Citat:
Fajn.
Vidiš, jaz pa pričakujem, da bom za tisto njihovo 200-300% maržo, katero sem pripravljen plačat, dobil profesionalno postreženo naročeno, brez da mu dajem kakšno ''podkupnino''. In ne pričakujem, da mi kelnarca tam pofafa tiča, zgolj da mi na profesionalen način postreže. Če jim morda premalo nosi, naj še malo dvignejo uradne cene in bo. Ne pa, da bom tam fehtaril kot en klošar, za račun. Namreč, če še ne veš, je račun vključen v tisti profesionalizem. Če pa se bo zame nekdo ekstra potrudil (nad tistim pričakovanim profesionalizmom) bo pa PO OPRAVLJENI STORITVI kasiral trinkgeld. Ampak to je NAGRADA, ker se je nekdo bolj potrudil kot bi se moral, ne pa podkupnina, da dobiš tisto, kar itak plačaš z 200-300% maržo in je v to vključeno. Bo sedaj kaj bolj jasno?
Zdej nevem ali si tok star, da se ne spomniš kako zgleda v klubih/diskotekah ali pa nikol nisi zahajal tja notri (se mi zdi da bo bolj drugo) ampak v diskačih ne moreš pričakovat postrežbe na takem nivoju kot je recimo v nekem umerjenem high class lokalu. Pa ne samo zaradi kelnarjev ampak že zaradi samih okoliščin (gužva, glasnost glasbe....).
Nevem od kje tebi, da kdorkoli fehtari za račun... naročiš pijačo, če ti ne da računa in misliš da cena ni ql lahko še vedno mirno pustiš pijačo tam. Ti bi se seveda obrnil in šel ven... izvoli. Jst bom naroču pivo pri kelnarju zravn, dobil pivo po normalni ceni in žural naprej.
Sicer pa tudi jst dam tringlt PO tem, ko mi postreže pijačo...
Citat:
Dejva nekaj razčistit. Če naročiš cocacolo in potem dobiš pomarančo in se pizdiš, je narobe. Če pa naročim jaz cocacolo z limonco in mi natakar to potrdi, potem mi pa prinese s pomarančo, je pa en problemčič. Ali je pozabil, kar ni problem, bo šel pač sam zamenjat in se bo še opravičil, ali me pa hebe v glavo. V tem zadnjem primeru je pa njegov problem, ker jo bo moral sam popiti. Tudi težil in sikal mu ne bom, da naj gre zamenjat, ker ne mislim pit njegovih pljunkov.
Beri zgornji odstavek o tvojem "nepoznavanju" diskotek.... Če greš v diskač tam pač ni cajta, da se bo vsak posebaj zmišljal ali bi limonco ali pomarančo, ali bi 3 ali 4 kocke ledu, ali bi zeleno ali modro slamco... Velika večina folka to šteka in naroči željeno pijačo in se ne obremenjuje s takimi podrobnostmi, ker niso prišli uživat v popolni postrežbi cocacole ampak so prišli žurat. Seveda se pa najdejo tudi taki (kot ti naprimer), ki bi se recimo sredi gužve spomnli, da bi pa mogoče rajš limetko namest limone. Če se hočeš zmišljat in hočeš postrežbo res na nivoju pač ne boš šel v Calypsota ali Papayo ampak boš šel v neko restavracijo... tam imaš pa vso pravico, da utrujaš folku.
Tako kot se pri šiptarju ne boš zmišljal, da hočeš kebab na porcelanastem krožniku, tako tud v diskačih ne moreš utrujat z malenkostmi. In tam je zame profesionalna postrežba, če mi postreže hitro in primerno ohlajeno. Več ne zahtevam...
Citat:
Torej ''podkupnina'' zato, da dobiš kar itak plačaš. Pa da ne govorimo o računih za katere moraš prosit oz. ti potem niti ne postrežejo. Sem prepričan, da je tudi v Zrčah dovolj lokalov, v katerih dobiš to kar plačaš brez tega, da se nekaj udrinjaš ''šefu natakarju''.
Ampak še enkrat. Dokler boste obstajali taki kot vi, katerim je ta odnos normalen, bo pač tudi natakar ''veliki šefe'' in se mu bo hebalo za stranke. Itak je za ''bedakom'' kateri vstane in gre, še x ovac.
A ti plačaš za hitro postrežbo? Če je okol šanka 30 folka, kelnarji so pa 3-je je nemogoče, da takoj prideš na vrsto. Če daš enemu kelnarju pri prejšni rundi "podkupnino", kot ti imenuješ napitnino, boš naslednjič prišel do šanka, pomahal in boš takoj postrežen. Sej te noben ne sili... lahko plačaš vse točno toliko kot je na računu ampak potem boš pač čakal v vrsti. Jst rajš dam 2€ več pr eni rudni pa sem takoj postrežen... vsi pa žal ne morjo bit takoj postreženi, ker pač je GUŽVA.
Torej da razčistimo:
- nategujejo tistga kateri se pusti
- računa ne rabiš prosit ampak lahko vse mirno zavrneš
- napitnina pomeni, da boš naslednjič prej na vrsti (so skoraj v vseh panogah "redne stranke" drugače tretirane), da ti bo namest 0.3 natočil 0.5 vodke itd. Nič ni obvezno... je samo moja dobra volja, katera se mi bo še izplačala v nadaljevanju večera.
Seveda ti "pristopi" veljajo samo za diskoteke/klube. Če grem na pivo v lokal tudi jst pričakujem, da sem postrežen nivoju lokala primerno. Če dam 4€ za Guinnessa pričakujem, da je pravilno natočen v pravem kozarcu. Če bom šel pa v As-a na kosilo pa pričakujem, da me bodo kelnarji vikal (naprimer). Torej... standarde je treba prilagodit placu kjer si.... ti pač nisi za v diskoteke. Pejt pač v fancy gostilno, samo ne pol drugim govort ovce.