bedaki na cesti

krko

Guru
5. sep 2010
2.757
1.444
113
Haha....hecam se. Sem bil tudi že 28 ur neprekinjeno v spremstvu na ultracycling tekmi enemu izmed SLO kolesarjev tako, da mi se ni problem cijazit za kolesarji.
Tudi sam delam letno okoli 10.000km na cestaku tako, da so mi zadeve okoli tega kristalno jasne.

Corvette

Majstr
6. nov 2008
434
305
63
Haha....hecam se. Sem bil tudi že 28 ur neprekinjeno v spremstvu na ultracycling tekmi enemu izmed SLO kolesarjev tako, da mi se ni problem cijazit za kolesarji.
Tudi sam delam letno okoli 10.000km na cestaku tako, da so mi zadeve okoli tega kristalno jasne.
Kak pristop npr. svetuješ rekreativnim kolesarjem, ki se vozijo v večji skupini po magistralkah? Recimo, da ne gredo ravno vštric v skupini 15-20 kolesarjev na Jezersko, ker to ni glih kul... Vodniška in zakonska doktrina je v takem primeru več manjših skupin (kjer kolesarji niso vštric) z vmesnim prostorom za vozilo, ampak v praksi to redko vidiš.

krko

Guru
5. sep 2010
2.757
1.444
113
Vodniška in zakonska doktrina je v takem primeru več manjših skupin (kjer kolesarji niso vštric) z vmesnim prostorom za vozilo, ampak v praksi to redko vidiš.
To je to....manjše skupine max. 6 kolesarjev s primerno razdaljo med skupinami, da se lahko tudi tovorno vozilo s prikolico po prehitevanju varno vrne na svoj pas.
V praksi je pa itak tako, da kolikor se prijateljev zbere "na rudni" toliko jih je potem v eni skupini.
S prijatelji se skušamo kolikor se le da izognit glavnim in regionalnim cestam na katerih je veliko prometa oz. izbiramo take dneve, ko ni veliko prometa (sploh tovornega).

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Nekaj mi povej. V moji okolici so vsepovsod čisto nove kolesarske ceste, ki jih veselo plačuje EU.
Ugani kje se vozijo kolesarji.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Imaš tudi kolesarsko po trasi stare železnice od Mislinje do Slovenjgradca (Štrekna), ki je izvedena kot dvosmerna kolesarska cesta. Enkrat sem šel po njej in specialkarji so v večini vseeno raje bili na vzporedni magistralki. Problem je verjetno, da zna biti kolesarska kar zasedena in je treba tu in tam zaradi drugih kolesarjev zmanjšati pritisk na pedale, kar je seveda za koga izpod časti. Bolje, da po magistralki šleparji ustavljajo na 30 in potem pospešujejo mimo, ko dobijo priložnost za prehitevanje. To je bolj zeleno, človek pa tudi bolj uživa na kolesu, če mu dieselske saje malo prečistijo pljuča.

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.900
113
To pomeni da smo zahodna evropa. Na kolesarskih penziči na ekolesih in femili čuhapuha grupce, ostali pa na glavni cesti. Kaj bolj (ne)varno pa naj vsak sam presodi.

Kot je napisal krko, največ za varnost narediš z izbiro trase. In primernim terminom

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.856
-1.365
63
Tega tudi jaz ne razumem. Veliko prevozim s cestnimi kolesom, kjer se da po kolesarskih. Če je to kolesarska in ne kolesarska na pločniku, kjer se moraš umikat mamicam z vozički, psom na vrvicah, zaljubjencem... V našem kraju se je s pojavom koles za izposojo, uredilo tudi kolesarske poti, kar je zelo pohvalno. Je pa kar nekaj poti speljanih po pločnikih, kar se mi zdi bolj nevarno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
To pomeni da smo zahodna evropa. Na kolesarskih penziči na ekolesih in femili čuhapuha grupce, ostali pa na glavni cesti. Kaj bolj (ne)varno pa naj vsak sam presodi.
Dejansko se človek včasih vpraša, če komu z nabavo specialke pomre kak del možganskih celic. Dvakrat sem z avtodomom kolovratil po Dolomitih. Seveda moraš biti strpen do kolesarjev in pač počakaš, da imaš prostor. Malce tudi vsak sam pomisli, kdaj gre čez nek prelaz. Kolesarjev je bilo več zjutraj in dopoldne, mogoče meni ni potrebno takrat. Nisem pa razumel, zakaj na enem odseku, kjer je bila kolesarska narisana na zelo širokem delu cestišča (isti nivo, isti asfalt), večina kolesarjev ni šla čez črto na tisti del ceste. In je spet bilo potrebno počakati, da se najde prostor, da v hrib prehitiš kolesarja, ki gre pač svojih 10 do 15 km / h. Res je, da odsek ni bil prav dolg, mogoče kak km, ampak zgodilo se je povsem enako kot pri nas na avtocestah, ko je pas za počasna vozila prazen in niti kamioni včasih ne zapeljejo nanj.

