Zjutraj končal kratek test 225xe-ja. Povsem nov avto - 50 prevoženih km. Peljal malo po mestu, ostalo podeželje, max 110 km/h, avto ni imel vinjete. Za primerjavo: sicer vozim dizelsko Kio vengo (povpr. poraba 5,5-6,0), žena pa Škodo citigo avtomatik (5,0-5,5).
Če začnemo z dobrim: pelje se v primerjavi z najinimi avti že kar neverjetno dobro. Hiter in uglajen menjalnik, zelo tiha vožnja (tudi na bencin), komaj zaznavno vklapljanje/izklapljanje bencinskega pogona. Podvozje dovolj udobno in zelo tiho, vseeno pa brez nagibanja in praktično gre kot po tračnicah - vsaj pri zmerni vožnjo, kaj ostreje po mokrem nisem peljal. Nobel notranjost, odlični sedeži, prostornost zadovoljiva. Asistenčni sistemi delajo super, samodejno bočno parkiranje tudi, pravokotnega pa ne zna. Zmogljivosti so zame več kot dovolj dobre, sem pa pričakoval še večjo razliko, glede na nekajkrat večjo sistemsko moč od mojih avtov.
Hudo razočaranje pa je bila poraba, predvsem v hibridnem načinu. Prvi dan sem začel na elektriko in po 20 počasnih kilometrih je bila baterija prazna. Nisem pa šparal pri gretju, zunaj 5 stopinj, gotovo bi bilo v toplejšem vremenu bolje. Za polnjenje čez noč je šlo 7,7 kWh elektrike. Glede na neto kapaciteto baterije 5,7 kWh, je izguba nezanemarljiva.
Drugi dan sem začel v Save načinu (na bencin) in preklopil na auto šele, ko se je notranjost ogrela. Potem je šlo nekih 25 od naslednjih 30 km na elektriko (pustil vseskozi na auto). Žal je drugi dan (po računalniku) za 53 km avto popil 2,8 l bencina in spraznil baterijo, ob ves čas res zmerni vožnji. To pomeni precej nad 8 l v hibridnem načinu! Če bi nameril pod 6, kot obljubljajo, in nekaj km več električnega dosega, bi me avto prepričal, tako pa najbrž ne bo nič.
EDIT: kolikor berem druge teste, običajno ni tako slabo, celo po avtocesti pravijo okrog 6 l v hibridnem načinu, kar bi bilo super...