Bosanci in pogreb

mistique

Guru
16. jun 2009
14.301
2.105
113
Emona / Carnium
Jaz sem "nadaljeval" zgodbo o smehu na pogrebu.
O sosedi in njenih intimnih razlogih pa res ne morem. Nimam te lepe slovenske navade
evil.gif

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
Ljudje, dajte brat poste.
Ni se smejala na pogrebu ampak doma, na dvorišču, do pol ure pred pogrebom.

Pa še to, v črnino se je oblekla šele, ko je šla na pogreb, ko je prišla domov, se je takoj spet preoblekla v neke pisane cape.

Tudi to nekako ni skladno z našimi običaji, mar ne ?

LP

Boli je kaj si folk misli, pa še čist prov ima.

A zdaj, da bi ti bil srečen bi morala pa doma v črnem čepet pa še nevem kakšno desetino potem imet....

Vsak žaluje po svoje

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
Ljudje, dajte brat poste.
Ni se smejala na pogrebu ampak doma, na dvorišču, do pol ure pred pogrebom.

Pa še to, v črnino se je oblekla šele, ko je šla na pogreb, ko je prišla domov, se je takoj spet preoblekla v neke pisane cape.

Tudi to nekako ni skladno z našimi običaji, mar ne ?

LP

Ne... to so zagotovo muslimanski obicaji...
stupid-1.gif
Tretjic, ni vezice, ni zare, ni crnine, ni zensk na pogrebih, itd, itd. Po do sedaj znanem bolj skladno z "vasimi" obicaji kot muslimanskimi.

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Ja kaj pa je to takšnega, pri nas je to nekaj zelo čudnega ... isto na primer v zda ... ko mož/žena umre, ta pa se na pogrebu veselo hihita in par dni po pogrebu lepo uživa vsakdanje lepo življenje ... pri nas je to nekaj strašnega oz "šokantnega" ... ampak ... sem gledal pred meseci en dokumentarec najbolj nenavadni običaji ob smrti ali nekak tak - v prevodu ... Na national geographic je bilo ... in notri je bila omenjena ena južna država, mislim da bosna ali srbija, da ko nekdo umre, da naredijo zabavo, in muziko, pa veselo plešejo tam in norijo kot na kakšnem žurju ... Zadnji, zmagovalci pa so bili ... (ko je voditelj rekel) "Kaj raje vidite, da vas pojejo črvi ali vaši najbližnji?" ... Ljudožerci
smile-1.gif

Kakšni so muslimanski običaji ... ne vem ... ampak po tvju včasih lahko vidiš, da se ob umrlem ali ubitem najbližnjem družinskem članu, njegovi mečejo po kolenah in jočejo na vse pretege ... Torej muslimanska vera tu nima nič zraven.

Lahko pa je tudi ena takšna enostavna možnost ... da je komaj čakala, da gre stran od njega oz se ga reši oz. da ni bila zadovoljna z njim ... na koncu pa so se ji sanje uresničile?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Saj.
Kot v oni zgodbi:
Se kregajo ginekolog, far in filozof, kdaj se začne življenje. "S porodom" reče ginekolog. "S spočetjem." reče far. "blablabla " obrazloži filozof. Ker nikakor niso mogli priti skupaj, so vprašali starejšo, izkušeno žensko. Ta jim na vprašanje, kdaj se začne življenje, odgovori: "Ko se otroci odselijo in mož umre!"

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Orginal Bosanec je musliman, vsi ostali so bosanski srbi ali hrvati.
Lani poleti mi je umrla babi in sm biu udeležen islamskega običaja. Jaz osebno nisem veren v smislu, molitev, hoja v mošejo, zato mi je to vse bilo novo. Mi je pa bilo nekako všeč, ker sem se tako res osebno poslovil od moje babice.

Truplo se iz mrtvašnce odnese v mošejo, kjer jo pripravijo na pogreb. Tam jo umijejo in zavijejo v nekak zeleni prt. Moški se zberejo pred Ðamijo, kjer se opravi molitveni obred. Po tem obredu se truplo pripelje pred hišo pokojnega, kjer so zbrani vsi člani družine in ostali žalujoči. Tam je truplo zavito na ogled, kjer Hođa(duhovnik) začne z proceduro (kdo je umrli, molitve vključno žalujočimi).
Ženske so oblečene normalno, vendar z ruto na glavi. Potem se zberejo moški, ki odnesejo truplo do mezarluka (pokopališča), ženske ostanejo doma.
Na pokopališču, čaka že izkopana luknja. V dno luknje vstopijo vsaj dva moška (v mojem primeru, sem bil eden izmed teh jaz), ki preprimeta truplo in ga postavita na dno. Nato se po diagonali postavijo deske nad truplom, katere nato ostali moški zasujejo z zemljo. Hođa opravi še zadnjem molitve, (vpraša če je kateremu umrli ostal kej dolžen naj to pove, ali mu halali (oprosti) dolg), vsi skupaj nato odidejo do hiše, kjer čaka gostija vključno z zadnjo molitvijo hođe in ostalih.

Najbolša gesta mi je pa bila, ki jo je hođa rekel: "Oni nisu mrtvi, oni žive u vama, i u vašim sječanjima"!
Nekako me je to potolažilo, da sem lažje vse skupaj preživel. Je pa kar težak občutek, ko preprijemaš osebo, ki je del tebe celo življenje in jo osebno polagaš v zemljo, ter jo lastnoročno pokoplješ. Mislim, da je to največji znak spoštovanja do umrlega in istočasno poslavljanje.