• Všeč mi je
Reactions: Robert in jendomen

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.425
409
83
Ene parkrat na leto se vozim po "kratki" liniji med Rogasko in Podcetrkom in kot zakleto po cesti ego biciklisti z cestaki. Imajo top bicikl linijo ki je bolje vzdrzevana kot tista ozka cesta. Ocitno preozka ali ne nudi tolko adrenalina.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.900
113
Jasno, da so bedaki vsi ostali, če je na specialki pa že ne more biti drugače kot da je brez možganov.
Ne razumejo, da se človeku z avtodomom čez prelaz v dolomitih mudi v službo.

Največji fenomen je pa kako je vedno potrebno poudariti vrednost kolesa. Več je vreden bicikel, večji je bedak (ki iza volana spremlja dramo).

• Objave ne odobravam
Reactions: cvetka2 in Pepe

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
jello: hočeš povedati, da bi torej ti na kolesu v glavi imel resno težavo, da na 8 metrov široki asfaltirani površini povsem enake kvalitete zaviješ na desno čez črto, kjer imaš meter in pol označeno s tem znakom?
1708688141401.png

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.466
1.924
113
Ne bi rad zagovarjal specialkarjev, ker mi gredo isto ali še bolj na krščen duš kot vsem ostalim.

Ampak na kolesarski je dejansko omejitev hitrosti 25 km/h, kar pa s specialko zlahka presežeš.

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.900
113
jello: hočeš povedati, da bi torej ti na kolesu v glavi imel resno težavo, da na 8 metrov široki asfaltirani površini povsem enake kvalitete zaviješ na desno čez črto, kjer imaš meter in pol označeno s tem znakom?

Ja, natančno to sem želel nabloditi, kar si mi zdaj porinil v usta. Fak, kje vas hranijo? Z avtodomom gre v dolomite na dopust, potem pa naslednjih 10 let travmira in razpreda kako mu je en s specialko onemogočil prehitevanje. In praviš, da si šel potem še enkrat? A preverit če se specialkarji obnašajo v skladu s prometnimi znaki in kvaliteto in širino vozišča?

• Objave ne odobravam
Reactions: Pepe

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Nekaj mi povej. V moji okolici so vsepovsod čisto nove kolesarske ceste, ki jih veselo plačuje EU.
Ugani kje se vozijo kolesarji.
Evorpi ni v interesu da bo se obstojece ceste o podezelji vzdrzevale ali delale en meter sirse.
Treba je delat 5 metrov stran d obstojece ceste 3metre siroke kolesarske in sprehajalne steze, saj se na ta nacin se za eno cesto širine unici kmetijske zemlje.. primer kamnik menges

• Všeč mi je
Reactions: tony in jendomen

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.524
1.707
113
Ne bi rad zagovarjal specialkarjev, ker mi gredo isto ali še bolj na krščen duš kot vsem ostalim.

Ampak na kolesarski je dejansko omejitev hitrosti 25 km/h, kar pa s specialko zlahka presežeš.
Kolikor jaz vem na kolesarski ni nobenih omejitev. Je le zakon, da morajo biti vozila s pogonom blokirana na 25 kmh. Če ga sam goniš ali greš v dolino, gre kolikor gre.

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.400
3.496
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Evorpi ni v interesu da bo se obstojece ceste o podezelji vzdrzevale ali delale en meter sirse.
Treba je delat 5 metrov stran d obstojece ceste 3metre siroke kolesarske in sprehajalne steze, saj se na ta nacin se za eno cesto širine unici kmetijske zemlje.. primer kamnik menges
Na 1m širši cesti me kamion (ali kdorkoli) lahko vseeno "odpihne", zbije ali kaj podobnega...
Če je kolesarska steza ločena od ceste, sem pa miren za take...
Kmetijsko zemljo? Jaz ravno nisem za idejo kupovat pridelkov, ki so "gnojeni" z ispustnimi plini vozil...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Ja, natančno to sem želel nabloditi, kar si mi zdaj porinil v usta. Fak, kje vas hranijo? Z avtodomom gre v dolomite na dopust, potem pa naslednjih 10 let travmira in razpreda kako mu je en s specialko onemogočil prehitevanje. In praviš, da si šel potem še enkrat? A preverit če se specialkarji obnašajo v skladu s prometnimi znaki in kvaliteto in širino vozišča?
Očitno imaš vsaj trenutno zraven bralnega razumevanja še neke zdravstvene težave. Oprosti, da sem tvoje stanje poslabšal.

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.856
-1.365
63
Kolikor jaz vem na kolesarski ni nobenih omejitev. Je le zakon, da morajo biti vozila s pogonom blokirana na 25 kmh. Če ga sam goniš ali greš v dolino, gre kolikor gre.
"Kolesarska steza je del cestišča, ki ni v isti ravnini kot vozišče ali je od njega ločena kako drugače. Namenjena je prometu koles in mopedov, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h." vir