bedaki na cesti

tony

Guru
23. jul 2007
10.522
1.788
113
Saj vštric lahko tudi po levi hodiš. Pa še vidiš avto, ki prihaja naproti.
Saj te lahko med hojo po cesti tudi avto zbije? Poznaš statistiko možnosti preživetja pešca pri trku avta s hitrostjo 60 na uro ali več?

Lahko narediš miselno vajo, zakaj je zakonodajalec predpisal, da naj en pešec hodi po levi, skupina pešcev pa po desni? Samo zato, da ima direktor Uradnega lista službo?

tony

Guru
23. jul 2007
10.522
1.788
113
Zakaj enkrat hodimo po levi, drugič pa po desni? Zakaj morajo skupine pešcev hoditi po desni?

Gotovo ne zato, da se asfalt in bankine enakomerno obrabljajo?

tony

Guru
23. jul 2007
10.522
1.788
113
Točno tako. Zato smo (s krvjo povoženih) prišli do sklepa, da je razumno, da v nasprotni smeri od avtomobilskega prometa hodi 1 pešec (ker se bo lahko sam umaknil avtu, ki ga ta morda ne bo videl kljub temu, da se mu sam približuje s svojo smerjo hoje), da pa tega ne moremo zagotoviti pri skupini pešcev in da je zanje varneje, da se premikajo v isti smeri kot avtomobilski promet. Tako bodo težje presenetili avto obenem so pa toliko večja ovira, da jih bo avto lažje zaznal in po potrebi prehitel.

Skratka, izkušnje so nas naučile, da je za skupino pešcev varneje, da hodijo po desni. (Morda so pa to zlobirali avto lobiji, da manj ovirajo avtomobilski promet. Kdo bi vedel.) Ampak na koncu je tako, da je za pešce edina varna hoja zunaj ceste.

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.115
2.168
113
Primarno, avto lahko vozi za skupino pešcev in prehiti, ko je varno (enako kot za kolesarjem). Če bi skupina hodila avtu nasproti, to ne bi bilo možno.

• Všeč mi je
Reactions: tony

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.045
17.506
113
Ja, v teoriji. V praksi pa velika večina voznikov osebnih in drugih vozil žal niti približno niso sposobni peljati že za v primerjavi s skupino pešcev veliko hitreje premikajočimi vozili ala traktorji, konjske vprege, kolesarji even, kje bojo potem vozili za skupino pešcev s hitrostjo pod 4km/h kar je neka povprečna hitrost pešca.

Osebno vedno hodim tako, da mi promet vozi naproti in dobro vidim kaj se mi približuje pa če sem sam ali pa da sem recimo z družino, prijatelji, itd.. Je enostavno preveč rizično, da bom prepustil moje življenje v roke naključnemu vozniku in mi dol visi za morebitno kazen.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.045
17.506
113
Aja pa če nas je več, seveda hodimo v gosjem redu in skrbimo, da smo čim manjša ovira za nasproti vozeče, v primernih okoliščinah se tudi umaknit dol s ceste ni problem kot je že nekdo napisal pred mano.

tony

Guru
23. jul 2007
10.522
1.788
113
" Osebno vedno hodim tako, da mi promet vozi naproti in dobro vidim kaj se mi približuje pa če sem sam ali pa da sem recimo z družino, prijatelji, itd.. Je enostavno preveč rizično, da bom prepustil moje življenje v roke naključnemu vozniku in mi dol visi za morebitno kazen."

V bistvu smo prišli v zanimivo dilemo. Mene recimo hoja po desni v skipini ne spravlja v stisko, se pa tudi sam vedno (tudi, ko sem v skupini in zato na desni strani ceste) umaknem s ceste dol, če za mano pride avto. Sploh ne pomnim, kdaj bi na cesti videl skupino treh pešcev, ki bi hodila po levi. :sprasujemse:

"Ja, v teoriji. V praksi pa velika večina voznikov osebnih in drugih vozil žal niti približno niso sposobni peljati že za v primerjavi s skupino pešcev veliko hitreje premikajočimi vozili ala traktorji, konjske vprege, kolesarji even, kje bojo potem vozili za skupino pešcev s hitrostjo pod 4km/h kar je neka povprečna hitrost pešca."

Če bo skupina hodila po levi, bo za avto le še bolj nepredvidljiva, saj se mu bo še sama s hojo približevala in se ji bo avto še težje umaknil.

Če lahko po desni vozi vsak kolesar, bo skupina pešcev tudi. Če je to tveganje zate preveliko, nisi za na cesto :cheer:. Preden zgrizeš tisto ceneno plastiko iz katere zadnje čase delajo tipkovnice: nisi peš za na cesto. Pač se raje vsedi v avto :zmaga: