cena bencina - spremenjene navade?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.503
5.796
113
nisem prej gledal na ceno in tudi nebom gledal na ceno.
AC je tempomat na 140. in vedno bo. ker s mi ne zdi vredno vozit 110 pa tolko dalje, zato da prišparam 1 liter goriva na 100km. mi tisti ki ga majn preživim v avtu več pomeni.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
sm porajtu spremembo ja, folk se masovno 90 fura po AC
wink-1.gif
pelji za sleparjem 90, za avtobusom 100. Poraba liter dol ali tudi vec, odvisno koliko blizu upas biti.

Sem v zadnjem času opazil dva, ki sta to res počela... vozila čisto za ritjo kamiona in ga nista prehitela niti, ko je bila prazna avtocesta.

Moja opažanja glede vožnje po avtocesti:
- Povprečna hitrost je padla na nekje okoli 110km/h,
- ob konicah tisti, ki res vozijo 95km/h zjebejo ves sistem in na koncu postane vozni pas hitrejši od prehitevalnega.

Drugače pa še nisem spremenil svojih navad glede vožnje, čeprav se včasih zamislim... jeba je vikend na morju in v gorah... Vozim se pa na LPG.
smirk-1.gif

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Ampak nekaj te bistroumneži tudi pozabljajo,.. kilometer na uro hitrejša vožnja ni nujno varčnejša, sploh pa ne pri močnejših avtih. Ni tukaj samo zračni upor tisti ki igra vlogo! Meni pri 130 recimo manj pije kot pri 110 v peti prestavi zaradi prestavnega razmerja. Če ga 200 peljem od lj do kopra in nazaj bom imel manjšo porabo kot če bi se po mestu cijazil od semaforja do semaforja.

Še dobro da ne gledam na porabo ker potem bi se vozil 170 povsod ker mi takrat pije samo 8l, povprečno pa kar 13!!!

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
če gre šlepar 90 in avtobus 100 sem papež...danes dež ko norc pa šleparji gasa 100+, avtobusarji pa cca 120...boli njih patak.

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Audijev 2,2T čipan na 303 konje,.. in ja to je 20 let star motor ki ima za sabo že 400k km in za držanje 170km/h pije 8l na 100km. Zjebe ga pa prva druga in cijazenje ter stanje na semaforjih.. - mestna vožnja.

Berlingo l00 1,4 bencinar pri 130 dela vrtince v tanku recimo in žre sigurno 10l po mestu pa slabih 7.
Nikoli ne bom štekal ljudi ki šaltajo v peto pri 50km/h da šparajo, mlinček za 20k eur se pa matra ravno da ne crkne.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik Marlboro pravi:
Audijev 2,2T čipan na 303 konje,.. in ja to je 20 let star motor ki ima za sabo že 400k km in za držanje 170km/h pije 8l na 100km.
hysterical-1.gif

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Si ga že vozil? Si sploh že kdaj kaj močnejšega od 200km vozil? Se neprimerno manj matrajo pri takih hitrostih kot mestna jajčka, ki imajo tam končno in pedal za gas v podnu.

Nekateri ste res omejeni tukaj..

der_Starke

Pripravnik
22. jun 2010
881
5
18
Vzhodna - MB
KSZ

Koliko tankate na mesec. Povprecen folk, ki se fura nekaj kilometrov(ajde do 30) dnevno na siht bi jim moralo bit cisto vseeno za teh par € na kesl. Ponavadi se itak najbolj bunijo tisti, ki tankajo 1krat mesecno.
Jaz vozim isto kot vedno, za drugi avto sva privlekla celo pozresnejso kravo - Qashqai+2 4WD 2.0dci pa zre ca. 8l, 2,5 vec kot Corsa s pol manj konji, ki jo je draga vozila do sedaj.
Ce bi malo preracunali cike, kave... predvsem tisti, ki vas vsak cent povisanja bencina pri keslu mesecno boli, bi mogoce realno spregledali ter zaceli sparat na drugih stvareh.
Se tudi sam ne strinjam z nerealnimi cenami bencina zaradi marz naftnih koncernov ter predvsem molzenja nase drzave(pa tudi vseh ostalih na racun goriv - vsaj v okolici) ter umetnemu visanju cene na borzah zaradi dolocenih spekulacij, opcij, imaginarnih kriz.....
Ampak to je preglobalen problem, da bi ga lahko resili v SLO, zato rajsi glejmo pa naredimo dodano vrednost na dugih podrocjih, da nam vsak cent pri bencinu ne bo delal sivih las...
Ampak to je ze drug, se kompleksnejsi problem, lahko pa debatiramo ter se kregamo kot pes, ki lovi svoj rep - do kraja ne bomo prisli...
Ja, pa diesel se je nazadnje pocenil.
smirk-1.gif

