Bosanci in pogreb

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.616
88
48
Ne vem, ne poznam njihove kulture, pa vendar se mi zdi dokaj čudno.
Umrl je sosed bosanec, dober človek. Žara je v vežici od 11h, pogreb bo ob 16h.
Ura je 14.20 in njegova vdova na dvorišču hiše v senci veselo klepeta s kolegico že dobri dve uri.
Pravzaprav se med pogovorom kar precej glasno smejita .

Ne vem, ali sem jaz čuden, ali so to kakšni čudni običaji, ampak ...

Je tukaj kak bosanec, ki bi mi znal pojasniti opisano ?

LP

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Mogoče je pa vesela? Mogoče je bila smrt že pričakovana in je precej lažje? Mogoče drugi razmišljajo drugače in gre življenje dalje? Jaz sem distanciran od smrtnosti okoliških ljudi in mi gre na jetra dretje, smrkanje, tuljenje in ne vem kaj še vse kar eni počnejo. Je bad, ampak a lahko kaj spremeniš. Drugo je, da ti umre žena, mati itd.. Pač, vsakomur svoje. Meni tudi nikoli ni bilo jasno zakaj na pogrebu cmerat pol pa v oštarijo vse častit in se smejat štosom na račun umrlega. A jokaš al pa ne. In zakaj bi moral organizirat in plačat social event? Da bojo gobci zaprti? Da me ne bodo opravljali? Ma dol mi visi.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.128
6.293
113
blizu močvirne prestolnice
A je bil eazy?
evil.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.657
450
83
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Mogoče je pa vesela? Mogoče je bila smrt že pričakovana in je precej lažje? Mogoče drugi razmišljajo drugače in gre življenje dalje? Jaz sem distanciran od smrtnosti okoliških ljudi in mi gre na jetra dretje, smrkanje, tuljenje in ne vem kaj še vse kar eni počnejo. Je bad, ampak a lahko kaj spremeniš. Drugo je, da ti umre žena, mati itd.. Pač, vsakomur svoje. Meni tudi nikoli ni bilo jasno zakaj na pogrebu cmerat pol pa v oštarijo vse častit in se smejat štosom na račun umrlega. A jokaš al pa ne. In zakaj bi moral organizirat in plačat social event? Da bojo gobci zaprti? Da me ne bodo opravljali? Ma dol mi visi.
Če je smrt nekoga pričakovana (če se temu lahko tako reče) ni nujni, da je lažje za svojce.
Če kdo joče, smrka itd.... ni rečeno , da to počne zaradi drugih. Da se na takoimenovanih sedminah govorijo štosi na račun umrlega.... prvič slišim. ahaa.. s kje si, da si pravte vice???
To, da se po pogrebu zbere sorodstvo in ne vem kdo še, in da se časti, je pa neki običaj. Men je tud mal čuden.... verjetno pa izhaja od tega, da se zbere vso sorodstvo od blizu in daleč. In glede na to da se "kao" dolgo niso videli " imajo veliko za povedati in ker je teh kar nekaj jih je najlažje kam v gostilno spokat.

aha... kak imajo to bosanci, pa predlagam da greš na pogleb kot sosed, pa mal zvohaš.... mogoče imajo tud oni še kakšen običaj nam čuden.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.052
113
Če je nekdo bosanec še ne pomeni da je muslimanske veroizpovedi, še manj pa da je pogreb sploh verski.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
Napačno si postavil vprašanje. Na to ne bo nihče odgovoril.

V post moraš napisat te besedne zveze:
- karikatura mohamed
- alah izmišljen
- kosovo srbsko
- džamija, suzica, 8888

In počakat par sekund na odgovore...
grin1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
Oba sta muslima, kap ga je med delom, je dol padel, ni bilo pričakovano.

Glede na to da je vmes zara&vezica, itd ali nista prav verna muslimana ali si ti stvar zamesal. Bosanski pogreb je naceloma lahko pravoslavni, katoliski, muslimanski ali zidovski (pa se kak bi se nasel). Pri muslimanskem ni zare, vezice. Pa tudi zensk ni pri samem pogrebu.

Razlog njenega "veselja" bo torej drugje kot v njeni verski pripadnosti.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.445
3.828
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
Ura je 14.20 in njegova vdova na dvorišču hiše v senci veselo klepeta s kolegico že dobri dve uri.

LP

Ja, to je zato, ker je bosanka.
bonk.gif

Faking leglo nestrpnežev ta alter.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.213
-8.849
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:

LP

Ja, to je zato, ker je bosanka.
bonk.gif

Faking leglo nestrpnežev ta alter.
Če vprašaš si nestrpen?
confused-1.gif

Malo zakompleksan se mi zdiš

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.499
7.681
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Model predvideva, da se je ženska smejala pred pogrebom, ker je bosanka. Kaj ti ni jasno?
Ne modela zanima ali gre morda za kak obicaj. In ce bi slo se ne bi cudil. Ker pa ocitno ne gre pa je res malce neobicajno da je dobre volje pred pogrebom. Nihce pa tega ni obsojal.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.213
-8.849
113
Zato pa vpraša, če je to kak vaš običaj.
Si spregledal prvi stavek?

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Ok potem se samo meni zdi samoumevno, da smejanje med pogrebom ni del "bosanskega običaja".

Pretiravas.....

Smeh med pogrebom povsem obicajen del pogreba pri vecini prebivalcev tega planeta
smirk-1.gif
Osebno to se nikjer nisem opazil ampak zadeva je ocitno razsirjena.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.616
88
48
Na pogreb se je odpravila 30 minut pred pogrebom. Do pokopališča je 15-20 minut.
Pokojni je bil gasilec, zato je drugi sosed, tudi gasilec, bil 'službeno' na pogrebu in je povedal, kako je potekalo. Tudi on in večina prisotnih so bili presenečeni.
Žara je bila v vežici, svojci so prišli 15 minut pred pogrebom in odšli takoj po pogrebu svojo pot. Gasilci, sodelavci in kolegi pa svojo.
Ni bilo nobenega predstavnika verskih skupnosti, samo civilni pogreb.
In ja, sta bosanca in sta muslimana, čeprav s tem nimam težav, ker sta socializirana.

Takšno obnašanje vdove mi je bilo tuje, zato sem od uporabnikov alterja, ki so bliže njuni kulturi, pričakoval pojasnilo.

LP

mistique

Guru
16. jun 2009
14.301
2.104
113
Emona / Carnium
Na pogrebih se ljudje velikokrat smejijo. Iz več razlogov. Eden od teh je celo veselje, saj po dolgih letih zopet vidijo svoje sorodnike itd.
Vzrok za smeh ali navidezno apatijo, so lahko tudi kakšna boljša kemo-farmacevtska sredstva...

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.616
88
48
Ljudje, dajte brat poste.
Ni se smejala na pogrebu ampak doma, na dvorišču, do pol ure pred pogrebom.

Pa še to, v črnino se je oblekla šele, ko je šla na pogreb, ko je prišla domov, se je takoj spet preoblekla v neke pisane cape.

Tudi to nekako ni skladno z našimi običaji, mar ne ?

LP