Bedaki nadaljujejo predstavo

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
Citat:
Še glede blinkerjev. Zadnjič sva se s kolegom peljala in je dal mali tovornjak pred nama smerokaz, da bo zavil desno, kar pomeni da bi ga lahko obvozil po levi. Glede na to da je bila stara tamovska kripa sem nekako počakal in model je neverjetno zavil levo , hupa in mahanje za v bodoče ne bosta pomagali.
tovarnjaček je še dober, hujši so bejovci na kakšni dvopasovnici (celovška, dunajska...) ki zasede polovico levega pasu da lahko zavije desno...
bonk.gif

P.S. prehitevanje v križišču ni dovoljeno....
wink-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
Citat:
Še glede blinkerjev. Zadnjič sva se s kolegom peljala in je dal mali tovornjak pred nama smerokaz, da bo zavil desno, kar pomeni da bi ga lahko obvozil po levi. Glede na to da je bila stara tamovska kripa sem nekako počakal in model je neverjetno zavil levo , hupa in mahanje za v bodoče ne bosta pomagali.
tovarnjaček je še dober, hujši so bejovci na kakšni dvopasovnici (celovška, dunajska...) ki zasede polovico levega pasu da lahko zavije desno...
bonk.gif

P.S. prehitevanje v križišču ni dovoljeno....
wink-1.gif

preberi si CPP.
evil.gif

če nekdo zavija na levo, se ga lahko prehiti po desni, če je zadosti prostora

I

Izbrisan uporabnik #488

No, ta je zavijal na desno v gostilno (tako je nakazal) tako da bi tudi prehitevanje bilo povsem običajno.
Pa ni bilo križišče, ampak normalno cesta, črtkane črte, pač možnost z leve ali desne zaviti na špricer.

Skratka šlo bi za običajno prehitevanje po levi
smile-1.gif
a je model zavil na levo...

sicer pa kot je rekel ceedevita...
-----------------
Prehitevanje

36. člen

(1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani.

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je dovoljeno prehiteti po desni strani:

– vozilo, ki zavija levo;

– vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni;

– vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h;

– tirno vozilo, ki vozi po tirnicah, položenih po sredini vozišča.

(3) Vozilo, ki zavija levo, je dovoljeno prehiteti po desni strani, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje.

(4) Tirno vozilo, ki vozi po tirnicah, položenih po sredini vozišča, je dovoljeno prehiteti le po desni strani, če je med tirnim vozilom in desnim robom vozišča prometni pas. Na enosmerni cesti ga je v takem primeru dovoljeno prehiteti tudi po levi strani.

(5) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila, razen na ploščadi iz tretje alineje drugega odstavka tega člena.

(6) Z globo 200 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(7) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

I

Izbrisan uporabnik #488

Pa opazil sem, da na avtomobilih višjega razreda povečini smerokazi ne delajo
smile-1.gif

Delajo pa jim meglenke...

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
@Snecer in cedevita....

- auto pred tabo zavija desno - ti prehitevaš po levi - auto na stranski (z desne) "izkoristi" zavijanje auta pred tabo in skoči vem ter zavija levo - ker TEBE NE VIDI se srečata na tvojem levem pasu (nasprotnem)....
kolk bosta plačala ??
grims-1.gif

je dovoljeno prehitevanje v križišču?

P.S, v nobenem križišču ni prekinjena črta......

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Ja, je. Pod določenimi pogoji seveda. Pod prehitevanje se šteje tudi to, da voziva vsak po svojem pasu naprimer.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
...
...

tudi v križišču , če si na prednostni cesti. imaš recimo zeleno luč, nekdo zavija na desno in čaka pešca, ti pa ga pač prehitiš
ali pa zavija v levo in čaka vozilo iz nasprotne strani pa ga prehitiš po levi

voziti moraš pač tako, da druge ne ogrožaš, jim jemlješ prednost itd

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik kwa pravi:
@Snecer in cedevita....

