Brezplačna delovna sila

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Ne sledim vsem novostim.
Pripravništvo smo opravljali že pred desetletji in je pomenilo, da dobiš kakih 30% nižjo plačo in mentorja, ki bi ti naj pomagal spoznati in opraviti naloge. Čeprav je šlo za gospodarsko družbo, je bil na koncu tudi nek interni izpit. Moral si denimo znati izračunati svojo plačo in pojme povezane s tem. Danes očitno tega ni več, ker ljudje ne vedo več, kaj je neto, bruto 1, bruto 2, kaj je pojem davek, kaj prispevek, kaj so nadomestila...

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Citat:
Uporabnik NekdoK pravi:
To je absurd in bi bilo treba nemudoma ukiniti; morali bi dobiti vsaj minimalno plačo (kot pripravniki)! In kar je najbolj žalostno se takšno izigravanje delavcev gre celo država
frown-1.gif

Kje so sedaj sindikati?!?
10.gif

Sindikati ja
hysterical-1.gif
Oni so itak sami sebi namen.
Jah, sam če le dobi volontersko. Lani je izvisela.Brez nerajanega pripravništva ne more naredit strokovni izpit, ki je pogoj za zaposlitev , ki bo, če bo nekje v daljni prihodosti. Tako pač je. Smo premejhni, da bi nas kdo upošteval, lljub našim pripombem.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Edina beseda, ki jo lahko zapišem kakor komentar ob zgornjih podatkih - GROZLJIVO

Kakšna država smo, da dopuščamo zakonodajo, ki očitno omogoča suženjsko delo?
Drugače žal teh primerov ne morem poimenovati, seveda če je res vse tako kakor je zapisano.

Ker sem bil še pred tremi leti zaposlen v srednji šoli in sem tudi takrat poznal nekaj pripravnic, bi morda za njihovo neplačano delo moral vedeti. Pa nisem, nihče o tem ni nikoli nič govoril...

Pred skoraj desetimi leti me je razburil drug primer: obrtnik je vajencu (njegovim staršem) dal v podpis pogodbo, kjer se je vajenec obvezal, da bo hodil na delo tudi v času počitnic in vse sobote v celem letu. To ga je v primerjavi z ostalimi sošolci v 'dualnem' razredu seveda postavilo v popolnoma drug položaj, njegova slaba volja je bila razumljiva. Ne pa tudi obrtniku. Ta mi je kakor zunanjemu članu OZ zadolženem za spremljanje dela vajencev, mirno razložil, da on pač svojega znanja ne bo dajal zastonj. Fant naj si svoje znanje plača sam z dodatnim delom.
Tudi takrat sem imel le en komentar - GROZLJIVO

LP

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.284
7.055
113
pri taščici
Država je začela z neplačili oziroma plačilnimi roki pol leta in več. Sedaj je še to uvedla, počasi bo šlo to tudi v gospodarstvo.
Ko so meni pred 20 leti rekli v sct da moram ob brezplačni tritedenski šolski praksi plačati malico, sem klical učitelja in rekel da če ne dobimo malice da gremo samo še domov pa če kdaj naredimo šolo ali pa nikoli. So zrihtal malico.
Toliko me pa ne bodo imeli za norca.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Mislim, da se je začelo tu.

Lahko pa da se motim.
Imaš pa grenak občutek , ko se zaverdaš svoje majhnosti, da moraš marsikatero grenko pogoltnit, če hočeš priti do cilja, ki si ga zastavil. Seveda pa nekateri to na veliko izkoriščajo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Takrat so nekatera podjetja tritedenskim praktikantom dajala celo nagrado, vsaj večina mojih dijakov se je rada pohvalila s tem.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik asteliks pravi: Seveda pa nekateri to na veliko izkoriščajo.

Verjetno imaš prav, v to zakonodajo (ZOFI + dodani predpisi) se nikoli nisem poglabljal,
Morda pa je izkoriščanje predvsem rezultat ogromne brezposelnosti mladih in vedno težja situacija v firmah.
In ob odsotnosti morale menedžmenta se dogajajo takšne zadeve.