Nazadnje urejeno:

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
zmaga.gif

Hvala, da si napisal, kako to poteka, ker to je vse zanimalo, a razen podtikanj in klevetanj nismo izvedeli nič. Do sedaj.
5*
cool-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
Je tukaj kak bosanec, ki bi mi znal pojasniti opisano ?
Napačno si postavil vprašanje. Na to ne bo nihče odgovoril.

V post moraš napisat te besedne zveze:
- karikatura mohamed
- alah izmišljen
- kosovo srbsko
- džamija, suzica, 8888

In počakat par sekund na odgovore...
grin1.gif

si tudi ti opazil kaj je sprožilec..celih 50 min je trajalo

17. dec 2010
1.174
0
36
125
dinotti ... jaz pa nisem veren ... poročil se bom že tako ... kršansko ali kakšna vera je že ta naša ... pa deco gnal k maši za obhajilo pa birmo (ko bodo). Da pa bi verjel v nekega Boga, ali v kakšnega jezusa, marijo, biblijo, koran itd ... to so samo pravljice z znanstvene fantastike ...

Jaz sem se nekoč pri verouku tako dolgočasil, da me je župnik ven natiral ... in ja ... če bi molitev pomagala ... pred leti nam je pobralo župnika starega ... mislim da 35 ali kakšno leto več ... pa ki je itak vsak dan molil ... če že ne zase in iz dolgčasa, pa zagotovo pri vsakodnevni maši ...

Jaz nisem veren .. delam že tako kot počne naša družina, oz vsi slovenci ... da pa mi župnik tam nekaj fantazira z nekim jezusom pa marijo pa ne vem s kom še vse, to pa me niti malo ne zanima ...

Najboljši so Američani ... tisti ta pravi, ki že par generacij živi v ZDA (itak so danes že vsi priseljenci) Tam se oženiš kar na hitro ... ne rabiš nekih oblačil, kot jih morejo neveste imeti, da morejo vse cote na sebi imeti sposojeno oz, da ti jih nekdo da ali kako že to gre ... Tam se spraviš v cote, ki se ti zdijo kul, pa župnik glihtak nič ne reče .. in ja ... tisti tam v ZDA ... ne vem kako se jim že reče (v filmu Sedmih nebes je bilo ... ) imajo župniki ali kaj pač so .. mašo in družino ...

Meni je bilo že hudo, ko mi je pes umrl, pa je bil samo 4 leta na svetu ... kaj še le nekdo, ki jo imam rad .. na primer moja punca ... mama, ata, sestri, itd ... ožja družina in najboljša polovica ... tu se bi verjetno tak razjokal, da bi solze vso telesno tekočino porabile.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.544
5.673
113
Dobr glede na to da je bla smrt nepričakovana je mal čudn da je vse tko na free....

Pr ns je deda sam reku tokle mam našparanga, hočm dostojen pogreb, pa da me ornk zapijete potem ostalo si lahk pa razdelite...pa k boste do groba vozil mal krsto prprite...tist k najbl joka pa se kisl drži tist me ziher ni mel rad!

In tko je tud blo...na banketu smo si prvoščl bratranca k je copata od žene...najprej sploh žena ni hotla pustit da gredo jest...opa, zajebancija in salve smeha in popustijo...ok tm neki na hitr pojejo pa valda je bratrncu skos gledala kolk pije in valda da bi oni šli...e nemože...može...nemože...to celo sorodstvo sodelval pa se norca iz unih 2 delal...in izpogajamo da bratranc lah ostane ona viještica se valda ni dala in je šla domov...to so ble take scene pa smeha kdo ga bo pol lah pelu dam...pa pogajanja u zajebanciji kolk mu lahk pustimo da spije
hysterical-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.301
2.105
113
Emona / Carnium
Bosanac, hvala za info. Ampak, odpri novo temo, pa tam še enkrat napiši kdo ali kaj je originalen. Z vsem spoštovanjem do tega kar si opisal.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.850
6.606
113
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
Umrl je sosed bosanec, dober človek. Žara je v vežici od 11h, pogreb bo ob 16h.
Ne vem, ali sem jaz čuden, ali so to kakšni čudni običaji, ampak ...
Ti si čuden, ker očitno nisi šel za sosedovim pogrebom.
confused-1.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.052
113
Citat:
Uporabnik Dinotti pravi:
Orginal Bosanec je musliman, vsi ostali so bosanski srbi ali hrvati.

Bosanec je tisti, ki smatra da je bosna(in hercegovina) njegova domovina.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.705
2.430
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik Dinotti pravi:
Hođa opravi še zadnjem molitve, (vpraša če je kateremu umrli ostal kej dolžen naj to pove, ali mu halali (oprosti) dolg),

zamislite si če bi kdo to rekel na Zidarjevem ali Hildinem pogrebu.

je pa prav ta gesta, povej ali pa bodi tiho in nikoli več ne pogrevaj starih stvari.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Dinotti pravi:
Zakaj potem jaz nisem slovenec v drugih oceh, ceprov sm tukaj rojen, vzgojen in tudi pocutim se tako??

Ker je to nacionalna pripadnost in ne drzavljanska. On je pa omenjal drzavljansko pripadnost. Ti si lahko (naceloma) samo drzavljan RS.