Verjetno nisem ravno pravi naslov za svetovanje - predvsem zaradi tega, ker si, ne avta in ne vrta, ne ščitim pred točo (popravek - če sem doma in če vidim, da se spravlja k hudi uri avto(e) že postavim pod nadstrešek - ampak običajno tiste, ki niso kasko zavarovani - tako, da običajno ostane zunaj "največji in najdražji" - kaj si sosedje o takem mojem početju mislijo rajši ne povem).
Glede vrta pa tudi - nimam namena sebi in drugim postaviti tisto gravžoto od mreže pred bajo.
Sedaj pa k mreži - za vrt bo več ali manj "vsaka" dobra - paziti je treba tudi ali pa celo predvsem na "gostoto" zaradi svetlobe - tu pa neki nasvet, dokler ne poznaš koliko "zapeka" nekako ni možen. Druga stvar pa je seveda konstrukcija, ki mora biti dovolj močna, da zdrži mrežo, veter in tudi določeno količino toče, ki se ob primeru pojava le-te nabere na mreži - nekako zaščita zgubi svoj smisel, če mreža zadrži padajočo točo, na koncu pa vse skupaj zgrmi na vrt. Kul je tudi, ko potem potegne stebre skupaj in vse skupaj leži na, recimo avtu - zna na koncu biti tudi zanimivo, ko se ugotovi, da zavaroalnica ne krije take škode, saj je bila izgradnja "objekta" brez dovoljenja in nestrokovna.
Pa še - a boš vsako leto na novo napenjal mrežo? A boš naredil tako, da se "zloži" in čez zimo ostane zunaj? O koliko sqm govorimo? Vse to so stroškovni faktorji.
In na koncu - strošek mreže je v tem primeru skoraj zanemarljiv - predpostavljam, da imaš vrt 10 x 10 - torej vzameš 3 po 4 x 10 m, torej ca. 100,- EUR - življenska doba (tudi če si malo šlampast) vsaj 10 let - torej na leto 10,- EUR - sedaj pa začni računati stebre, jeklenice, vodila, postavljane vsega tega in nenazadnje čas vsako leto za telovadbo za napenjanje in jesensko pospravljanje.
Jaz imam paradajz pokrit z folijo (zaradi rose in megle in posledično bolezni na paradajzu) - ta mi ga ščiti tudi pred točo. Vse ostalo če pa stolče pa se dobi tudi v trgovini ali "na ranču" (hvala bogu za mamo, ter tasta in taščo
) - je pa res, da imam srečo, da smo na takem območju, kjer nas ščiti konfiguracija terena.
Aja - ko pa vse to (da vsaj približno ostanem na temi) razvlečeš na površine, ki so potrebne za skladiščenje novih vozil (tam si hitro tudi na 50.000 sqm) in upoštevaš, da te vsaka površina, ki jo zasedeš s stebri, stane dragoceno skladiščno površino (izgube so tudi tja do 15%!) in da obenem še ni zagotovljene stranske zaščite in da je seveda potrebna resna konstrukcija, da se ne zgodi kaj takega kot v Adriji (mimogrede - a se že ve kdo je "kriv"? - pa ne zdaj "Janša"), ni nič nenavadno, da te površine (razen pri "malih" dealerjih) niso zaščitene.
Mimogrede - REVOZ v Novem mestu (ozr. njihov logistk, ki upravlja skladišče gotovih vozil) tudi dolgo ni imel mreže proti toči - in tudi sedaj ni vse "pokrito" - pa tisto glede na izgled definitivno ni "plastična vrtna mreža". Pa še to - koilkor je meni poznano je celo zavarovalnica sofinancirala, ker so ugovotili, da je to pod črto ceneje in da je pač območje tako, da ima ta zaščita smisel (beri: verjetnost toče dovolj visoka).
Tak - sedaj pa pokam iz te teme.