Kje živim...

luka51

Guru
16. avg 2007
14.571
5.880
113
kaj pa za učitelja recimo, ko po novem niti neplačanega pripravništva nemore več vsak dobit.
brez pripravništva ni strokovnega izpita, brez strokovnega izpita pa nimaš pogojev za učitla.
to je šele lepo.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ne razumem preveč, zakaj se tolk razburjate? Praksa neplačana - pri nas se je temu reklo vaje. 3 leta delaš 12-14 ur na teden zastonj, pa se nihče ne razburja, ker je pač med faksom, a tisti, ki so morali pa pred diplomiranjem še za pol leta na "vaje", so pa grozno bogi?

Seveda je sledilo še pripravništvo po končanem faksu 1 leto s cca 60-70% končne plače.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.251
781
113
EU
V tujini so običajno prakse plačane zato ker greš kar zares lepo delat, morda te šparajajo kakšen teden; pripravništva pa so ponekod zakonsko določena, da morajo biti plačana (recmo piše not 1000 evrov ipd.).

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Edina beseda, ki jo lahko zapišem kakor komentar ob zgornjih podatkih - GROZLJIVO

Kakšna država smo, da dopuščamo zakonodajo, ki očitno omogoča suženjsko delo?
V komunajzarski.

Še kakšno vprašanje?

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ne razumem preveč, zakaj se tolk razburjate? Praksa neplačana - pri nas se je temu reklo vaje. 3 leta delaš 12-14 ur na teden zastonj, pa se nihče ne razburja, ker je pač med faksom, a tisti, ki so morali pa pred diplomiranjem še za pol leta na "vaje", so pa grozno bogi?

Seveda je sledilo še pripravništvo po končanem faksu 1 leto s cca 60-70% končne plače.

No, no... na večini faksov imajo prakso, ki se ji reče vaje in diplomiranci, ki se prijavljajo na dursov razpis so to že dali skozi. In kot je razumeti iz pomankljivo napisanega članka, tukaj iščejo fulltime delavce, torej nekako tako, kot bi ti za svoje pripravništvo zaslužil cca. 0 namesto 60-70% končne plače.

Drugače pa seveda - prost trg, prosta izbira. Če se nekomu zdi, da bo dobil dovolj uporabnega znanja in je za to pripravljen delati zastonj, go for it.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pač glej, jaz sem na vajah na faksu ustvarjal dodatno vrednost, to je popolnoma drugače, kot na večini družboslovnih faksov, kjer med vajami ustvarjajo teoretiziranje.

Če po končanem faksu rabiš prakso (ki jo delaš zastonj) in ni obvezna za pridobitev poklica potem.... si pač neumen ali pa računaš na to, da boš dejansko dobil zarad tega potem dobro plačan šiht. Če je zadeva pogoj za dokončanje faksa pa je meni logično, da je zastonj, saj so to na nek način vaje, za katere že imaš dovolj znanja po končanih izpitih, vendar ga še nimaš dovolj za pridobitev naziva. Pri meni je pa pripravništvo obvezen del po faksu pred pridobitvijo licence. In tudi to so že imeli namen ukinit plačilo. Očitno stroke, kjer so to dovolili nimajo dovolj močnega lobija...

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
695
51
28
med to prakso se nekaj naucis in si izboljsas moznosti za poznejso zaposlitev. organizacija ima s pripravnikom najprej nekaj dela, ko ga uci, potem pa - upajmo - tudi koristi. tezko je v naprej povedat, cesa je vec, ker ke odvisno od ljudi na obeh strani.

ce kdo se vedno ne razume:
probajte si predstavljat, da zaposlujete mladega sodelavca v racunovodstvu.
prvi kandidat je ravnokar koncal 6-mesecno prakso na dursu, drugo pa je v tem casu piydil na alterju...
koga boste vzeli - ceteris paribus?

