Backup za domačo uporabo

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.221
2.692
113
Back up.
Ali v PC ni več prostora za en HD?
Če je Back up pomemben, se naredi še en prostor in da en HD 1T.
Sam imam tako narejen in WIN Back up. Na 2 h.
Sicer je pa tako. Če je HD notri je lahko Sync back program. Free!

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.221
2.692
113
Torej iščem zastonj program, ki bi mi avtomatsko vsake 1 h naredil back up spremenjenih datotek z zgodovino. Torej da nazaj pogledam verzije programa.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.347
558
113
tudi to še pride... kateri zunanji disk za back-up. So vsi glih ali so kateri bolj zaupanja vredni? 1TB več kot dovolj. Ali USB ključek - 512GB. Meni je vseeno. Kar je bolje za Back-up. BI pa mogoče vseeno raje imela varianto ki se tudi napaja samo preko USB.
Vzameš dva. Verjetno ne bota oba hkrati crknla:) Jaz sem vsezl 2.5", da gre preko enga usb kabla. Sem pa šele doma ugotovil, da sta še starinska hdd in ne ssd. Eni pravijo, da za dolgoročni backup celo boljše... dejansko mi dva tavelka še vedno delata po 15 letih (samo za backup jih priklopimm)

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.290
359
83
Ali pa vse skupaj odnese en lopov, ali pa imaš požar. En disk, dva, trije na isti lokaciji so ok dokler je napaka na enem disku (ali pa dokler ne dobiš kriptovirusa), beyond that je pa neumnost.

• Všeč mi je
Reactions: Piton in igi

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.408
488
83
::1/128
Jaz imam NAS (TrueNAS scale) z SSD doma + NAS na drugi lokaciji pri starših, ki iz prvega pulla periodične ZFS snapshote (na 2x12TB HDD v RAID1). Prvi NAS nima dostopa do drugega, samo obratno in še to read-only čez SSH+VPN. Mogoče bom najbolj kritične stvari še syncal na OneDrive, kjer imam 1TB prostora skupaj z mailom, seveda s client side enkripcijo.

Nekoč sem kar syncal vse svoje in od staršev na Google Drive, ko je bil unlimited plan prek gapps poceni. Zdaj še iščem alternativo za fotra. Synology backup ni tako poceni, če je podatkov več TB.

Definitivno pa dva diska, ki sta v isti mašini in po možnosti ves čas online, nista backup, saj ti kak malware samo zakriptira dva namesto enega, al pa strela odnese oba….

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.290
359
83
Familijarne fotke se ne update-ajo velikokrat, jaz imam tako:
1. Na dveh NASih na različnih lokacijah, vmes Sync, ampak mapi sta kriptirani - ko kaj novega nalagam gor odklenem pa se posynca sproti, potem zaklenem nazaj (da postane offline, če bi do česa prišlo).
2. Občasno še na dva zunanja diska (offline backup), zaradi kriptovirusov, če bi kak tak obisk zašel na NAS.
Poleg dokumentov, ki jih naredim in imajo podoben režim vsega ostalega ne syncam/kopiram, ker razen svojega lahko vse vedno še enkrat potegnem iz kje.
Zaenkrat na ta način še nisem nič izgubil, tudi če je kak disk odletel. Pa s tem res ni veliko dela, na četrt leta nek increment, vse skupaj je urejeno v pol ure spotoma ko pač fotke gor dajem.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.602
5.678
113
2 NAS na različnih lokacijah....kar je kritičnega je podvojeno....

Razmišljam o 3jem NASu....kamor bi 1x mesečno naredil sync kritičnih zadev... pač ta NAS ne bi bil stalno v mreži...1x mesečno oz po potrebi bi se zagnal in osvežil zadeve po izboru

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.602
5.678
113
To je skoraj isto kot samo zunanji disk, le da je dražje.

Majstr.....vsak NAS ima vse v RAID1....tud filme čeprav ne bi rabil....

Imam 1 4bay in 1 2bay Synology...

Plan je 3x nas iz PC.....2x Unraid.....1x OMV (za backup ker je free)

Vse 4bay minimum...

Se pravi imam pomembne podatke na na 6diskih na 3h lokacijah

VS.....tvoj en disk v predalu...

Guess what..... identična situacija z enim HDD diskom v predalu kjer sem imel vse svoje podatke je potem ko je HDDju odletel kontroler sprožila ideje o NAS sistemih....

Hvala IT frendu za pomoč pri resevanju podatkov in ideji z NASi...

• Všeč mi je
Reactions: KarEn

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.901
710
113
Jaz diskov v NASu nimam v raidu, imam pa podatke razprsene.
RAID ni namenjen backupu, ampak redundanci (RAID = Redundant Array of Independent Disks).

Povedano po domače - če ti crkne disk bo zadeva še vedno delovala naprej. Posledično se ne rabiš ubadati z restorom podatkov od drugod. Menjaš pokvarjen disk in gremo dalje.

• Všeč mi je
Reactions: igi in Kamele0N