cena bencina - spremenjene navade?

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Glede na temo pa zaenkrat mi ni potrebno delat nič drugače kot do zdaj.
Že itak sem bolj skromne sorte tako ,da nekega hudega luksuza ne pogrešam.
S plačo pokrijem položnice in obveznosti pa mi še nekaj malega ostane tako, da jambranje odpade pri meni.

Nazadnje urejeno:

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik keber pravi:
če bi jaz imel 5000 evrov na mesec prihodkov, tudi ne bi šparal na bencinu.
Res odlična primerjava.
bonk.gif

Drugače pa vozim enako hitro kot prej, porabo pri 110 km/h imam isto kot pri 130 km/h. Torej?
grin1.gif

Kako ti pa to uspe??
shocked-1.gif

Jaz sem iz tam nekje 130-140 km/h znižal na tam nekje 110-120 km/h, pa se mi je poraba znižala za cca 0,5 litra na 100km. Z enim tankom zdej nardim cca. 100-150km več. Je pa tudi res, da ne nabijam na obrate, ampak menjujem nekje pri 2000 obratov na minuto.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Matematika ti ne štima neki. Če ti je prej pil 6,5 zaj pa 6 bi moral prevozit 1200 km, da bi našparal za 100km benza oz. 1800 za 150km

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.994
6.220
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
vpliva kaj na vase navade? opazam da se je recimo na firmi izjemno povecal interes za skupni prevoz. ce nas je bilo prej par posebnezev, nas je zdaj vedno vec.
za po mestu bike only.
ko imam opravek, razmislim ali ga lahko kombiniram z drugim in tako zdruzim.
daljsi izleti so vedno bolj odvisni od stroskov bencina

osebno podpiram te cene, ker nas bo samo to k pameti spravlo. hkrati pa je odlicna priloznost da zdaj drzava in obcine to izkoristijo za izgradnjo in promocijo vse infrastrukture, ki ni avtomobil

Čakaj malo, ali se nisi hvalil koliko ti avstrijci plačujejo, koliko imaš financ in še in še?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
8888 ce imas probleme z samim branjem, ali pa dojemanjem napisanega, priporocam obisk OŠ, pa kaki tecaji tudi obstajajo

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
če bi jaz imel 5000 evrov na mesec prihodkov, tudi ne bi šparal na bencinu.
Res odlična primerjava.
bonk.gif

Drugače pa vozim enako hitro kot prej, porabo pri 110 km/h imam isto kot pri 130 km/h. Torej?
grin1.gif

Kako ti pa to uspe??
shocked-1.gif
Vozim se s tempomatom, moja mašina pa je zelo slaba, kar se tiče navora in posledično klancev. Tako je v povprečju glede na naše gor-dol avtoceste (predvsem primorska, dolenjska in štajerska avtocesta) čisto vseeno, a vozim 110 ali 130. Poraba namreč ni odvisna predvsem od tega, koliko kaže kazalec vrtljajev, ampak koliko stopiš na gas (tega velika večina ljudi sploh ne ve).

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Jaz se vozim tolk kot prej, na srečo me ta podražitev ne gane preveč. Si ne znam predstavljati, da bi moral gledati na to, koliko prevozim, verjamem, da lahko to človeku vzame voljo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Malo so začeli geldati tisti, ki se vozijo od daleč....za ostale pa..bo streznitev pri ceni okoli 2 EUR (...torej tam nekje ob novem letu
jezen.gif
).

Jaz vozim bolj umirjeno, da si tako nižam porabo (če le ne pozabim
evil.gif
).

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
bmk, še vedno se vozim 130 km vsak dan v službo, in pol nazaj ... avto žere med 6.0 in 7.5, dokler ne bo 3 evre liter, se kaj dosti ne bo spremenilo. [cenzura] ga, lahko sem pa na našem koncu brezposeln ... al pa pač vzamem pot v račun ...
res je, da se nas vozi več skupaj, ampak to smo se tudi prej, ko je blo kao poceni.
se pa manj vozim po mestu, itak nimaš kje parkirat. peš al pa bicikl.
drugo je, ko je dež, pa moram po male v vrtec ...

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.327
3.001
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
vpliva kaj na vase navade? opazam da se je recimo na firmi izjemno povecal interes za skupni prevoz. ce nas je bilo prej par posebnezev, nas je zdaj vedno vec.
za po mestu bike only.
ko imam opravek, razmislim ali ga lahko kombiniram z drugim in tako zdruzim.
daljsi izleti so vedno bolj odvisni od stroskov bencina

Praktično nič ne vpliva na moje navade. Že od nakupa mojega prvega avtomobila se izogibam nepotrebne vožnje in grem raje s kolesom ali peš... Na daljšo ali pa krajšo pot, če je le možno s čim manj avtomobili in čim več potniki... in podobno...

Citat:
Uporabnik Steve pravi:

osebno podpiram te cene, ker nas bo samo to k pameti spravlo. hkrati pa je odlicna priloznost da zdaj drzava in obcine to izkoristijo za izgradnjo in promocijo vse infrastrukture, ki ni avtomobil

Osebno se mi zdi tvoja izjava skrajno butasta. Zakaj bi moral jaz tako drago plačevati bencin, če ste nekateri nesposobni imet malo samokontrole pri kilometrini? In to itak nič ne bo pomagalo! To je isto, kot kazni za pijane voznike! Nekateri nikoli nismo pili in vozili tudi pred leti, ko so bile kazni smešno nizke in brez kazenskih točk, odvzemov... Ostalim pa tudi današnje kazni ne pridejo do živega in veselo na šnops pa pir pa za volan.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
@6power ne ti meni o samokontroli pri 15k km v 2 letih
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Neeeeee ,se vozim v glavnem na bio. pa še nasvet.. Lidl , hofer in podobni imajo akcijo , jedilno olje po 1.38...evo tankštele

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
sm porajtu spremembo ja, folk se masovno 90 fura po AC
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Kaj sedaj ze vsi jamBrate razen vaginkota? Jado, druzbo dobivava.... Sicer pa hvala za vinjete, letos bi dal ze vsaj 100 evrov na relaciji LJ-KP samo za cestnino. Jebiga tko je naneslo. Cajta je dost. Toliko nikdar do sedaj. Sem pa razlicen od drzave. V casu debelih krav sem delal kupcek, ostali so pa kredite jemal.
Tako da km ni nic manj kot takrat ko sem 40 km dalec v sluzbo hodil.
Ajd, pijetno jambranje, v nedeljo ob 8 lahko koga poberem na relaciji trojane KP.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
wink-1.gif
Jao, ne no!
A res?

Naj gredo na navadne ceste.
(pri 50 km/h je poraba še manjša !)

Nazadnje urejeno:

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Končno sem menjal lambdo in poraba je iz 23 padla na skromnih 13l/100km.

Vozim se samo kar je nujnega + 1 do 2x na mesec se grem malo spihat in v eni turi skurim tank.
Smilijo se mi ljudje ki se vozijo s kalkulatorjem v roki in preračunavajo kako bodo prihranili tistiih par deci benza na mesec. Medtem ko 20k pljunit za nov avto ni bil noben problem, se zapufat za 7 let.. Potem pa na bencinu šparat in zastoje delat. Naj dvignejo na 2eur za liter da se spokajo na avtobuse in vlake.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
wink-1.gif
Opažam tudi, da tempomata na 130 km/h ne rabim več toliko izklapljat kot še leto nazaj, recimo LJ-Postojna rata priti čez že z dvema izklopoma (izven prometne konice, da se zastopimo).

Saj mogoče pa tele cene niso tako napačne.
cheer.gif