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.251
781
113
EU
Jaz sem imel obvezno prakso (sem jo "odslužil" v tujini) in sem prejemal normalno plačo z vsemi prispevki vred (logično pa da so imeli starejši bolj izkušeni zaposleni večjo plačo od mene). IN TO SE MENI ZDI MINIMUM NORMALE!

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Pač glej, jaz sem na vajah na faksu ustvarjal dodatno vrednost, to je popolnoma drugače, kot na večini družboslovnih faksov, kjer med vajami ustvarjajo teoretiziranje.

Če po končanem faksu rabiš prakso (ki jo delaš zastonj) in ni obvezna za pridobitev poklica potem.... si pač neumen ali pa računaš na to, da boš dejansko dobil zarad tega potem dobro plačan šiht. Če je zadeva pogoj za dokončanje faksa pa je meni logično, da je zastonj, saj so to na nek način vaje, za katere že imaš dovolj znanja po končanih izpitih, vendar ga še nimaš dovolj za pridobitev naziva. Pri meni je pa pripravništvo obvezen del po faksu pred pridobitvijo licence. In tudi to so že imeli namen ukinit plačilo. Očitno stroke, kjer so to dovolili nimajo dovolj močnega lobija...

Ad1) Dejmo pustit naravoslovno VS družboslovno vojno tukaj pri miru, no... Pač gre za to, da je večina študijev konstruirana tako, da imaš praktični del, kjer apliciraš teorijo in se imenuje vaje. Zato je tvoje razlikovanje o tem, da si ti to delal brezplačno odveč, ker s(m)o vsi to počeli brezplačno.
smile-1.gif

Ad2) Hm, ja? Saj sem napisal - vsak naj se odloči sam, če mu volonterstvo predstavlja dovolj dober price/performance. Poznam nekaj ljudi, ki delajo na entuziastičnih projektih tipa Kino Otok in, kolikor sem seznanjen, je nekaterim tudi uspelo skozi take projekte potem navezati dovolj stikov, ki so posledično vodili v bolj resen vir dohodka. Saj je konec koncev... prostovoljno.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
zakaj bi plačal, če lahko dobiš zastonj?
Opazam vedno vec podobnosti med komunajzarstvom in neokleptoliberalnim sranjem.....
vsaka komunajzarska drzava se je zacela s podrzavljanjem privatnega tistih ki imajo in zastonj udarniskim delom tistim, ki niso imeli.
danes se spet izvaja oboje
jezen.gif

sej bi fprasal evrofila kak je s tem, pa se noce z mano druzit
smirk-1.gif

pa sej nima smisla, itak bi zvedu tolk, kot sn o privatizaciji britanskih zeleznic
evil.gif

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kako to, da to ni delo na črno? Če bi mi kolega keramičar polagal ploščice pa bi bilo. Ali pa če bi šel nekomu v jeseni na trgatev, bi po regelcih tudi bilo (ali so vsaj mislili to uzakoniti).
Kako da to ni
sprasujem se.gif
Logike ni nobene...

Hja, kolega ti je prišel opraviti delo brezplačno - kot prostovoljec, dobil je le malico in stroške prevoza
evil.gif

Lp.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.284
7.055
113
pri taščici
Bi bilo zanimivo sledeče:
Želim zgraditi hišo. Odprem s.p, potegnem subvencijo, „ volontersko zaposlim 5 pripravnikov gradževinokov” za pol leta, si obračunam 9,5% in srečna država ker delam po zakonu. Če pa bi državi plačal 22% ddv za material v trgovini in mi naredil gradževinik na fuš bi bil pa največji goljuf.
Se držimo reka ki sem ga prvič slišal od bratranca. Raje sedim doma, kot pa da nekomu delam zastonj.
Ajd, če je res v ozadju neko ”pridobljeno” znanje potem ne rečem. Moje brezplačne prakse so bile bolj v stilu zabijanje in ruvanje žebljev in tukaj jaz nekega hudega znanja nisem dobil.
Sicer pa pravijo da se celo življenje učimo, oz se vsaj naj bi. Potem naj še celo življenje delamo zastonj?

Nazadnje urejeno: