Beraški zdravniki

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

Floki

Guru
6. sep 2007
10.216
3.242
113
In v državnem prideš na vrsto takrat, ko ZZZS plača.
In to je čez tri leta.
Hmmm, le zakaj recimo vlada ne reče "ZZZS mora plačat storitev, ne glede na to, kje je opravljena." Torej tudi pri zasedbniku.
Pa da ne boš takoj našel izgovora, da zasebniki navijajo cene: naj ZZZS plača enako tako zasebniku kot državni bolnici. PAcient pa magari doplača razliko.

A veš zakaj tega ne naredijo? Ker bi ZZZS porabil denar za celo leto že maja. Ker ZZZS enostavno nima denarja. In so čakalne vrste pač način reguliranja sistema.

Hm le zakaj recimo ZZZS v celoti financira programe pri katerih so čakalne dobe preko dopustnih realizacija je pa iz leto v leto manjša....hm le zakaj. Pa zakaj so najdaljše čakalne ravno tam kjer ji največ hodi privat delat za velike pare, ortopedija, dermatologija , kardiologija. Centri rastejo povsod okrog UKC da lahko mimo grede skoči še malo delat, ker če izven ljubljane ga lahko že pogrešajo.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

sad

Guru
24. avg 2007
21.496
10.159
113
Meni ni jasno, zakaj ZZZS plača poseg s predolgo čakalno vrsto, če greš v tujino, doma privat pa ne.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.725
7.206
113
res ne?

ZZZS plača za neko storitev tok pa tok. če plačuje vse po spisku, potem ni omejenih programov --> čakalnih vrst. če doma cena stortve višja kot plača zzzs, potem je to lahko še vedno samo manjše doplačilo, ZZZS cola samo ceno, ki jo je določila. če gre pacient ven, tudi povrne do tega določenega zneska. kar pomeni, da bo pacient šel v cenejše države, beri jug. nobeden ne gre v italijo ali avstrijo, ker bi doplačal. torej je 100% verjetnost, da bo ZZZS plačala za storitev manj. komplikacije so samoplačniške, ker ko do njih pride, išče pacient pomoč praviloma doma in ne uveljavlja garancije dol --> v nobenem primeru pa to ni strošek ZZZSja, kot je če pride do zapletov pri nas. enako, če gre za storitev z določeno trajnostno dobo (pomeni, isto storitev plača pacientu enkrat v določenem intervalu).

Vse to rezultira v nižjem strošku za ZZZS (torej nobene želje ni po večanju programov doma) in slabšo zaščito pacienta ob morebitnih zapletih. Ampak pacient itak ni v prvem planu za nikogar od odločevalcev, to je najbrž zdaj že jasno. ne za ZZZS, ne za politko.

B81

22. jul 2007
38.324
11.420
113
Mi je zdravnik na 4 oči razložil, zakaj sem drugi dan na pregledu, na napotnico bi čakal pa 2 meseca. Plačana ima samo 2 pregleda dnevno (pulmolog).

Po domače, veliko premalo plačujemo za zavarovanje.

kajn

Guru
5. okt 2007
2.876
1.716
113
Iskajoč brata
Po domače, veliko premalo plačujemo za zavarovanje.
nekaj je resnice v tem, je pa tudi res, da gre denar v napačne roke. Tukaj predvsem šicam na preprodajo opreme...
Kaj se je izcimilo iz tiste famozne Tarče, ko so predelali cene? popolnoma nič, še vedno drago plačujemo... lahko bi šlo drugam, vendar potem bi kar nekaj ljudi v procesu izgubilo del prihodka... pa kakšno brezplačno potovanje bi bilo manj...

Kar se tiče zavarovanja: lahko dvignejo ceno, samo potem hočem biti na vrsti, ko nekaj rabim, ne po pol leta, ko sem že sam saniral pri privatniku.
Naši bodo pa dvignili ceno, priseski se bodo oblizovali in proslavljali, jaz bom pa še vedno privat plačeval

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.262
1.203
113
Mi je zdravnik na 4 oči razložil, zakaj sem drugi dan na pregledu, na napotnico bi čakal pa 2 meseca. Plačana ima samo 2 pregleda dnevno (pulmolog).
Zakaj pa na 4 oči? Saj to ni nobena skrivnost.
Le za posamezne izvajalce je težko priti do konkretnih številk, ker se sklepajo pogodbe z vsakim izvajalcem posebej.
Lahko pa sklepaš po tem, da vsi zavodi opravijo od 95 do120% dogovorjenega programa, vrste pa še vedno obstajajo (in rastejo).

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

veracoche

Fizikalc
15. nov 2012
113
52
28
... Plačana ima samo 2 pregleda dnevno (pulmolog). ...
Ampak plačan je pa za polni delovni čas? Na dan 1 ura pregledov, 7 ur priprav, izobraževanj...? Kako to gre? Javni zavod dobi plačana s strani ZZZS dva pregleda, svojega zdravnika mora pa plačevati za polni delovni čas? Privatnik opravi 10 pregledov na dan, ZZZS plača polovico, polovico pacient?

