Bojler odpovedal

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
2 minuti da fotru razložiš kaj ne dela, 3 pa da pol probaš, če dela, evo pa imaš 5 minut za popravilo

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Jaz sem zamenjal grelec in oba termostata, ce ti poka v bojlerju in hitro ugasne lucka potem si poln kamna,ker voda deluje kot hladilno sredstvo da se grelec ne pregreje, s tem pa se voda,segreva, ce pa je kamen okoli grelca pa ta hitro doseze visoko temp in se pac izklopi, jaz sem ponavadi letno cistil kamen okoli bojlerja, ce to znas sam vse zamenjati potem se ti izplaca, odklopi el. Tok, varovalko in nato zapri dovodno del v bojler in nato znami plasticni okvir, iz grelca in tipal znami kable,najbolje da si jih oznacis z nalepkami da bos vedel kasneje kam kaj dati, sploh kabel za ozemljitev, razen ce si se navelical babnice ga pac pozabis dati gor, nato bos potreboval malo kladivce ali nekaj da bos na strani grelca malo ruknil da se ti bo nagnil in bo voda iztekla iz bojlerja, glej da imas bano ker drugace nevem kam bos z 80 litri vode, nato vse zamenjas, na koncu pred vklopom pa sem se jaz z fenom malo kablovje posusil,ker med iztekanjem vode tece po stikalih in ne bi rad imel lightshowa, sicer pa so sedaj tak prazniki in ce bo malo iskrilo ne bo panike,
Pa na prvo tusiranje ne poslji otrok ampak babnico za vsak slucaj

Lp

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
če maš tist butast italijanski sistem (ta ozka luknja in grelec direkt z stikom z vodo) neboš zamenjal celo popoldne. Posebej če je grelec poln kamna in ga raztegne, ter ga čez tiste 3 cm lukno ne dobiš ven, pa da se jebeš. Enkrat sem do delal, drugič nič več.

Mislim da je to tak sistem

http://www.gorenje.si/ogrevanje-in-hlajenje/grelniki-vode/srednjelitrazni-grelniki-vode/serija-tgr

Pred cca. mesecem mi je crknlo to sranje od bojlerja in sem se zaklel, da grelca nebom menjal. je blo preveč zajebancije, pri menjavi pred tem.

Zato sem vzel takega:

http://www.gorenje.si/ogrevanj...erija-ogb-smart

Razkošnja lukna za pucanje kamna, menjava trmostata in grelca brez spuščanja vode itd. Pa še neka akcija je bla v M tehnika in je bil 80 literski iz 240 znižan na 190 EUR. Tisti navaden je pa od 140 - 160 EUR. Tak da sem kr dober deal dobu.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Citat:
Uporabnik jurga pravi:

Zamenjava obojega 5 min.

no ja pa si ga malo fsral z 5 minutami da to zamenjaš ,dodaj še kakšno uro

pozdrav.gif

Jap, ok, če menjaš samo termostat je 5 minut.
Če pa menjaš grelec pa je zaradi tega, ker moraš najprej spustiti ven celo količino vode bojlerja, nekoliko več. Brez da bi se ukvarjal z izpiranjem vodnega kamna, je to res nekje do 1 ure, kot praviš.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Z rorcangami ne gre, ker ne morem zagrabiti. Pa zgleda, da je vijak iz medenine, lahko se navoj unicim, ce bom kaj postrani prevec na silo... Dvomim, da imajo Kitajci 55mm nastavke. Bom sel pa vseeno pogledati.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Res so malo napačne predstave. Res greje vodni kamen, ampak ta samo preprečuje hitrejše ogrevanje, ne pa zmanjšuje/zvišuje porabo..

S tem, ko preprečuje hitrejše ogrevanje, posledično tudi zvišuje porabo. Hint: ohlajanje.

confused-1.gif

Ohlaja se zaradi razlike v temperaturi notranjosti bojlerja in temperaturi zunanje okolice. Če se hitreje ogreva, je več časa na višji temperaturi in se več toplote izgubi.
Zakaj pa ti misliš, da je obratno?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.588
113
Marlbor
Ok, pišeš gluposti, zato je ta debata postala mimosun. Zaradi vodnega kamna se grelec vklaplja in izklaplja praktično nekontrolirano od temperature same vode, rezultat je mrzla voda, pa višja poraba elektrike.
To so osnove logike, zato ste eni že tečni s pametovanjem.

