliko kot je po ceniku. Druge naj nategujejo če se pustijo, mene pač ne bodo. Da se bom šel pa med žurom robin hooda in se bom boril proti zlu se mi pa tud ne da... Ti kar vstani in pojdi domov. Jst grem raje do normalnega kelnarja in žuram naprej
wink-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik wacko pravi:Sicer pa se ne gre za lokale. Verjemi, da lastnik lokala veliko raje prodaja pijačo z računom - ima še vedno dovolj profita. Problem je v tem, da nekateri kelnarji pač hočjo nategnt tujce in pospravt denar v žep.
Mene ne zanima kje je problem. Če lastnik to natakarju dopušča meni dol visi. Rezultat tega je, da mene nateguje.

Citat:
In nevem zakaj sem jst ovca, če kupujem pijačo tam, kjer mi jo zaračunajo toliko kot je po ceniku. Druge naj nategujejo če se pustijo, mene pač ne bodo. Da se bom šel pa med žurom robin hooda in se bom boril proti zlu se mi pa tud ne da... Ti kar vstani in pojdi domov. Jst grem raje do normalnega kelnarja in žuram naprej
wink-1.gif
Fajn, samo da si zadovoljen
cool-1.gif
.
Pa ne pozabit prej dati napitnino kelnarju, da boš dobil ''normalno'' postrežbo
evil.gif
.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Nateguje samo tistga, ki se mu pusti...

Jebat ga,.... vsi smo kurbe, samo vprašanje je kaj prodajamo za dnar. Če bi jst bil kelnar in bi mi edn stisnu tringlt bi ga tud naslednjič prvega postregel. Tako da se ne čudi, da dobiš negativen odnos, če sikaš kelnarju ker ti je dal pomarančo namest limonce v cocacolo
smirk-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Nateguje samo tistga, ki se mu pusti...

Jebat ga,.... vsi smo kurbe, samo vprašanje je kaj prodajamo za dnar.
To lahko mirno le za sebe govoriš. Za druge bo pa vsak sam povedal. Če te pa to tolaži, da si tudi ti [censored], ampak itak so vsi ostali tudi, pa tudi
rolleyes-1.gif
.
Citat:
Če bi jst bil kelnar in bi mi edn stisnu tringlt bi ga tud naslednjič prvega postregel.
Fajn.
Vidiš, jaz pa pričakujem, da bom za tisto njihovo 200-300% maržo, katero sem pripravljen plačat, dobil profesionalno postreženo naročeno, brez da mu dajem kakšno ''podkupnino''. In ne pričakujem, da mi kelnarca tam pofafa tiča, zgolj da mi na profesionalen način postreže. Če jim morda premalo nosi, naj še malo dvignejo uradne cene in bo. Ne pa, da bom tam fehtaril kot en klošar, za račun. Namreč, če še ne veš, je račun vključen v tisti profesionalizem. Če pa se bo zame nekdo ekstra potrudil (nad tistim pričakovanim profesionalizmom) bo pa PO OPRAVLJENI STORITVI kasiral trinkgeld. Ampak to je NAGRADA, ker se je nekdo bolj potrudil kot bi se moral, ne pa podkupnina, da dobiš tisto, kar itak plačaš z 200-300% maržo in je v to vključeno. Bo sedaj kaj bolj jasno?
Citat:
Tako da se ne čudi, da dobiš negativen odnos, če sikaš kelnarju ker ti je dal pomarančo namest limonce v cocacolo
smirk-1.gif
Dejva nekaj razčistit. Če naročiš cocacolo in potem dobiš pomarančo in se pizdiš, je narobe. Če pa naročim jaz cocacolo z limonco in mi natakar to potrdi, potem mi pa prinese s pomarančo, je pa en problemčič. Ali je pozabil, kar ni problem, bo šel pač sam zamenjat in se bo še opravičil, ali me pa hebe v glavo. V tem zadnjem primeru je pa njegov problem, ker jo bo moral sam popiti. Tudi težil in sikal mu ne bom, da naj gre zamenjat, ker ne mislim pit njegovih pljunkov.