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.353
2.660
113
1742282011837.png

Koliko časa je že obvezno zdravstveno zavarovanje?
Koliko časa je ZZZS z dobičkom?
Dobičkom!

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.262
1.203
113
Ampak plačan je pa za polni delovni čas? Na dan 1 ura pregledov, 7 ur priprav, izobraževanj...? Kako to gre? Javni zavod dobi plačana s strani ZZZS dva pregleda, svojega zdravnika mora pa plačevati za polni delovni čas? Privatnik opravi 10 pregledov na dan, ZZZS plača polovico, polovico pacient?
Položaj, takšen kot je, je nastajal dlje časa.
Recimo ta pulmolog ne opravlja samo teh pregledov, ampak še druge preglede, ki imajo tudi neko omejitev. Pa dela še v bolnici na oddelku, pa na urgenci in dežurstva. Ampak tega se v tistem excelu od ZZZSja, ki je bil lani tako popularen, ne vidi.
Prav tako pa ne more zavod kar tako povečati števila orpavljenih pregledov, ker jih nima kdo opravit. Lahko bi sicer tega zdravnika prerazporedili, ampak potem bi nekje drugje luknja nastala.
Rešitev bi bila v zaposlitvi še enega, ampak a) ni zdravnikov, b) ker jih nimajo s čim za privabit.

B81

22. jul 2007
38.324
11.420
113
Ful dobro vprasanje tole.

Doc je delal 2 pregleda, to je mogoce ena ura dela, ajde dve.
Ostalo dela privat v isti ordinaciji in na drzavnih aparatih - koliko ur je placala drzava? Dve ali 8?b

Mene osebno nic ne moti ne eno ne drugo, bog da vsaj nekdo dela...samo nabava opreme bi morala bit kontrolirana. Ekipa z dobrimi placami, ki sledi vsemu toku denarja ob nabavah. Pobozne zelje.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.246
3.094
113
Mene osebno nic ne moti ne eno ne drugo, bog da vsaj nekdo dela...samo nabava opreme bi morala bit kontrolirana. Ekipa z dobrimi placami, ki sledi vsemu toku denarja ob nabavah. Pobozne zelje.
Saj pa to delajo, ampak ne v sistemu, pač pa zunaj njega in proti temu se "borimo".

"Vaška država" kot smo - v smislu števila prebivalcev in mentalnem smislu - bi morala imeti strogo centralizirano nabavo vsega kar ta država rabi za svoje delovanje, od štunfov za vojake, do jedrskih reaktorjev.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.831
10.029
113
MB
Saj pa to delajo, ampak ne v sistemu, pač pa zunaj njega in proti temu se "borimo".

"Vaška država" kot smo - v smislu števila prebivalcev in mentalnem smislu - bi morala imeti strogo centralizirano nabavo vsega kar ta država rabi za svoje delovanje, od štunfov za vojake, do jedrskih reaktorjev.
ja samo pol se lahko zapre par tisoc firmic ki obstajajo samo zato da se kanalizira denar iz države :D se pravi korupcija je za socialni mir.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.725
7.206
113
Ful dobro vprasanje tole.

Doc je delal 2 pregleda, to je mogoce ena ura dela, ajde dve.
Ostalo dela privat v isti ordinaciji in na drzavnih aparatih - koliko ur je placala drzava? Dve ali 8?b

Zakaj se tole ponavlja v nedogled. ZZZS plačuje storitve!!! Nic drugega.

Oprema in prostori so na konto pogodbenika.

Ce je to primarna raven:
- ZD - kupi občina
- koncesionar - kupi koncesionar
Sekundarna in terciarna raven po istem ključu, samo da je javno drzavno, koncesionar pa se vedno placa in kupi vse SAM!

Še vec, ZZZS zahteva, čeprav plačuje samo storitve na podlagi ne vem česa, tudi cas. Koncesionar mora toliko in toliko ur na teden nameniti zgolj zzzsju. Beri 2 pregleda ima plačana, naredi jih v 1 uri, ampak zzzs pogojuje, da temu namenu posveti recimo 4h in preostale 3h ne sme na svojih masinah v svojih prostorih delati drugih stvari. Tam mora sedeti pa čakat, ker seveda 3. ne bo opravil in se to sam placal.

V privat ordinacijah ni nic državnega, čeprav se hlasta tudi po tem

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in mosseero

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.305
11.306
113
kod Džej-Zija

So hoteli Janševi nekoč uvesti centralni register. Revolt do neba. Ker potem paraziti odpadejo. In se mora tako zdaj vsaka bolnišnica pogajati z dobavitelji za cene opreme in pripomočkov. Razpon cen pa gromozanski. Tisti, ki bo poskušal resno poseči v to, ga bojo pa najprej diskreditirali, če to ne bo zadoščalo, pa ubili. So le prevelike cifre v ozadju.