- auto pred tabo zavija desno - ti prehitevaš po levi - auto na stranski (z desne) "izkoristi" zavijanje auta pred tabo in skoči vem ter zavija levo - ker TEBE NE VIDI se srečata na tvojem levem pasu (nasprotnem)....
kolk bosta plačala ??
grims-1.gif

Še drugič, nobenega križišča ni bilo!!! in kot si prav napisal, to velja za križišče SICER pa ne (JE IZJEMA V ZAKONU). In tisti ki zavije iz takšnega postajališča, parkinga, se mora prepričati, da je prosto. Ne more kar speljati kot bi sicer to lahko v križišču!!!
Se pa strinjam da je manever lahko nevaren kljub temu da je dovoljen.

En uporabnik si je namislil, da je bilo križišče in zdaj vsi lajnajo to zmoto.

Nazaj v avtošolo in obdelat križišča in situacije brez križišč.

Sicer pa sem ti citiral zakon in si preberi kaj ti tam piše o prehitevanju po levi in desni!

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik kwa pravi:
@Snecer in cedevita....

kolk bosta plačala ??
grims-1.gif

Še direkten odgovor. Če ni križišča ne sme "izkoristiti" ! sicer izsili prednost.

I

Izbrisan uporabnik #488

A si predstavljaš situacijo da na glavni cesti da model desni smerokaz, da te spusti naprej !!! (pri naših tolernatnih voznikih to redko vidiš) da ga prehitiš, v bližini pa je neko počivališče kjer bi se nek model hotel vključiti v promet in vidi blinker in meni, da bo vozilo zavilo s ceste....

podivjano spelje in morda po "sreči" doživi bočni trk z obemi vozili
smile-1.gif

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
Citat:
Še direkten odgovor. Če ni križišča ne sme "izkoristiti" ! sicer izsili prednost.
kot vem je vsaka najmanjša kolovozna pot križišče....tudi izvoz iz parkirišča je križišče....kjer veljajo pravila prednosti....na teh delih ne smeš zapeljat na nasprotni vozni pas, v smislu prehitevanja, ker nekdo zavija desno....

sicer pa, ne grem se več....očitno smo se pred 20 leti učil drugačen CPP....
confused-1.gif

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
si predstavljam ja...zato pa nikoli ne speljujem na glavno cesto predno ni čisto frej....

sej jest drugač govorim o isti situaciji, s tem da vozilo pred tabo dejansko zavija desno....
wink-1.gif

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
prehitevaš lahko le če imaš prostor in je pregledno....
beri CPP
evil.gif

(1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani

nobenih izjem tu ne vidim, niti prostora ne omenja tale tvoj zakon....

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja pa kako ti bereš?
smile-1.gif

Samo naslednjega preberi pa maš IZJEME.

36. člen

(1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani.

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je dovoljeno prehiteti po desni strani:

– vozilo, ki zavija levo;

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
prehitevaš lahko le če imaš prostor in je pregledno....
beri CPP
evil.gif

(1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani

nobenih izjem tu ne vidim, niti prostora ne omenja tale tvoj zakon....

A vedno prebereš le prvo vrstico?

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
Citat:

a se ne pogovarjamo o prehitevanju v križišču po levi strani?

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
ksz

Par dni nazaj v mojem kraju. Čakam na stranski cesti sredi vasi, da bom zapeljal levo na glavno cesto. Iz desne dolga ravnina in na njej razmeroma blizu traktor, ki se je peljal proti meni ampak počasi. Na moji levi je na glavni cesti kakih 100 m stran blag ovinek, ki je še kar pregleden in če greš po omejitvah ali tudi malo čez, povsem normalno prevozen in varen. No in jaz sem bil že na tem, da potegnem iz stranske na glavno pred traktor, ki je bil po tem, ko sem pogledal levo in je bilo prosto, še vedno dovolj oddaljen, da bi varno zapeljal predenj. In sem bil ravno na tem, da speljem, pa iz leve PRILETI izstrelek na motorju, pravzaprav dva na enem motorju. Pripeljala sta cca 150 na uro in močno položila ovinek sredi vasi. In če bi jaz takrat zapeljal ven, bi bili vsi trije mrtvi, 100%. In potem bi verjetno obtožili mene, da sem ju izsilil, čeprav sta priletela kot kugla. In taki potem jamBrajo, da jih je nekdo izsilil....