Brskalnik za star racunalnik

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Za en malce podhranjen racunalnik iscem brskalnik, ki bi bil cimhitrejsi in cimmanj zahteven kar se tice resoursov in bi ustrezal naslednjim pogojem:

- OS je Windows XP
- nujen pogoj je, da zna brskalnik vse, kar zna muzejski Internet Explorer 6 (torej flash, javascript, itd.) in da je hitrejsi; ce to ne gre, bo pac ostal kar IE6, ki ni pocasen, le tabele ga cisto unicijo in kmalu bo brez svezih popravkov
- zazeleno je, da je projekt ziv, torej da se aktivno odpravljajo morebitne varnostne luknje, da ni brskalnik hkrati se vstopna tocka za spyware
- bonus je, ce ima opcijo za blokiranje reklam a'la AdBlock Plus (vgrajeno ali preko plugina), ni pa nujno potrebno
- zavihki, teme, postni klient, chat program, itd. so nepotrebni in ce jih ni in to zmanjsa profil brskalnika, je to tudi bonus

K-meleon ze poznam, a se nekam cudno sporadicno pojavljajo nove verzije (v primerjavi s katerim od "velikih", ki imajo popravke vsake toliko casa). Je kdo ze srecal se kaksen drugi brskalnik, ki je podobno majhen po porabi RAMa in hitrosti izvajanja ali celo se kaj boljsega kot K-meleon in da ustreza zgornjim omejitvam ?

Hvala
aplauz.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol

bugmenot

Pripravnik
20. maj 2009
103
0
16
najprej XP oklesti na minimum, jaz bi raje dal win 2k gor. Safari ti bo zagotovo počasi delal, jaz bi raje probal z Opero (od modernih browserjev). Sicer pa poskusi z QT Web - dela na isti osnovi kot Safari/Chrome in je precej lightweight - http://www.qtweb.net

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
O, tegale QTweb pa se nisem prej srecal, po njihovi strani sodec izgleda obetavno ! Pise, da je portable, torej ga lahko preizkusim brez smeti
smile-1.gif

Za Safari ze vem, da je pocasen (se na mojem racunalu je pocasen, kako ne bo na eni stari skatli). Maxthon sem gledal, pa se ne hvalijo prav pretirano (in se kot pravi tvoj tagline: made in China + Google, sami sumljivi datamongerji), bom pa pogledal Avant, tudi izgleda zanimiv.

Saj se program ne nalozi veckrat, ce imas vec odprtih oken (New Window namesto New Tab) - code segment je nalozen tocno in samo enkrat in potem mapiran v naslovni prostor vsake instance programa, locena sta pa data in stack segment za vsako instanco, a je enaka kolicina RAMa potrebna tudi za vec zavihkov (isto je treba podatke nekam zacasno spraviti). Vecino prostora tako ali tako zasedejo podatki, ne koda
frown-1.gif
Z zavihki gre po drugi strani v nic prostor na ekranu cisto po nepotrebnem, v vrstici procesov (taskbar) je pa tako ali tako dovolj prostora, pa naj bodo tam "zavihki".

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
No, QTweb deluje zelo hitro in lepo odstrani reklame (ze s prilozenimi nastavitvami, ce kliknes na "most ads") na straneh, kjer sem preizkusal ! Nase kvake prikaze pravilno, ce so prisotne.

Ima tudi nekaj pomankljivosti (izgleda da ga je v anglescino prevajal en Kitajec, zato ni "mouse wheel" ampak "weel" in to konsistentno veckrat), potem recimo cisto po svoje podctruje linke - sem dal slikico, da se vidi kako so eni linki podcrtani, recimo uporabniska imena na levi strani pa vecinoma niso, ceprav se mi je vmes enkrat zacuda zgodilo, da je bilo nekaj imen podcrtanih, kot se za link spodobi, nekaj pa se vedno ne ?!

Nekaj stvari je tudi cisto nelogicnih - npr. prikaz "Bookmark Bar" lahko reguliras lahko kar z desnim klikom nanjo, za "Tab Bar" moras pa iti v meni View ali poznati bljiznico. Ali pa nastavitve, ki jih najdes tako pod Tools/Options kot Edit/Preferences (in se ikona obstaja za isto stvar, vse troje te pripelje na isto mesto
confused-1.gif
).

Bom se malo pobrskal, ce obstaja kaj v stilu about:config za tale QTweb, da se nastavi vse skupaj normalno ... Zaenkrat izgleda obetavno, je pa videti kot bi bila to verzija 0.3.2 in ne 3.2.

Slika (klik za zoom):

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sem sprobal, zgleda zanimivo in dela hitro.

Ni pa kitajski ampak kanadski izdelek:

Alexei Chaloupov
2550 Argentia Road
Suite 218
Mississauga, on L5N 5R1
CA

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Na mojem racunalniku (2 GB RAMa) zacne pri 40 MB in se potem giblje blizu te stevilke, po par MB za vsako dodatno okno (npr. z enim 44 MB, z dvema 47 MB, itd., s tem da je v vsakem oknu odprta kaksna druga stran), razen ko sem odprl eno gromozansko tabelo, je vzel za to stran 20 MB, namesto samo 3-4 MB. Videti je sicer, da za sabo pusca smeti (ko zapres okna, se poraba bistveno ne zmanjsa, od 20 MB je dal nazaj kaksnih 5 MB), a bo tako ali tako uproabljen samo za kaj pogledati na hitro, ne za dolge seanse, tako da ga ni problem restartati.

Nisem se prisel do tiste stare masine, ko bom, bom vsekakor preveril (upam, da ne pozabim potem napisati tukaj). Bo kar OK, res deluje hitro, registriral sem se na forumu od tega tipa in bom predlagal kaj naj spremeni/popravi.

Ce bi obstajal se preloader, ki bi ga nalozil tako kot to pogoljufa IE, bi bil pa res noro hitra zadeva ...

Edino tale imena na Alter forumu me grizejo, kaksno je podcrtano, vecina pa ne, ne razumem pa zakaj je tako.

bugmenot

Pripravnik
20. maj 2009
103
0
16
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
...registriral sem se na forumu od tega tipa in bom predlagal kaj naj spremeni/popravi.
Pohvalno
smile-1.gif
Jaz ga uporabljam iz povsem neobičajnih razlogov, zato se vanj niti nisem preveč poglabljal. Vem pa, da ima nekaj cvetk... ampak v bitki z velikani moraš bit kar entuzijast, da se razvoja česa podobnega sploh lotiš.

bugmenot

Pripravnik
20. maj 2009
103
0
16
Aja... nepodčrtana imena. Povsem možno je, da je vzrok v 'napačni' interpretaciji kode tegale foruma. Ker v njej mrgoli toliko napak, da glava boli :D In potem je stvar browserja, kako to skorigira.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
IE6 to zna, potem to ne more biti tak problem. IE6 je en velik bug, poflikan s se nekaj bugi, a deluje hitro, ker malo pogoljufa in ljudem je pomemben odziv ...

bugmenot

Pripravnik
20. maj 2009
103
0
16
Hja... če primerjaš velikost inštalacije IE6 in tegale malčka, je jasno od kje razlika :p

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Koncno sem dobil aktivacijski e-mail za forum in vidim, da je avtor (alex) bil nazadnje prisoten en dober mesec nazaj
frown-1.gif

Nic ne bo s predlogi za izboljsave ...