bedaki na cesti

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.221
4.750
113
O boh pomagi...

Mirsi bo še eno temo zagnojil, s tem, da so za vse krivi šoferji/kamioni, medtem ko je oseba ki je šla zavestno v rdečo, popolnoma nedolžna...

:bonk:

• Všeč mi je
Reactions: sad

vogel1

Fizikalc
6. sep 2007
234
32
28
Sem prepričan da 90% voznikov ne ve kaj tole pomeni :) Viška cesta v Ljubljani - prehod čez progo ( delo oddelka za promet mestne občine Ljubljana)Poglej priponko 65547
Da dokončam tole sago o teh znakih - vozniški izpit za polno A kategorijo ... motorist pripelje do znaka naprej ne sme ... levo je prepovedano polkrožno obrnt ne sme ker je polna črta ... in kaj naredi ?:oops1: - dol z motorja za roge čez tire ... za križiščem!! (znaki za prepoved veljajo do prvega križišča) pa šele lahko zajaha ! :valjamse::valjamse::valjamse: Bravo strokovnjakom za promet :obesise: - Pa še slika z druge strani prehoda ...
1679943940911.png

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.527
3.028
113
Poglej priponko 65664

mirsi, se ti po tej sliki zdi tako?
nesreca-obvoznica-2023-1-620x330.jpg
Slovenski pravni red vsekakor ne določa, da lahko stopiš na cesto pred kamion. Zakon je v tistem času, ko sem sam delal izpit sicer predvideval varianto, da pešec, če želi čez prehod vsaj dvigne roko da nakaže svojo nemero.

Slovenska zakonodaja je seveda šla v svojo smer in so jo spisali tako, da je v vsakem primeru kriv voznik, četudi pešec ne upošteva nobenega pravila in steče na cesto meter pred kamionom, voznik bi moral predvidevati...

• Všeč mi je
Reactions: bero1

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.118
6.924
113
Slovenski pravni red vsekakor ne določa, da lahko stopiš na cesto pred kamion. Zakon je v tistem času, ko sem sam delal izpit sicer predvideval varianto, da pešec, če želi čez prehod vsaj dvigne roko da nakaže svojo nemero.

Slovenska zakonodaja je seveda šla v svojo smer in so jo spisali tako, da je v vsakem primeru kriv voznik, četudi pešec ne upošteva nobenega pravila in steče na cesto meter pred kamionom, voznik bi moral predvidevati...
To ni res.
Ce pesec direktno krsi prometno pravilo (rdeca luc) se od voznika ne zahteva da pricakuje da bo pesec krsil pravila.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.527
3.028
113
Mišljeno predvsem na varianto, ko so bili primeri, ko je človek ležal na cesti in ga je nekdo povozil. In je bil kriv, ker bi moral pričakovati oviro na cesti in prilagoditi hitrost vožnje. Vsaj tako se je pisalo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.019
2.424
113
Ja ce gre za obicajen prehod potem ima pesec gotovo prednost
Cca 20 let nazaj sodnik za prekrške v MB - tam sem bil z mladoletnim sinom, ki je na kolesarski stezi zadel voznico avta, ki je stopila na kolesarko izza parkiranega avta, brez da bi preverila ali lahko to naredi varno - KRIV!
Po debati s sodnico - je bila zalo zelo normalna - sva prišla na vsakodnevno "tekanje" pešcev čez Titov most pri Europarku v MB. Kdo je kriv če voziš po omejitvi in ti skoči pred avto? Avtomobilist.

Možno, da se je zakonodaja od takrat spremenila, se pa bojim, da na še slabše.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.193
4.059
113
No povem iz izkušenj kolega.
Mu je pijan pešec pri rdeči luči, skočil pred avto.
Pijanc je dobil nekaj bušk so ga odpeljali v bolnišnico.
Zavarovalnica od kolega, pa mu je ne glede na to da ni bil nič kriv, plačala pijančku odškodnino in mislim, da je moral iz svojega kaska koristiti za popravilo haube.

Konec konec, je kod ne kriv bil ob 15% bonusa na zavarovanju.
Mislim pa da odškodnino za poškodbe na avto ni terjal od padalca, ker itaq v vsakem primeru mu je šel bonus, pa še civilno bi ga moral tožiti, kar je bilo itaq brezveze.

• Wow
Reactions: BornSkeptic

sass

Guru
1. sep 2007
5.199
845
113
Poenostavljeno hočeš reči, velja samo tam, kjer ni semaforjev, kar je logično. Pri nas jih pač ni. Hvala za info.
nima veze, ali je semafor ali ni. ključno je tole:
(8) Pešec mora prečkati vozišče brez ustavljanja in po najkrajši poti. Preden stopi na vozišče, se mora prepričati, če to lahko varno stori.

(9) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek pešec, ki ravna v nasprotju z določbo prvega, drugega, tretjega, četrtega, šestega, sedmega ali osmega odstavka tega člena in organizator skupine pešcev, ki ravna v nasprotju z določbo šestega odstavka tega člena.

mamo mojega soseda je pred leti zbil avtomobil. ona je čakala na križišču in ko je imela zeleno, je stopila na cesto. takrat je iz njene leve pripeljal voznik, ki je "spregledal" rdeč semafor in jo gladko zbil. zato pa jaz zagovarjam, da se prečka cesto takrat ko je varno in ne takrat, ko imaš po zakonu prednost.

• Všeč mi je
Reactions: DOMEK in sad

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.221
4.750
113
nima veze, ali je semafor ali ni. ključno je tole:

mamo mojega soseda je pred leti zbil avtomobil. ona je čakala na križišču in ko je imela zeleno, je stopila na cesto. takrat je iz njene leve pripeljal voznik, ki je "spregledal" rdeč semafor in jo gladko zbil. zato pa jaz zagovarjam, da se prečka cesto takrat ko je varno in ne takrat, ko imaš po zakonu prednost.

Vsak udeleženec v prometu, bi se moral zavedati, da je ravno tako samo odgovoren za svojo varnost v prometu, kot so odgovorni drugi.
Predvsem če si ranljivejši udeleženec (kolesar, pešec, mopedist,...), četudi imaš prednost, se prepričat ča tisti drugi VE da imaš ti
prednost in te VIDI, tako da ti lahko varno prečkaš prehod, zaviješ itd...

Saj, če imaš prednost in te izsili, pa je drugi kriv, on bo dobil kazen, ampak a ti to kaj dosti pomaga če si potem sam invalid?
Folk se tega ne zaveda oz. so zaslepljeni s tem, da je bolje odgovornost in krivdo prelagati na druge, sami pa potem igrajo vlogo žrtve...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
Kaj pa ko otroka v OŠ pri kolesarskem izpitu vprašaš kdo ma prednost in mali odgovori jaz, ker mam odločbo... To ste že jemali?
Mamo v familiji zdaj enega z "odločbo" v psihiatrični bolnici. Pač tablete, ki se jih je uporabljal namest vzgoje ne pomagajo več, ko mulc zraste čez očeta, pa je mal letu po bajti za fotrom z nožem.

• Wow
Reactions: nacek in Matey