Brezplačna delovna sila

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Citat:
Uporabnik asteliks pravi:Brez nerajanega pripravništva ne more naredit strokovni izpit, ki je pogoj za zaposlitev.
Strokovni izpit pa mi je bil od nekdaj uganka. Obvezen je na primer v šolstvu. Jaz to razumem tako, da država trdi: nismo prepričani, če si se na faksu dovolj naučil, pridi nam dokazat. Ali: faks nima pravega programa za ta poklic. Dodatno se nauči in nam pridi pokazat.
To se mi oboje zdi logično. Če seveda Slovenija ne bi bila tako posebna, da tako ali tako imamo samo DRŽAVNE fakse za te smeri in država, ki je lastnik in financer ima možnost vplivati tako na program kot na nivo preverjanja.
Kaj torej sploh hoče država povedati s strokovnim izpitom? Koliko "držav" imamo v naši državici?

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
791
39
28
NA strokovnem izpitu se moraš naučiti zakone, ustavo pa še ne vem kaj vse. Kar zajeban izpit.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Vem, da je zajeban. Ampak, zakaj to ni program faksa? Ali se ustave ne sme učiti na slovenskem državnem faksu? Ali se med pripravniško dobo (bodoči) učitelj uči ustavo, ko zastonj pazi nevzgojeno mularijo v podaljšanem bivanju na šoli?
Tu ni neke logike...

Nazadnje urejeno:

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
791
39
28
To pa ne vem. Vem kolikor mi je pravila prijateljica ki je študirala glasbo v ljublani. Med študijem je delala, bila zaposlene na policiji ( njihov ansambel,) ko ji niso pogodbe podalšali je začela učiti v dveh glasbenih šolah (z polovičnim delovnim časom) in ko je diplomirala je nikjer niso mogli zaposliti za stalno brez strokovnega izpita. No ko ga je opravila v 2 je pa dobila zaposlitev čisto v tretji glasbeni šoli.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik NekdoK pravi:
V tujini so običajno prakse plačane zato ker greš kar zares lepo delat, morda te šparajajo kakšen teden; pripravništva pa so ponekod zakonsko določena, da morajo biti plačana (recmo piše not 1000 evrov ipd.).
Tudi v tujini je dandanšnji povsem odvisno: recimo v arhitekturi je ogromno (večina) 'brezplačnega' pripravništva - in nima veze, ali delaš za XY firmo v Madridu, ali pa za sir Fosterja v Londonu - oz. ponavadi ti v XY firmi prej plačajo.

Sicer pa smo tudi na tem področju že 'napredovali' - v pilotskem poklicu moraš za službo plačati. V Adrii bodo recimo v prihodnjem letu (ako bo firma preživela) novim kopilotom začetnikom računali nekaj več kot 40 evrov na uro letenja (češ da pridobivajo izkušnje).

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Včasih je bil strokovni izpit precej vezan na delovno mesto, za katerega pa ni bilo nujno, da ga je bilo možno zasesti le s točno določenim izobraževanjem. V večini primerov, je neka formalna izobrazba zadoščala le kakor pogoj, strokovni izpit pa je bil bolj ozko usmerjen. Dodatna znanja (slovenščina, ustava), ki jih je takšen izpit zahteval, pa so dokazovala kvaliteto usposobljenosti kandidata za opravljanje zahtevanih del.
Vsaj tako je bilo včasih, morda je tudi tukaj sedaj drugače.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
To bi imelo nek smisel.
V šolstvu so bolj ali manj zaposljivi samo s končanimi pedagoškimi izobrazbami. Ni mi jasno zakaj se nekdo, ki študira na pedagoški razredni pouk, med faksom ne bi dovolj naučil in rabi še strokovni izpit. Tak program je potrebno ali ukinit, ker je zanič ali dopolnit.
Ajd pripravništvo denimo, da rabi, da legaliziramo nižjo plačo za začetnih N mesecev, ker bi naj nekaj časa z njim porabil še mentor. Nisem pa slišal za primer, da bi nekdo v času pripravništva v razredu imel stalno podporo mentorja (torej v razredu praktično nikoli ne bi bil sam). Prav tako v vrtcih med pripravništvom niso tri osebe v oddelku, temveč sta dve (glede na število otrok) in očitno ali mentor crkuje, ali pa pripravnik dela večino kar bi, ko bo "samostojen".

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
Da ne govorimo o strokovnih izpitih v strojništvu :S Katera neumnost.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Vse skupaj bi razumel, če bi rekli, da lahko študiraš karkoli, potem pa opraviš državne izpite in si primeren za poklic.
Če pa državna fakulteta ne da izobrazbe, ki bi ustrezala državnim zahtevam, pa se mi zdi denimo čudno.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jah predstvljaj si, da študiraš angleščino na FF. Zakaj bi imel v izobraževanju vključeno znanje, ki ga zahteva strokovni izpit za učitelja (zakoni, ustava itd.), če pa nameravaš postat recimo prevajalec? S to izobrazbo je oboje legalno.

Je pa res, če prav vem, da imajo tisti, ki si želijo postat učitelji, že na faksu neke dodatne pedagoške ure.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
To bi imelo nek smisel. V šolstvu so bolj ali manj zaposljivi samo s končanimi pedagoškimi izobrazbami.
Morda to velja za nekatere primere, vsekakor pa ne za vse.
V srednjem strokovnem izobraževanju je pogoj za učenje stroke inženir ustrezne usmeritve. Tega potem čakata še dva izpita - pedagoško-andragoški in strokovni, ki se opravljata v tem vrstnem redu. Kolikor vem, je lahko učitelj na tako rekoč vseh šolah tudi diplomant nekaterih družboslovnih usmeritev, ki pa v svojem predmetniku nimajo pedagoške izobrazbe. Tako da je po mojem vedenju le manjši del učiteljskega kadra takšen, ki mora za svoje delovno mesto imeti končano pedagoško. tak primer je verjetno prav ta, ki si ga navedel - razredni pouk na nižji stopnji. Seveda pa PeF izobražuje tudi za predmetni pouk, da me ne bi kdo narobe razumel.

