BELO VINO

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Jah, za žabarje je 10l vina že podvig (če si pa povrh še gorenjc pa sploh)
smile-1.gif
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.014
6.239
113
blizu močvirne prestolnice
No ja, imam 70 litrov pira, češki Kozel, nemški Veltins in nemški Pauliner, tako da ne nakladajte, rabim dobro domače belo vino najraje štajerca predvsem za špricer. Nekateri so mi že svetovali, celo ponudili ni pa narobe če da kdo še predlog.
 
Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Sicer pa hvala vsem, bom šel na tržnico ali vinoteke, gledam pa laški rizling, haložan, saj bo za špricer, če pa ima kdo kakšen predlog pa kar lepo povejte ali pa svetujte kakšno belo vino bi pasalo k žaru pa da se ga pije kot špricer. Aja, cviček imam že domač, je dober, prav tako domač refošk, sedaj rabim samo belo vino.
najbolj pametno da greš na tržnico, ja!!!
Drugo kar pa je, me prav zanima, kolko pridelovalcev žlahtne kapljice ima za cviček res cviček. Kolko pridelovalcev npr. z grozdjem laškega rizlinga mal pomeša še kakšno drugo sorto, ki jim je v kakšni posodi ostala. To ni več "sortno vino". Kolko "vinsko pivskih strokovnjakov", kritizira ali hvali neko vino, ki sploh ne vedo kakšno bi moralo biti. Tudi če nekomu ne paše laški rizling, bo rekel, da ni dober... dejansko je pa lahko vrhunski. Ali obratno... je ničvreden.... nekomu pa paše zmes "bogvečesa".
Samo primer. Kolega je za modro frankinjo dobil na ocenjevanju vrhunsko oceno. Žametno črnino, so mu pa zavrgli, ker je bila tako slaba, da je niti oceniti niso hoteli. In fant je kupcem ponudil kozarec žametovke za poiskusit in pokazal veliko zlato kolajno ocenjevanja (modre frankinje). In vsi po vrsti so potem kimali, kako je res dobra.... (pač, prodati je moral tud nekaj)
Tolko v vednost o poznavalstvu vin.....
PS. Če pa povem, komu je vino žametne črnine prodal, boste pa jezni na mene....
 

zoom

Majstr
14. maj 2014
704
250
63
Če govorimo o belem vinu namenjenem mešanju (špricar)bi svetoval takole, dokaj lahko vino, ne preveč aromatično(razne var. z muškatom odpadejo), sadno, z izrazitejšo kislino. Še to, "odlično" vino ne naredi dobrega špricarja.
Kljub temu da sem z JV ti bi priporočal.... Konjičana.

Lepo se imejte.
 

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Ti bi se nujno moral preselit k nam v Škofjo Loko, bi živel v pristnem krščanskem okolju.
cheer.gif

Otrok imamo v izobilju, cerkva in vinotočev tudi, enega ima celo moja frendica, tko da ljudje niso v zadregi, ko nanese na krst, poroko, birmo itd.
wink-1.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.551
5.110
113
Kako bi lahko imeli v Škofji Loki vinotoče? Saj tam ne raste trta. Ali se je v zadnjem času kaj spremenilo?
Glede vina pa, sam sem zadnja leta prešaltal na suho. Sladka vina so sicer res bolj primerna za Slovence, ker ti na obisku ne bi ponudili nič hrane, temveč samo sladkarije, kavo, vino in pivo. Potem res mora biti nekaj sladkega. Na štajerskem poznam en kup ljudi, ki bi teh 10 litrov vina imeli (hm, tudi jaz sam). Samo kdo ga bo spravil v Lj? 8888, upam da dobro nabaviš in da boste lepo praznovali.
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Saj prej probaš preden kupiš, ni tako?

Ponavadi ja.

Še en nasvet, če boš prelival v manjše flaše, jih prelij v flaše od radenske, ali podobne, ne v kole, sokove, itd, bo vse eno pokvarilo okus.

Za špricerje ne rabiš nekega vrhunskega vina, važno je da je pitno.
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik lanos pravi:

najbolj pametno da greš na tržnico, ja!!!
Drugo kar pa je, me prav zanima, kolko pridelovalcev žlahtne kapljice ima za cviček res cviček. Kolko pridelovalcev npr. z grozdjem laškega rizlinga mal pomeša še kakšno drugo sorto, ki jim je v kakšni posodi ostala. To ni več "sortno vino". Kolko "vinsko pivskih strokovnjakov", kritizira ali hvali neko vino, ki sploh ne vedo kakšno bi moralo biti. Tudi če nekomu ne paše laški rizling, bo rekel, da ni dober... dejansko je pa lahko vrhunski. Ali obratno... je ničvreden.... nekomu pa paše zmes "bogvečesa".
Samo primer. Kolega je za modro frankinjo dobil na ocenjevanju vrhunsko oceno. Žametno črnino, so mu pa zavrgli, ker je bila tako slaba, da je niti oceniti niso hoteli. In fant je kupcem ponudil kozarec žametovke za poiskusit in pokazal veliko zlato kolajno ocenjevanja (modre frankinje). In vsi po vrsti so potem kimali, kako je res dobra.... (pač, prodati je moral tud nekaj)
Tolko v vednost o poznavalstvu vin.....
PS. Če pa povem, komu je vino žametne črnine prodal, boste pa jezni na mene....

Saj cviček je mešano vino

http://sl.wikipedia.org/wiki/Cvi%C4%8Dek