Mogoče je naslov zavajajoč. Pa ni.
Poznavalci!
Katero vino naj izberem, da ga bomo spili kot arhivsko vino čez 15-20 let?
Tako belo kot rdeče/črno.
So kakšne posebne zahteve: temp, tema, ...?
sevda lahko in se čez dvajset let potem spominjaš, kako je bilo včasih vino poceni kupit v šparu na kuponček -25%.To! En spomin in počastitev.
Sem mislil, da je izbira kaj zahtevnejša.
Kaj pa, ali lahko vzamem tistega iz špara?
Najprej rabis prostor ki ima stalno vlago med 60 in 75%. Prostor mora biti temen in halden. Najboljsi so hladilniki za steklenice.Mogoče je naslov zavajajoč. Pa ni.
Poznavalci!
Katero vino naj izberem, da ga bomo spili kot arhivsko vino čez 15-20 let?
Tako belo kot rdeče/črno.
So kakšne posebne zahteve: temp, tema, ...?
Evo lastni primer. Vino iz vinoteke, priznan vinar, rdece vino letnik 2013. Odlocba iz leta 2018 . Kdaj je bila prva polnitev ne bi. Vino kupljeno Feb 2023. Cena 20 eurov plus Za en krščen duš oz cisti fail, direkt v sekret. Za stos nasel isto vino v restavraciji.Frisna flasa. Isti fail... Se vedno ga prodajajo oz je v ponudbi...veselo. Se bost o nekvaliteti vina etc skoda casa. Si v danasnjih casih nakopljes lahko samo sitnosti. Nauk; ne kupis vec vina od vinarja in vinoteke. Vsekakor velja da se vino kupuje za resne zadeve tako kot v restavraciji. Probaj pa pokimaj ali odkimaj.Najprej rabis prostor ki ima stalno vlago med 60 in 75%. Prostor mora biti temen in halden. Najboljsi so hladilniki za steklenice.
Do 10 let se vino kar ohrani, za 20 let bo pa tezko. Racunaj, da bo vsaj druga ali tretja flasa pokvarjena. Torej kupi vec istega vina, da bos lahko prvo flaso vrgel stran.
Slovenkska rdeca vina se slabo starajo vec kot 10 let - teran postane se bolj grenak. Kak bordeaux je najboljsi. .
Bolje se starajo polsladka kot pa suha vina. Poleg renskega rizlinga bi se znal Savignon ali Chardoney lepo postarati. Na vsak nacin kupi vino v vinoteki in se daj svetovati katero vino se bo staralo za 20 let. Precej je odvisno od postopka priprave, koliko je zvepljano, ali je dovolj kislin ki uravnotezijo sladkor. Ali uporabljajo kvalitetne zamasKe…
Najprej rabis prostor ki ima stalno vlago med 60 in 75%. Prostor mora biti temen in halden. Najboljsi so hladilniki za steklenice.
Do 10 let se vino kar ohrani, za 20 let bo pa tezko. Racunaj, da bo vsaj druga ali tretja flasa pokvarjena. Torej kupi vec istega vina, da bos lahko prvo flaso vrgel stran.
Slovenkska rdeca vina se slabo starajo vec kot 10 let - teran postane se bolj grenak. Kak bordeaux je najboljsi. .
Bolje se starajo polsladka kot pa suha vina. Poleg renskega rizlinga bi se znal Savignon ali Chardoney lepo postarati. Na vsak nacin kupi vino v vinoteki in se daj svetovati katero vino se bo staralo za 20 let. Precej je odvisno od postopka priprave, koliko je zvepljano, ali je dovolj kislin ki uravnotezijo sladkor. Ali uporabljajo kvalitetne zamasKe…
Tudi kronski ali navojni zamaski se danes znajo dobro starati, ampak potem mora biti vlaga nizja, da ne zarjavi. Problem pri teh zamaskih so tesnilke - v 20 letih v dovolj suhem prostoru da zarjavijo - bodo prepereli.
Jasno je, da moras vino probatiEvo lastni primer. Vino iz vinoteke, priznan vinar, rdece vino letnik 2013. Odlocba iz leta 2018 . Kdaj je bila prva polnitev ne bi. Vino kupljeno Feb 2023. Cena 20 eurov plus Za en krščen duš oz cisti fail, direkt v sekret. Za stos nasel isto vino v restavraciji.Frisna flasa. Isti fail... Se vedno ga prodajajo oz je v ponudbi...veselo. Se bost o nekvaliteti vina etc skoda casa. Si v danasnjih casih nakopljes lahko samo sitnosti. Nauk; ne kupis vec vina od vinarja in vinoteke. Vsekakor velja da se vino kupuje za resne zadeve tako kot v restavraciji. Probaj pa pokimaj ali odkimaj.