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Če se 1x za 0,6 centa poceni to nič ne pomeni ker se je vmes 5x za cent podražil
smile-1.gif

S4 je pa kar za kakšnih 100kg težja od S2 in dvomim da kdo iz tiste tabele vozi na original feltnah. Tam se hitro pozna liter. 5 let že vozim S2, 3 imam doma menda bom ja vedel koliko žre? Na AC je abstinent v mestu pjanc pika.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.087
1.891
113
Emona / Carnium
Evo, preberite zadnji stavek der_Starke-ja in vedeli boste, da vozim enako pa še prišparam zraven
evil.gif

Zaenkrat lahko rečem, da ne varčujem s kilometri. Zadnja leta (kaj pa vem...cca. 8 let) vozim s približno enakim tempom (100-110km/h dnevna relacija kuæa-poso, do 145km/h vse ostalo, službene vožnje do 160km/h).

Sem pa že slišal, da naj bi bilo vedno več takšnih, ki vozijo počasi po AC. Meni se zdi enako kot prej. Mogoče se mi zdi, da ljudje vozijo nekoliko bolj strpno, kar verjetno pomeni tudi počasnejšo vožnjo na določenih odsekih, kot so cestninske postaje in zoženja zaradi del na cestah. Ne vem, morda pa je to zaradi t.i. inkasantskih policajev?

der_Starke

Pripravnik
22. jun 2010
881
5
18
Vzhodna - MB
Corse vec ni, je bila menjana za omenjenega nissana za boljso polovico, meni je pa za porabo moje kante itak vseeno. Pri zadnjih dveh avtih pogledam porabo, pot. racunalnik itd max 4x na leto. Uporabna mi je samo informacija Reichweite, da ne ostanem kje v vukojebini
grin1.gif

Kot sem omenil prej, ce bi se v tistem casu, ko jamramo o cenah bencina lotili oz. vsaj vzeli cas da premislimo o kaki poslovni priloznosti, biznisu... se ne bi tako sekirali...
Kak ze pravijo - losemu kurtzu i dlaka smeta...
smirk-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Razumem da jamrajo o ceni bencina tisti ki imajo slabe dohodke pa avto za jurja, dva. Ne razumem pa takih ki imajo avto za 20+ jurjev in imajo avto za ob "nedeljah k masi". Letni strosek goriva je do jurja, ostali stroski avta pa lahko pridejo do 5 jurjev. Najvecji strosek je amortizacija pri novem avtu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Tole porabo bi pa res rad izkusil, predvsem tisto pri 170. Ker ni veliko bencinarjev ki bi pri 170 tako malo zrli. Dizli se najdejo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Sam malo premislim kam gremo, pa vrgel sem si izračun na mizo koliko nas stane gorivo za pogoste relacije. Tako sem ugotovil, da je ceneje, če gremo v restavracijo na kosilo pri nas, kot da gremo na ''brezplačno'' kosilo k tašči.
evil.gif

Sicer sem pa že prej po mestu pešačil ali z biciklom, sedaj bomo pa še kakšno daljšo pot udarili z biciklom.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
ksz:

nekaj drži, ljudje res počasneje vozijo( vozimo). Sam se vozim v službo-domov že leta identično, 50-90-120 kmh. Se tudi že testiral ožnjo s 110 kmh, pa se ne obnese...je le preveč tranzita.

Ugotavljam tudi, da je mnoooogo manj prijektilov s 160kmh+. Ok, kdaj pa kdaj prileti kak s CE tablico, ampak overall so se zadeve zelo umirile.

Še nekaj je zanimivo; imam občutek, da se je povečal "klub 70 kmh". :p

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
461
83
45
dolenska
Pr naši bajt se ni nič spremenilo. Forda tankamo 2x na mesec, 19-ko 1x. Kaj čmo, če en delamo poti. Tlele okol po vaseh pač ne pokuriš veliko. V LJ in podobno betonarno se ne furamo, ker se ne splača. Razen na kofe frendu.žNč ne spreminjamo in nič še ne bomo. Ko bo pa cena čez 2€ pol bom pa konja nabavu
grin1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Tole porabo bi pa res rad izkusil, predvsem tisto pri 170. Ker ni veliko bencinarjev ki bi pri 170 tako malo zrli. Dizli se najdejo.

Prepričan sem, da te bo lastnik peljal po avtocesti in nam bo tako vsem dokazal svoje navedbe...