Tako da, po moje bo bolje, da nehaš, ker se samo vedno bolj zapletaš. Pa da bo jasno, kaj me je najbolj zmotilo, ker sedaj vedno bolj mehčaš stvari in bluziš o ostalih stvareh:
Citat:
Na začetku mu daš par kun napitnine, pa si zmer taprvi postrežen, pa še nateguje te ne.
Torej ''podkupnina'' zato, da dobiš kar itak plačaš. Pa da ne govorimo o računih za katere moraš prosit oz. ti potem niti ne postrežejo. Sem prepričan, da je tudi v Zrčah dovolj lokalov, v katerih dobiš to kar plačaš brez tega, da se nekaj udrinjaš ''šefu natakarju''.
Ampak še enkrat. Dokler boste obstajali taki kot vi, katerim je ta odnos normalen, bo pač tudi natakar ''veliki šefe'' in se mu bo hebalo za stranke. Itak je za ''bedakom'' kateri vstane in gre, še x ovac.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Fajn.
Vidiš, jaz pa pričakujem, da bom za tisto njihovo 200-300% maržo, katero sem pripravljen plačat, dobil profesionalno postreženo naročeno, brez da mu dajem kakšno ''podkupnino''. In ne pričakujem, da mi kelnarca tam pofafa tiča, zgolj da mi na profesionalen način postreže. Če jim morda premalo nosi, naj še malo dvignejo uradne cene in bo. Ne pa, da bom tam fehtaril kot en klošar, za račun. Namreč, če še ne veš, je račun vključen v tisti profesionalizem. Če pa se bo zame nekdo ekstra potrudil (nad tistim pričakovanim profesionalizmom) bo pa PO OPRAVLJENI STORITVI kasiral trinkgeld. Ampak to je NAGRADA, ker se je nekdo bolj potrudil kot bi se moral, ne pa podkupnina, da dobiš tisto, kar itak plačaš z 200-300% maržo in je v to vključeno. Bo sedaj kaj bolj jasno?

Zdej nevem ali si tok star, da se ne spomniš kako zgleda v klubih/diskotekah ali pa nikol nisi zahajal tja notri (se mi zdi da bo bolj drugo) ampak v diskačih ne moreš pričakovat postrežbe na takem nivoju kot je recimo v nekem umerjenem high class lokalu. Pa ne samo zaradi kelnarjev ampak že zaradi samih okoliščin (gužva, glasnost glasbe....).
Nevem od kje tebi, da kdorkoli fehtari za račun... naročiš pijačo, če ti ne da računa in misliš da cena ni ql lahko še vedno mirno pustiš pijačo tam. Ti bi se seveda obrnil in šel ven... izvoli. Jst bom naroču pivo pri kelnarju zravn, dobil pivo po normalni ceni in žural naprej.
Sicer pa tudi jst dam tringlt PO tem, ko mi postreže pijačo...

Citat:
Dejva nekaj razčistit. Če naročiš cocacolo in potem dobiš pomarančo in se pizdiš, je narobe. Če pa naročim jaz cocacolo z limonco in mi natakar to potrdi, potem mi pa prinese s pomarančo, je pa en problemčič. Ali je pozabil, kar ni problem, bo šel pač sam zamenjat in se bo še opravičil, ali me pa hebe v glavo. V tem zadnjem primeru je pa njegov problem, ker jo bo moral sam popiti. Tudi težil in sikal mu ne bom, da naj gre zamenjat, ker ne mislim pit njegovih pljunkov.

Beri zgornji odstavek o tvojem "nepoznavanju" diskotek.... Če greš v diskač tam pač ni cajta, da se bo vsak posebaj zmišljal ali bi limonco ali pomarančo, ali bi 3 ali 4 kocke ledu, ali bi zeleno ali modro slamco... Velika večina folka to šteka in naroči željeno pijačo in se ne obremenjuje s takimi podrobnostmi, ker niso prišli uživat v popolni postrežbi cocacole ampak so prišli žurat. Seveda se pa najdejo tudi taki (kot ti naprimer), ki bi se recimo sredi gužve spomnli, da bi pa mogoče rajš limetko namest limone. Če se hočeš zmišljat in hočeš postrežbo res na nivoju pač ne boš šel v Calypsota ali Papayo ampak boš šel v neko restavracijo... tam imaš pa vso pravico, da utrujaš folku.
Tako kot se pri šiptarju ne boš zmišljal, da hočeš kebab na porcelanastem krožniku, tako tud v diskačih ne moreš utrujat z malenkostmi. In tam je zame profesionalna postrežba, če mi postreže hitro in primerno ohlajeno. Več ne zahtevam...

