Carinska pošta

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.686
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Problem je monopol in povrhu še državno podjetje.

Ehm - a misliš, da bi bilo pri "nemonopolistu" ceneje?

In, a je res problem, da se držijo meddržavnega poštnega dogovora?

Vprašaj bilo katerega špediterja - spod 20,- € še prdnil ne bo (+dajatve + stroški za papir + % za založena sredstva + +. . . )

PS: Nisem v službi na pošti ali carini

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
V glavnem milioni se bodo pretakali v vrečo brez dna, imenovano PRORAČUN.
Še en nepismen bizgec. Stroške pokasira POŠTA in ne proračun. Preden bo prišlo do proračuna (skozi dobiček od pošte) bodo že poskrbeli, da se bo znesek ustrezno zmanjšal (svetovalne pogodbe in tako naprej).
evil.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Citat:
Uporabnik halo pravi:
Sej tebe nisem nič oškodoval če sem se za tipkala?
Mar ne?
Ali Ja?
Ne, je pa tvoja "napaka" sprožila val neupravičenega pljuvanja po carini. Se mi zdi, da je že upravičenega dovolj, hkrati pa se s takimi "basnimi" manjša veljava upravičenim pritožbam, saj lahko PR od carine tvoje pljuvanje direkt navede kot dokaz nesposobnosti državljanov in tako odpravi še upravičene pritožbe.

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Pojdi brat poste pred mojo napako.
Pa boš videl kdaj se je vse že začelo.
Očitno nisi vsega bral od začetka.

Zakaj pa moj dokaz?
Jaz ne bom šel scat proti vetru in ne bom pošiljal mailov na carino pošte kot dokaz.

A ti ne razumeš v čem je poanta te debate?????????

DA SO VSE SKUPAJ PODRAŽILI.
in s čim si polnijo malho.

Konec debate.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.686
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik halo pravi:

Zakaj pa moj dokaz?
Jaz ne bom šel scat proti vetru in ne bom pošiljal mailov na carino pošte kot dokaz.

Se pravi šverc je OK?
13.gif

In ne - pošta ni podražila - pričela je le dosledno izvajati. In to bi tudi vsaki "nemonopolist" naredil.

Bo se pa potrebno pritožiti, če bi bi pošta zaračunala kaj v primeru, kjer je vrednost pod 22,- EUR in kjer ni potrebno plačati kakšnih dajatev. V tem primeru namreč nima osnove karkoli zaračunati (no - max. 0,65 SDR (ca. 0,73 EUR)) za predložitev carini.
Pogoj je seveda popolno in pravilno izpolnjen CN22 (kar pa je žal SciFi za pošiljke iz Kitajske
crazy1.gif
).

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Citat:
Uporabnik popotnik pravi:
@ sad

Priporočam ti branje prejšnjih postov, začni tam, ko so prelepili CN22 obrazec.
Ni potrebe. Saj sem napisal, da je dovolj upravičenih pritožb čez carino, ne rabimo pa še "napak", ki dodatno mešajo drek.
Hkrati pa se še folk ne zaveda kaj mora plačat.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Vprašanje samo, če bomo s pritožbami kaj dosegli ali bo potrebno vse skupaj predat medijem, da se bo potem mogoče kaj premaknilo, ker to, da ti prelepijo CN22 ali pa za pravilno izpolnjen CN22 zakasirajo, je pa svinjarija.

Lahko bi pa probali naredit eno stvar, seveda tisti, ki ima to možnost in sicer, da si pošlje paket v Avstrijo in si shrani papirje od stroškov, ki jih je imel.
Potem si naroči isti izdelek in ga tokrat napiše za dostavo v SLO in potem vidi kaj bodo naredili naši oz če kdo drugi naroči isti izdelek v SLO, da javi tukaj kako je šlo skozi našo carino.

