bedaki na cesti

zakon

Guru
16. maj 2008
9.715
1.270
113
toti Maribor
Kako je lahko 86 letnik še za volanom na avtocesti?

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.168
14.200
113

ja , al pa kak še je lahko 29 letnik za volanom na AC???

nedeljska scena.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.569
6.386
113

Ne vemo kako imajo na Hrvaške, pri nas morajo 80 letniki opraviti pregled psihofizičnih sposobnosti in marsikateri ne opravi,
marsikateri pa je kljub tem letom še zelo fit in sposoben vozit avto kot marsikdo mlajši...

Zagotovo pa je faktor ob 2eh ponoči, tujina, vplival na presojo...

Marsikateremu starejšemu prepovejo vožnjo ponoči ali pa dovolijo samo v domačem okolišu kjer poznajo...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.541
4.916
113
Da so komu vzeli izpit ne vem, poznam primere iz mojih krajev pa tudi širše ko so imeli totalno nesposobni vozniki nad 80 let izpit z vpisano tisto omejitvijo max. 30km od kraja bivanja ...

Recimo en ata ki je že blizu 100 (sicer je bil poklicni šofer) še vedno občasno prepuca avto, vidi nič, vozi se 50% na omejitev ... ampak ja, ima izpit očitno.

Potem en lokalni jager tudi blizu 90 še hodit ne more, gluh, dementen, včasih še kakšen deci preveč spije, ima izpit z omejitvijo ker hodi na jago ... (ne samo da ima izpit, očitno tudi za orožni list ni nobene omejitve)

Tretji primer 85 letnik, terminalni stadij raka ... podaljšali z omejitvijo, ker je rekel da se mora vozit dnevno do zdravnika in da ne more obremenjevat ostalih družinskih članov. Do smrti je imel izpit.

Četrti primer je moja babica ki vozi (pra)vnučke v vrtec/šolo in vozi njen prvi in edini avto, je rekla da ko avto crkne ne bo več vozila (sam je k... golf 3ka, to bo še 30 let vozilo). Vozi sicer ok, samo pri 85 letih nimaš več refleksov kot nekdo mlajši.

Peti primer moj tast, 80, njemu lahko daš formulo vozit pa mu ne bo problema. Vozi vse živo in vsepovsod, hodi po hribih kot najstnik, v glavi vse štima ... skratka če njemu ne podaljšajo vozniške brez omejitev pa ne vem.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.566
5.014
113
Ti kot odgovoren vnuk, bi lahko poklical osebnega zdravnika babice in mu povedal, da se ne počutiš varnega, ko ti otroke vozi okoli in da prosiš za negativno mnenje in si otroke sam voziš okoli.
Tako sem jaz fotru naredil, ko sem presodil, da ni več za na cesto, pa je samo sebe okoli fural.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.541
4.916
113
Zakaj bi če je v korist družbi in nobenega ne ogroža?

Pa izpite podaljšuje medicina dela, osebni zdravnik nima nič s tem, tam tastari kar naenkrat dobijo sposobnost sluha in vida, pol še malo pojmarajo zakaj rabijo izpit in se jih rešijo s tisto vpisano omejitvijo. Medicini dela je to tudi super posel, ker mora potem hodit podaljševat "sposobnost" in to je čisti denar brez nobenega truda. Sploh tisti ki imajo omejitev vpisano morajo redno hodit na preglede in novo podaljšanje (ne vem sedaj a na leto ali na dve leti, vsekakor pa bolj pogosto kot tisti brez omejitev ki jim podaljšajo za 5 let).

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.566
5.014
113
Vidiš tukaj nimaš prav - osebni zdravnik lahko izda potrdilo za podaljšanje starejši osebi - je pa praviloma plačljivo.

Zakon o voznikih določa, da se od 70. leta starosti veljavnost vozniškega dovoljenja upravičencu podaljša, ko predloži zdravniško spričevalo, iz katerega je razvidna telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornega vozila določene kategorije.

V zdravniškem spričevalu mora biti, skladno z ugotovljenimi psihofizičnimi sposobnostmi voznika, določen datum naslednjega zdravniškega pregleda.

Vozniško dovoljenje B kategorije se po dopolnjeni starosti 70 let izda z veljavnostjo 5 let. Veljavnost vozniškega dovoljenja je lahko tudi krajša in omejena na rok, določen v zdravniškem spričevalu o telesni in duševni zmožnosti upravičenca za vožnjo motornega vozila, ki ga izda izvajalec zdravstvene dejavnosti.