Citat:
Torej ''podkupnina'' zato, da dobiš kar itak plačaš. Pa da ne govorimo o računih za katere moraš prosit oz. ti potem niti ne postrežejo. Sem prepričan, da je tudi v Zrčah dovolj lokalov, v katerih dobiš to kar plačaš brez tega, da se nekaj udrinjaš ''šefu natakarju''.
Ampak še enkrat. Dokler boste obstajali taki kot vi, katerim je ta odnos normalen, bo pač tudi natakar ''veliki šefe'' in se mu bo hebalo za stranke. Itak je za ''bedakom'' kateri vstane in gre, še x ovac.
A ti plačaš za hitro postrežbo? Če je okol šanka 30 folka, kelnarji so pa 3-je je nemogoče, da takoj prideš na vrsto. Če daš enemu kelnarju pri prejšni rundi "podkupnino", kot ti imenuješ napitnino, boš naslednjič prišel do šanka, pomahal in boš takoj postrežen. Sej te noben ne sili... lahko plačaš vse točno toliko kot je na računu ampak potem boš pač čakal v vrsti. Jst rajš dam 2€ več pr eni rudni pa sem takoj postrežen... vsi pa žal ne morjo bit takoj postreženi, ker pač je GUŽVA.

Torej da razčistimo:
- nategujejo tistga kateri se pusti
- računa ne rabiš prosit ampak lahko vse mirno zavrneš
- napitnina pomeni, da boš naslednjič prej na vrsti (so skoraj v vseh panogah "redne stranke" drugače tretirane), da ti bo namest 0.3 natočil 0.5 vodke itd. Nič ni obvezno... je samo moja dobra volja, katera se mi bo še izplačala v nadaljevanju večera.

Seveda ti "pristopi" veljajo samo za diskoteke/klube. Če grem na pivo v lokal tudi jst pričakujem, da sem postrežen nivoju lokala primerno. Če dam 4€ za Guinnessa pričakujem, da je pravilno natočen v pravem kozarcu. Če bom šel pa v As-a na kosilo pa pričakujem, da me bodo kelnarji vikal (naprimer). Torej... standarde je treba prilagodit placu kjer si.... ti pač nisi za v diskoteke. Pejt pač v fancy gostilno, samo ne pol drugim govort ovce.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Jst bom naroču pivo pri kelnarju zravn, dobil pivo po normalni ceni in žural naprej.
Fajno, torej si že začel delat izbiro.
zmaga.gif

Citat:
Če daš enemu kelnarju pri prejšni rundi "podkupnino", kot ti imenuješ napitnino, boš naslednjič prišel do šanka, pomahal in boš takoj postrežen.
Tole se pa sploh ne sklada s tem:
Citat:
Na začetku mu daš par kun napitnine, pa si zmer taprvi postrežen, pa še nateguje te ne.

Aja, pa se mi zdi, da sem jasno napisal, da napitnina po storitvni zame ni podkupnina. Če jo pa daš prej, da si zagotoviš normalno raven postrežbe pač je.

Nič, kot rečeno, uživaj
cool-1.gif
.

Off.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Očitno si narobe štekal (recimo da sm jst tud mal čudno napisal
grin1.gif
)... "na začetku" pomeni za prvo rundo. Itak je napitnina že v osnovi mišljena kot dodatek k računu. Ne dajem pa jst dnarja vnaprej, da me sploh postreže. To je pa res debilno....

Samo da smo rešil
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Napitnino daš tam, kjer si zadovoljen z odnosom natakarja in postreženim. Zame je to nagrada, v diskaču ali AS-u. To da lokali niso zmožni zagotoviti več kot treh kelnerjev za 30 stalnih ljudi za šankom pa je itak beda prve vrste. Lastniki nabijajo 300-400 % marže, služijo čistega kakšnih 10.000 EUR na večer (Zræe), pri študentih, ki te stane 5 EUR na uro pa šparajo. In zdaj naj jaz njihovo škrtost in večji zaslužek financiram s podkupovanjem natakarjev, ki pa jih povsem razumem, da ne morejo delati čudežev, če jih ni dovolj.