Glede na to, da smo v EU bi moralo biti isto.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Citat:
Vprašanje samo, če bomo s pritožbami kaj dosegli ali bo potrebno vse skupaj predat medijem, da se bo potem mogoče kaj premaknilo, ker to, da ti prelepijo CN22 ali pa za pravilno izpolnjen CN22 zakasirajo, je pa svinjarija.
Se strinjam. V takih primerih je potrebno iti do konca (tudi to sem že enkrat napisal). Ker ne gre za tistih par EUR, ampak za princip.
Vsekakor pa brezpametnjakovičev, ki bodo delali paniko iz popolnoma korektno zaračunanih dajatev in stroškov (ne govorim, da je višina stroškov primerna, ampak je pa po ceniku, ki je vnaprej znan), ne potrebujemo, ker bo to samo lep argument za PR od carine, ki bo lepo povedal, da pač so si ljudje sami krivi, če se prej ne pozanimajo. In točno tako je. Nikogar nihče ne sili, da naroča iz Kitajske za več kot 22 EUR. Če bo pa vrednost 22,01 EUR je pa jasno, da bo po novem plačal DDV plus 7 EUR. Jebat ga, tako je v tej banana republiki.
Citat:
Lahko bi pa probali naredit eno stvar, seveda tisti, ki ima to možnost in sicer, da si pošlje paket v Avstrijo in si shrani papirje od stroškov, ki jih je imel.
Potem si naroči isti izdelek in ga tokrat napiše za dostavo v SLO in potem vidi kaj bodo naredili naši oz če kdo drugi naroči isti izdelek v SLO, da javi tukaj kako je šlo skozi našo carino.

Glede na to, da smo v EU bi moralo biti isto.
S tem ne boš dosegel nič. Postopek je verjetno enak, nikjer pa ne piše, da morajo biti tudi stroški postopka enaki. Saj npr. kazni po EU tudi niso enake za prometne prekrške.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Evo, moj primer v priponki, odgovor na reklamacijo pa spodaj:
Citat:
Spoštovani,

izmenjave poštni pošiljk so opredeljene v Svetovni poštni konvenciji (ki je ena najbolj obširnih veljavnih mednarodnih pogodb).

Opredelitve v njej so glede carinskih zadev splošnega značaja.

Nadalje ureja izmenjave poštnih pošiljk, ki zapadejo v prispetju carinskim določbam Carinski zakonik EU, kajti vsaka pošiljka (ki vsebuje blago) in prispe iz ne-EU držav je zavezana carinskemu postopku (eden od postopkov je tudi sprostitev pošiljke). To sta legislativna predpisa, ki jih upoštevajo tako operaterji kot carina.

Še podrobnejše pojasnilo :

poštne pošiljke se izmenjujejo skladno z določbami Svetovne poštne zveze. Ena od določb ob sprejemu pošiljk navaja, da mora biti za pošiljke z blagom (predvsem pošiljke iz tretjih držav) na pošiljki obvezno popolnoma natančno in v celoti izpolnjena carinska izjava CN 22 oz. CN 23, ki se v naslovni državi upošteva kot najava blagovne pošiljke carini (vse blagovne poštne pošiljke (iz tretjih držav, oziroma s poreklom blaga iz ne-EU držav – to pomeni, da lahko tudi pošiljke, ki prispejo iz EU območja) se morajo najaviti carini). Če blagovne pošiljke ob oddaji niso pravilno opremljene, se zaradi zahtev carine in predpisanih uvoznih postopkov v naslovnih državah, potrebni podatki pridobijo od naslovnika pošiljke.

Naslovni operaterji imajo skladno z določbami Svetovne poštne zveze celo možnost, nepravilno opremljene pošiljke v skrajnem primeru tudi zavrniti.

Izmenjave v poštnem prometu so pogosto predmet zlorab in goljufij, zato je carina vse bolj pozorna na vsebine in vrednosti v poštnih pošiljkah.

Za pošiljke, ki se izmenjujejo med poštnimi operaterji, najavo carini v naslovni državi izvede poštni operater, v Sloveniji je to Pošta Slovenije (http://www.carina.gov.si/si/carinski_postopki/uvoz/uvoz_blaga_preko_poste/ ) .

Storitev se opravi, ker ste se vi odločili za uvoz blaga preko pošte (o uvozno/izvoznih postopkih za blago oziroma blagovne pošiljke se mora pozanimati vsak uporabnik sam, preden se odloči za uvoz/izvoz).