In še enkrat - ker se zakonodaja (in z njo praksa) spreminja, je možno, da so pogoji danes drugačni od tistih izpred petih let, ko sem bil še močno vpet v izobraževalnem sistemu.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Ad1) Dejmo pustit naravoslovno VS družboslovno vojno tukaj pri miru, no... Pač gre za to, da je večina študijev konstruirana tako, da imaš praktični del, kjer apliciraš teorijo in se imenuje vaje. Zato je tvoje razlikovanje o tem, da si ti to delal brezplačno odveč, ker s(m)o vsi to počeli brezplačno.
smile-1.gif

Že, ampak jaz sem recimo opravljal tisti čas vaj delo, ki ga opravlja zobozdravnik v ambulanti. Ne na lutkah (recimo temu teorija) ampak na pacientih (praksa). Jaz odkrito rečeno ne poznam faksa, kjer na vajah ustvarjajo dodatno vrednost, kot je tudi mi nismo prve tri letnike faksa, ko so bile vaje "praktične", ampak same sebi namen.

Najbližje kar si lahko predstavljam je kaka srednja avtomehanična, ali pa mizarska/tesarska, pa še to ne vem, če dejansko popravljajo avte od strank, ali pa so vaje same sebi namen.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Jaz odkrito rečeno ne poznam faksa, kjer na vajah ustvarjajo dodatno vrednost, kot je tudi mi nismo prve tri letnike faksa, ko so bile vaje "praktične", ampak same sebi namen.
Vendar je to potem zgolj stvar semantike - ali nekaj imenuješ 'vaja', 'praksa' ali 'internship' - recimo na novinarstvu moraš v času študija opravljati prakso, kjer opravljaš enako delo kot plačan novinar brezplačno (dodana vrednost). Na arhitekturi so tovrstno 'zastonjkarstvo' prenesli v čas po študiju (internship) itd.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Vem, da je zajeban. Ampak, zakaj to ni program faksa? Ali se ustave ne sme učiti na slovenskem državnem faksu? Ali se med pripravniško dobo (bodoči) učitelj uči ustavo, ko zastonj pazi nevzgojeno mularijo v podaljšanem bivanju na šoli?
Tu ni neke logike...

Program faksa ni zato, ker se itak potem sam naučiš. Pa ker so na strokovnem izpitu potem skupaj iz različnih smeri. Poleg tega je bil "strokovni del" izpita edini od 4, za katerega se nisem pripravljal 0. Niti odprl nisem kakih zapiskov. Je bilo pa bistveno drugače z zakonodajo in socialno medicino, prvo pomoč, pa sem si malo osvežil, tud nisem rabil neki študirat za nazaj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.553
7.069
113
Če na hitro potegnemo računico dodane vrednosti študentov stomatologije na faksu...

Ker je praksa mogoča le tako, da ima vsak študent ki dela svoj stol, stolov pa je, kolikor je, to pomeni, da tisti čas ne delajo tam zaposleni, ki niso tam samo zato, da učijo študente, temveč gre za terciar, ki mora vseeno nekaj od sebe dati. V dopoldnevu, skupno tam nekje 6 ur, se zamenjata dva študenta recimo. Eden naredi v tem času 2-3 plombe, drugi pa tudi, je skupni izkupiček 4-6plomb/šiht. Koliko opravi v tem času tam zaposleni, ki si zdaj nekaj čoha, ker nima kje delati. Plus še stažisti, ki se tam špancirajo iz enakega razloga? Dodane vrednosti pri študentariji ni, oziroma delajo za kliniko izgubo, ker stoli ne bi bili prazni, če njih ne bi bilo, ampak bi se naredilo veliko več. Študenti delajo tam izgubo, ki pa se pokriva iz MFja in iz ZZZSja oz ministrstva oz kdorpač že je, ki financira stažiste, ker se pač prevzame, da gre za učni proces, ki stane.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi: Najbližje kar si lahko predstavljam je kaka srednja avtomehanična, ali pa mizarska/tesarska, pa še to ne vem, če dejansko popravljajo avte od strank, ali pa so vaje same sebi namen.
Načeloma se v šolskih delavnicah ne sme opravljati pridobitne dejavnosti, zato so (bi morale biti) šolske vaje 'same sebi namen', oziroma organizirane tako, da niso konkurenca obrtnikom ali proizvodnji. V praksi pa je seveda drugače in če je pred leti 'počilo' v cvetličarski šoli Celje, bo morda v bodoče še kje...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.664
3.172
113
v lokalni ostariji
avtomehaniki popravljajo v šolski delavnici...tudi na gradbeni imajo prakso na svojih strojih...

ampak nekaj je praksa (tudi pri killakhan) ki ti jo pač mora nuditi šolstvo kjer se nekaj naučiš... zobarji valda ne bodo ruval plumb ven ko končajo kokr lahko gradbeniki eno in isto lukno prekopavajo.

drugo je pa izkoriščanje "prostovoljcev" ki se je sedaj razpaslo. včasih je bila pripravniška doba kjer si imel menotrja v firmi in pač tistih 30-50% nižjo plačo po 6 mesecih pa si dobil redno plačo. sedaj bi pa vsi vse zastonj...