Sicer pa je na Zræah najbolje ignorirati tiste kelnerje in s sabo privleči vodko ter brezalkoholna razredčila
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Če daš enemu kelnarju pri prejšni rundi "podkupnino", kot ti imenuješ napitnino, boš naslednjič prišel do šanka, pomahal in boš takoj postrežen.
Tole se pa sploh ne sklada s tem:
Citat:

Aja, pa se mi zdi, da sem jasno napisal, da napitnina po storitvni zame ni podkupnina. Če jo pa daš prej, da si zagotoviš normalno raven postrežbe pač je.
Ne daš jo, da si zagotoviš normalno raven postrežbe ("podkupnino" namreč), ampak "nadstandardno. Namesto, da čakaš v vrsti kot vsi gosti, si postrežen prej. Kaj tu ne klapa?

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Jap, res je. Problem je, da je včasih nadstandard tisto, kar bi človek pričakoval kot standard, sploh ob teh cenah. Po eni strani nabijamo trgovce zaradi marž in smo deležni kolikor toliko sprejemljive ravni njihove storitve pa so njihove marže vseeno manjše od gostinskih. Tudi utaj davka je pri njih manj, pri gostincih pa je neizdaja računov ali njihovo naknadno brisanje praksa. Potem si pa še nekateri drznejo jamrati zaradi tobačnega zakona in stroškov z ogrevanjem zunanjih prostorov pozimi. Napitnina doseže svoj učinek predvsem v nočnih lokalih, kjer večkrat zapored naročiš pijačo in si deležen "nadstandardne" storitve pri drugem in nadaljnih naročilih. Seveda pa ne pozabimo, da bo kelner posledično vsakič pričakoval napitnino. Pri vsaki rundi. Na koncu lahko to postane drag šport. Pri prehranjevanju in običajnih gostilnah napitnina ne pomaga ne vem kaj, saj jo daš po opravljeni storitvi in takrat je res lahko zgolj nagrada za kakovostno strežbo.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Ok... po eni strani imaš prav glede primerjave trgovcev in gostincev po drugi strani pa je to še vedno čist druga liga. Če drugega ne, zaradi tega, ker si nekdo ne bo mogu privoščit redbull vodke v diskaču ne bo imel bistveno zmanjšane kvalitete življenja, če bo pa kila kruha zanj problem pa nastane problem. Diskoteke itd so pač luksuz, katerega se plača. Noben te ne sili, da greš tja, vsak se sam odloči in temu primerne so tudi cene...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Saj vem. Naj bodo visoke cene, ampak temu primeren tudi odnos do strank. Ok, pustimo čakanje na postrežbo. To se še preživi. A to, da ponekod sredi poletja ne štekajo, da se spodobi dati led v kozarec, mogoče limono in konec koncev tudi račun je pa preveč za moj okus. Pa jaz doma gostom postrežem bolje kot nekateri elitni lokali... Žalostno je, da osnovne norme stroke - gostinstva - v teh lokalih ne upoštevajo. Itak jih tisti študentje ne poznajo, šefi, ki bi jih lahko podučili pa tudi ne ali pa se jim fička dokler ovce letijo v lokal in migajo na Ceco.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Saj vem. Naj bodo visoke cene, ampak temu primeren tudi odnos do strank. Ok, pustimo čakanje na postrežbo. To se še preživi. A to, da ponekod sredi poletja ne štekajo, da se spodobi dati led v kozarec, mogoče limono in konec koncev tudi račun je pa preveč za moj okus. Pa jaz doma gostom postrežem bolje kot nekateri elitni lokali... Žalostno je, da osnovne norme stroke - gostinstva - v teh lokalih ne upoštevajo. Itak jih tisti študentje ne poznajo, šefi, ki bi jih lahko podučili pa tudi ne ali pa se jim fička dokler ovce letijo v lokal in migajo na Ceco.
Po svoje jih razumem. Če je v lokali gužva, da poka po šivih, zunaj pa vrsta tistih, ki čakajo za noter, pri šanku pa 15-minutno čakanje, da prideš na vrsto, po eni strani razumem natakarje, da delajo hitro in ne pazijo na detalje (če je ljudem to OK, in še vedno prihajjao, bi bilo nespametno delat bolje), po drugi strani pa tiste, ki dajo pri prvi rundi za orenk napitnino, da so naslednjo rundo postreženi mimo vrste in bolje ...