Vlogi za podaljšanje vozniškega dovoljenja mora stranka torej predložiti:

- dosedanje vozniško dovoljenje,
- zdravniško spričevalo o opravljenem zdravstvenem pregledu,
- ustrezno fotografijo ter
- osebni dokument.

Pa ker vem da si mojster ChatGPT:

Za podaljšanje vozniškega dovoljenja po 70. letu starosti morate najprej opraviti zdravniški pregled pri svojem izbranem zdravniku ali pooblaščenem izvajalcu. S potrdilom in starim dovoljenjem nato obiščete Upravno enoto, kjer vam bodo izdali novo dovoljenje z veljavnostjo največ pet let. [1, 2, 3, 4, 5]
Postopek podaljšanja poteka po naslednjih korakih:
1. Zdravniški pregled

• Opravite ga pri pooblaščenem zdravniku medicine dela, prometa in športa ali svojem izbranem osebnem zdravniku.
  • Zdravnik preveri vaše vidno polje, sluh, gibljivost in splošno zdravstveno stanje.
  • Na podlagi pregleda izda zdravniško spričevalo, ki je pogoj za podaljšanje. [1, 2, 3]

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.541
4.916
113
Ne vem na kateri zakon se ti sklicuješ ampak meni in tudi vsem prej omenjenim osebam se je vozniška končala ob dopolnjenem 80 letu starosti.

Skratka tebi chatgpt halucinira na osnovnih stvareh, tako da lahko kar končamo s to debato.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.566
5.014
113
Haluciniraš ti v svoji vsevednosti. Prvi citat je iz e-uprave: https://e-uprava.gov.si/si/podrocja...o-dovoljenje-po-70-letu-starosti.html?lang=si

Mi ki imamo še stare "roza" vozniške ne rabimo do 80 leta nič spreminjat če bo to pred 19.01.2033 ko je obvezna menjava, če imaš novo vozniško pa ti velja 10 let od izdaje, potem se podaljša do 70 leta z novo sliko, po 70. pa z dodanim zdravniškim potrdilom in veljavnostjo max 5 let, oz. toliko kot je do naslednjega zdravniškega pregleda zapisanega na potrdilu.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.541
4.916
113
Ja trenutni 80 letniki so na roza, tako da v kontekstu debate se trenutno meja do kjer nisi obvezan naredit podaljšanja šteje 80 let. Če bomo mi še imeli to pa vprašanje, ampak moja uradna vozniška velja do mojega 80ga leta.

In če smo že točni rabiš samo pozitivno mnenje oz. zdravniški certifikat .... tega ti lahko izda bilokateri dr. medicine dela, in njim je v interes da ti ga dajo. Če od osebnega zdravnika dobiš negativno mnenje greš v prvo privat ambulanto pa dobiš pozitivnega. To neseš na UE, tam ti dajo novo vozniško.

Skratka situacija da bi ti lahko preprečil nekomu, ki ni sposoben vozit, tako da pokličeš osebnega zdravnika, ne gre čez, ker ta ista oseba lahko gre do prvega privat zdravnika in dobi pozitivno mnenje. Seveda "zdravstveni karton" pogledajo na medicini dela pa če je noter napisano popolna demenca, takemu ne bodo podpisali spričevala (tak itak niti doma ne more bit sam, rabi strokovno varstvo aka. zaprt oddelek v domu upokojencev), za vse ostalo (motnje sluha, dioptrija 10+, motorika mrtvega konja) se da uredit spričevalo z omejitvijo.

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.203
2.927
113
Tisti ki je roza zamenjal s plastiko ima veljavnosti kategorij do iste starosti kot prej na roza. To da ti dokument poteče po 10 letih ne more pogojevati zdravniškega, če ti kategorija še velja.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.168
14.200
113
Ja kdo, pa je po tvojem kriv? Enim je očitno znak STOP napačna smer premalo.
a ne vidiš, da je zadeva načelno pokrita. , game over.

Ce nisi ravno domači, ker nek stari hrvatek verjetno ni (na previm sicer ,da je tu noter prišel)...ampak da je zadeva tolk pokrita, ponoči, tega znaka ne vidiš, ker ga ne moreš, pa da si superman.
1780400421202.png

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.566
5.014
113
No definitivno bi bilo bolje, da bi bil tukaj izvos z AC, uvoz pa nazaj po lokalni v desno za pumpo in "motelom", tako kot je to na drugi strani.