Vso manipulacijo za vašo uvozno aktivnost je opravila Pošta Slovenije in svoje storitve zaračuna skladno z veljavnim cenikom Pošte Slovenije.

Ob dostavi pošiljke ima naslovnik vedno možnost (pred dejansko vročitvijo pošiljke) preveriti zahtevana plačila - z vpogledom v specifikacijo plačil na obrazcu P-65, ki je nalepljen na naslovnici pošiljke, kar se šteje tudi za predhodno obvestilo stranke.

In ko sem še enkrat poslal potrdilo o plačilu in fotografijo kuverte, sem dobil
Citat:
Ker so pošiljke nepopolno opremljene (na CN 22 mora biti zapisano ime, priimek in popoln naslov pošiljatelja, natančen opis posameznega predmeta v pošiljki, količina) ter neustrezne navedbe o vrednosti carina pogosto zahteva preverjanje nakazil. Carina predlaga da pošiljatelji na pošiljko priložijo račun iz katerega so razvidni vsi podatki o blagu in plačilu.

Torej če prav razumem, je bil problem, da je pisalo "electronic accessories", namesto da bi pisalo "external battery charger"
bonk.gif

2016148-Carina.jpg

Priponke

• 2016148-Carina.jpg
    2016148-Carina.jpg
    155,3 KB · Ogledi: 265

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Kolikor vidim je glavni problem pri vsej zadevi dejstvo, da na cn22 piše "Origin: China". Podobno kot je pisal en model par strani nazaj, men se zdi da za eno tablico iz Belgije, ki je bila v carinskem skladišču v Belgiji in potem poslana v Slovenijo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Zrelo za it naprej po mojem mnenju. Kanal A, Pop TV, kakšen inšpektorat.

perssak

Pripravnik
15. feb 2009
66
0
6
koroska
Sem ugotovil da po tistem ko so zgubili 2 paketa na naši carinski pošti,pregledana in šla v dostavo a po 3 mesecih ne dostavljena, ko sem se razpizdil in še zdaj iščejo pakete ,kitajc mi je že poslal nove stvari ,so vsi paketi v teh treh mesecih prišli brez kakršnega koli plačila.
Drugače pa kar delajo je res sv.....

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Zakaj zrelo za iti naprej?
A ni bilo vse gor napisano, vključno z vrednostjo?
Naslov pošiljatelja je bil pa tudi na kuverti, 100%.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.686
113
še v SLO - ampak komaj
Ni bilo "natančnega" opis blaga (elektronski deli so lahko marsikaj) - zato se je carinik vpičil - pošta skladno z mednarodno poštno konvencijo prejemnika pozvala za "dopolnitev", iz tega je izšlo, da pošiljka ni predmet carinjenja on jo je carina sprostila. Pošta pa skladno s cenikom zaračunala predložitev carini in stroške izpisa dokumentov.

Torej vse čisto.

Sem pa že zgoraj zapisal, da je pravilen in popoln CN22 iz Kitajske (pravzaprav od koder koli) SciFi in bodo pač takšna naročila sprožala podobno pričakovanje kot igranje lota ali rulete.
tongue-1.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik mmc pravi:
Kolikor vidim je glavni problem pri vsej zadevi dejstvo, da na cn22 piše "Origin: China". Podobno kot je pisal en model par strani nazaj, men se zdi da za eno tablico iz Belgije, ki je bila v carinskem skladišču v Belgiji in potem poslana v Slovenijo.
To je ok. Kontajnerski prevoz do Belgije,potem pa je Belgijska posta njihov pogodbenik. Dx ima tako reseno z nizozemsko,nekateri svedsko... Na spletni strani je bilo jasno da gre iz kitajske.

Problem je ker bodo zdaj j... koliko v detajle je izpolnjen CN22.
Mogoce kdo ve kak je strosek postnega predala v Avstriji?

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
In tam upaš, da se boš carinjenju izognil?

In da so jodlarji pri "carinjenju" cenejši?

Zakaj pa ne ????????????? Davek je že nižji, gorivo tudi, nekaj hrane tudi, standard višji, zakaj ne bi bilo še to?
grims-1.gif