Celoletne gume ali zimske celo leto?

ozaz

Fizikalc
5. mar 2010
186
30
28
No, prvič v življenju tudi sam kupujem celoletne gume za eno malce bolj posebno vozilo, dimenzija 185/65/14 in sicer sem se na podlagi določenih razlogov ogrel za Goodyear Vector 4 Seasons Gen-3, ima morda kdo kakšne izkušnje s to gumo ali pa njeno predhodnico?
10mm ožja dimenzija, sedaj teče 5. leto na avtu, cca 50k. Nisem toliko pričakoval od celoletne gume, vendar se je dobro obnesla. Sicer v primerjavi s pravo zimsko po snegu opazno slabše drži smer, zaviranje in speljevanje nisem imel pripomb. Po suhem in mokrem za jajček dovolj zmogljiva. 3. sezono se je poznalo, da je malo slabše v snegu, vendar nisem nikjer ostal.
Zadnje leto se bolj malo vozi, tako, da težko komentiram, če bi še rabil avto bi sedaj že zamenjal, in verjetno kupil kar enake, oz kar je najbolj ugodno od top3 celoletnih.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.136
17.655
113
Glede na vrsto osebnega avtomobila (oldtimer) me sneg dejansko niti ne zanima, vožnja v morebitnem dežju in splošna vzdržljivost oz. samo tršanje gume ter posledično slabšanje voznih lastnosti pa kar. Najlepša hvala vsem za podane informacije.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.569
1.508
113
Jaz imam zimske na golfu že 2. leto, čez poletje verjamem da se guma spremeni in poslabša, za sneg so bile ok, čeprav je to samo 1 teden v letu. Znamka je baurum če se ne motim. Edino kar je res slabo, oprijem gum na dežju, mokri cesti, že pri 60 v zmerni ovinek se čuti, da začnejo gume drseti. Celoletne so boljše ..
Jaz sem zimske Michelinke vozil 6 let brez menjave. Nikoli problema. Po cca 70-80kkm pa so pod 3mm...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.248
3.688
113
To mi je vedno fascinanten podatek, da nekdo naredi 70-80kkm z eno gumo, isto kot da prevozi od navigacije izračunanih 9 ur v 3,5.

Meni so bile en komplet letnih in zimski sedaj po skupaj 55kkm hin, oz. so pod 4 mm kar je zame enako. Od tega so imele letne kakih 30 in zimske cca 25kkm.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.364
166
63
Verjetno tisti ki so 90% na AC, 90% za kamioni.
Vse kar je nad 50kkm je....
Jaz bom prišel na 60k+ v dveh sezonah na pasatu (mislim da je že blizu oziroma sem že čez). Sem šel danes čez Predel (po dežju) in ni videti, da bi se voz kaj slabše obnašal kot ponavadi. Je pa res da 4M in ustrezno široke gume naredijo svoje. Ja, matador so, ampak to je to :)!

Pa profila je še dovolj, sem letos menjal naprej nazaj, ker mi gume občutno bolj pobira spredaj ;).

Jernej