Osnovni problem vodnega kamna je v tem, da je zelo slab prevodnik toplote.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Wait, wait ... mehanizem bojlerja ima načeloma dva nadzorna sklopa oz. en klasičen termostat in eno "termično varovalno stikalo". Če imaš kamen na grelcu se preprečuje prenos toplote z grelca na vodo. Posledično se voda ne greje in ker se voda ne greje se termostat ne izkjuči. V večini primerov torej bojler z malo kamna dela normalno edino da ima večji "fazni zamik".

Če je kamna res veliko potem se toplota, ki jo grelec povzroča ne more izločat v vodo in grelec se pregreva (se sliši smešno, ampak potopni glreci so narjeni za delovanje v vodi). Zato ima vsak grelec še temično varovalko, ki v primeru da se grelec pregreje le-tega izključi.

Vse ok. Ampak poraba ni nikoli višja od prozivedne toplote, vsaj ne občutno. Dobro če je kamna res veliko potem grelec del toplote izgublja namesto v vodo, preko prirobnice. Se pa izgube preko prirobnice kaj hitro začenjo manifestirat v odklopu termo varovalke.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik nowinc pravi:
Z rorcangami ne gre, ker ne morem zagrabiti. Pa zgleda, da je vijak iz medenine, lahko se navoj unicim, ce bom kaj postrani prevec na silo... Dvomim, da imajo Kitajci 55mm nastavke. Bom sel pa vseeno pogledati.
Imajo, so že alterjevci z njimi šravfali grelce. Samo ni racionalen nakup za šravfanje enega grelca. Kupiti moraš cel kufer, cena najbrž blizu 3mestne številke. Kufer ima najbrž kakšnih 15-20kil.
Če si iz okolice (vzhodno) Lj, lahko pošlješ zs in si sposodiš(bom vprašal žlahto če ne rabi). Pa boš v novo leto zakorakal s spucanim bojlerjem.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Jaz tokrat podprem (in že prej sem bil) mnenja utiševalca.
Najbolje da naredimo anketo potem pa na kakšnem ijs dobimo odgovor.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.713
159
63
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Wait, wait ... mehanizem bojlerja ima načeloma dva nadzorna sklopa oz. en klasičen termostat in eno "termično varovalno stikalo". Če imaš kamen na grelcu se preprečuje prenos toplote z grelca na vodo. Posledično se voda ne greje in ker se voda ne greje se termostat ne izkjuči. V večini primerov torej bojler z malo kamna dela normalno edino da ima večji "fazni zamik".

Če je kamna res veliko potem se toplota, ki jo grelec povzroča ne more izločat v vodo in grelec se pregreva (se sliši smešno, ampak potopni glreci so narjeni za delovanje v vodi). Zato ima vsak grelec še temično varovalko, ki v primeru da se grelec pregreje le-tega izključi.

Vse ok. Ampak poraba ni nikoli višja od prozivedne toplote, vsaj ne občutno. Dobro če je kamna res veliko potem grelec del toplote izgublja namesto v vodo, preko prirobnice. Se pa izgube preko prirobnice kaj hitro začenjo manifestirat v odklopu termo varovalke.

Tudi jaz se pod tole podpišem. Je do sedaj najboljši odgovor, ki upošteva fizikslne zakone.. Mislim da je tukaj vse zajeto in naprej lahko samo še filozofiramo..

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Katero? varovalko dovoda stroma ali termično proti pregretju? če strom, je grelec fuč, stik česa na maso, lahko vlaga na priklopu, če termična je pa zatajil termostat.

vandrovec

Pripravnik
19. jan 2014
672
12
18
Varovalka v omarici. Ven je vrglo tudi fid stikalo. K sreči še ni nujno, saj krvoses zaenkrat ne *****.
uf-1.gif