brušenje ometa

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
No taka umetnost to kitanje ni. Dejstvo je, da ne moreš nič zamočit, kar se ne bi dalo popravit.
Doma sva z ženo celo nadstropje prekitala in pobelila. Ostalo še čaka.
Vendar, če bi imel denar, se tega sam ne bi lotil. Je pa dejstvo, da sva naredila boljše, kot bi naredil profesionalec. Pane zato, ker delava boljše, ampak zato, ker sva si vzela več časa.
Stene so bile, kot ogledalo. Kitanje še gre, brušenje je pa mukotrpno delo brez pravih pripomočkov. Še posebej stropi so problematični. Če hočeš, da so stene brez napake, si moraš vseskozi svetit z eno lučjo od strani, tako se ob vsaki najmanjši neravnini pojavi senca in jo takoj opaziš. Če si ne pomagaš z lučjo, tega ne vidiš, potem pa je veselje, ko zvečer prižkeš luč in so na stopu same sence.
Sam močno upam, da mi drugo nadstropje ne bo treba tega početi.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
No taka umetnost to kitanje ni. Dejstvo je, da ne moreš nič zamočit, kar se ne bi dalo popravit.
Doma sva z ženo celo nadstropje prekitala in pobelila. Ostalo še čaka.
Vendar, če bi imel denar, se tega sam ne bi lotil. Je pa dejstvo, da sva naredila boljše, kot bi naredil profesionalec. Pane zato, ker delava boljše, ampak zato, ker sva si vzela več časa.
Stene so bile, kot ogledalo. Kitanje še gre, brušenje je pa mukotrpno delo brez pravih pripomočkov. Še posebej stropi so problematični. Če hočeš, da so stene brez napake, si moraš vseskozi svetit z eno lučjo od strani, tako se ob vsaki najmanjši neravnini pojavi senca in jo takoj opaziš. Če si ne pomagaš z lučjo, tega ne vidiš, potem pa je veselje, ko zvečer prižkeš luč in so na stopu same sence.
Sam močno upam, da mi drugo nadstropje ne bo treba tega početi.

To z lucjo poznam, isto je z laserjem.
Kolk stane sedaj malar na m2 za finish takih sten, pa nerabi bit sajba, ampak da je normalno matasto ravno,

Ce hoces narediti ravno steno moras imeti tudi sirok spohtel/kelo, al katero zadevo se uporablja za te stose?

Jubolin je potem kit ki se ga nanasa do 1mm, to mislim da bi slo, smo ze doma pred leti kital gips stene, pac tam kjer je "luknja" se potegne z jubolinom, mpaka na taki steni je prvo vrjetno treba potegniti povsod, potem pa isces luknje in jih v vec slojih uzravnavasm je tako?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Kupiš široko lopatko, kvalitetno. Lahko tudi gladilko. Če si spreten, boš delal z gladilko, ki je širša in bo šlo hitreje, drugače pa z lopatko.
Steno najprej na hitro zbrusiš. Potegneš na roke z brusnim papirjem toliko, da odpadejo vse smeti, ki so nalepljene na steno, ker drugače se ti med kitanjem to valja in delaš rise.
Nato vso steno prevlečeš z jubolinom. Potrudiš se, da je malo debelejše, ker potem pri brušenju ne prideš takoj skozi. Nato vse zbrusiš. Če med brušenjem prideš kje skozi, pač tam še enkrat ponoviš vajo, ko se vse posuši.
Če je pa prvi sloj bolj tanek, potem pa prvič zbrusiš samo večje raze in zadevo še enkrat prekitaš in nato zbrusiš, da je ravno.

Če so kje kakšne luknje ali neravnine, ki bi jih rad saniral, se to naredi z vilaplan (ali kaj podobnega)
Jubolin je samo za glajenje.

Edit: Še to, bolj kvalitetno naneseš jubolin, tem manj je dela z brušenjem. Zato najprej naredi samo eno malo steno, da dobiš občutek in vidiš, kje moraš pazit pri nanašanju jubolina.

Nazadnje urejeno:

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Vsi imate iste probleme....ni vam pa jasno, da je to zato, ker uporabljate jajca od Jubolina...

Kupite zravnalno maso v žaklju in si jo namešajte sami.
1. je ceneje
2. lepša je za nanašanje
3. kvalitetnejši sloj
4. se ne svaljka
5 sami izbirate granulacijo - fina - srednja - groba...

Jaz osebno jubolina na steno nebi dal če mi ga zastonj nanašajo...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zanimivo

sem gledla profije in zadeva je daleč od tega kar pišeš.

recimo da daš sladki greh na gladilko. če ga je malo, vlečeš pol gladilke, če ga je preveč, se ob strnai dela grba. če to grbo ne popraviš, razmažeš, potem je treba brusti. lahko probaš z vodo in je zgodba ista in nepovezana z granulacijo.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
No, iz prve roke, da ne bo prepirov. Sam vlekel kemaglet G - najbolj groba, zrnata, za izravnavo večjih neravnin. Potem kemagled Fx, kao še groba, vendar gladka masa. Vlečeš z lahkoto, odvisno koliko jo razredčiš in v kakšnih razmerah delaš.
Jubolin P25 (za strojno nanašanje), redčen z malo vode - kot pesem. Nanos in glajenje kompletnega stropa, brez svalkov in podobnega. Aja, vsega nisem delal sam, je prišel na pomoč profi in ugani kaj je pripeljal s sabo? Paleto jubolina P25
smile-1.gif
.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz sem pa kupil spektra kit, mogoče dons že malce poizkusim.

Nisem pa kupil nobene bolj grobe. Ko poštemam štrom na novo v staro steno, kako zapolnim doze in cevi? V kuhinji sem kar z gipsom zalil ostalo pa je mojster pokital.

Se da mrežica na vse te nove "luknje" kjer bom štemal?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Luknje zapolni z fino malto, sam gips ni preveč v redu. Spektra, jubolin itd - piše debelina nanosa do 1mm, ni pa panike če daš več. Le rad potem steče ali pa se pojavijo mehurčki. Pa dolgo se suši. Tako da je bolje iti 2x ali 3x po manj debeline kot pa 1x in na debelo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sem prevlekel 900 kvadratov, pa se ni nič svaljkalo.
naredim si tudi kakršnega hočem. gostega, z malo vode, z malo več vode.

šusit se ne more hitreje, če je več vode notri?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
V temi se je omenjal jubolin. Obstaja za ročno in strojno glajenje. Razlika v ceni je minimalna, p25 (za strojno nanašanje) je pa malce lažji za obdelavo, vsaj po mojih izkušnjah.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če piše na izedlku do 1mm potem je do 1mm.

nisem rekel, da nisem uporabljal kemagleta za večje izravnave, ampak za šajbo, kjer je 1mm več kot dovolj je bil jubolin odličen.