Antivirus

Qwer

Pripravnik
17. jan 2010
75
0
6
Verjamem, da ste o tem že veliko govorili, tako kot na drugih forumih.. Vem, da bo vsak hvalil svoje ampak vseeno.. Kateri antivirus je trenutno med boljšimi? Da ne poje preveč RAMA in da je zaščita na nivoju?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.186
1.175
113
Pri antivirusih bi morali biti uporabniki previdni tako kot pri kondomih.
Vsi vejo, da so kondomi dokaj zanesljivi, niso pa 100%.
In velika večina jebačev bi rekla "Ne hvala", če bi ku.r.ba rekla:
"Imam AIDS, ampak ni problema, saj bova kondom uporabila."

Pri antivirusih in raznih linkih in priponkah v mailih pa večina uporabnikov reče:
"Ni panike, saj imam antivirus."

zakon

Guru
16. maj 2008
8.829
854
113
toti Maribor
Kar se tiče RAM-a in hitrosti odpiranja programov, internetnih strani itd. sem testiral kar nekaj Antivirusnih programov in primerjal teste na internetu. Za najbolšega se je izkazal Norton Internet security 2010. Tudi jaz osebno sem z njim zelo zadovoljen.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz sem uporabljal Norton Internet Security 2008, 2009 in zdaj 2010. Že leta 2008 je bil super, ko so vse skupaj korenito prenovili, pri tej verziji zdaj pa sploh ne vem, da imam AV na računalniku. Vsake toliko ko je računalnik v idle mode se pojavi okence, da skenira in to je to. Nobene upočasnitve, nobenih virusov na kompu, spywara, trojancev... Nič.

Za vse pirate naokoli - na ebayu se da kupit serijsko za par €, sam sem kupil za 3 računalnike za 2 leti za 11€, tak da ni treba piratizirat. Sem s serijsko kontaktiral Symantec, ko sem selil Nortona na nov komp in niso nič rekli, da je serijska nelegalna.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Glede zastonjskih, te dni je bil en primerjalni test.

OK, evo povzetka:

Avast, Avira, MSE in Panda Cloud AV so "hohkaratig" torej taboljši.
Drugi testirani so bili še: AVG, Comodo, Rising.
Comodo in Rising so suksali, AVG pa je še OK.

Vse funkcije ponuja Avast (razen AV zaščite ima še web scanner, in behavioral scanning).

Panda in MSE imajo preprost vmesnik in ne težijo z vsiljivimi dialogi o velikih nevarnostih, pred katerim so te ravnokar zaščitili.

MSE se čuti in v testih (delno) tudi je počasen.

Ker deluje v Cloud-u, potrebuje Panda stalno vezo z internetom.

Za netbooke in drug slabši hardver priporočajo Avast, Avira ali Pando.

Grajajo še umetno redkejši update cikel (enkrat na dan).
Pri Aviri se to da rešit z ročnim vnosom dodatnih updatov v njegov scheduler. (vsak dan ob dveh, pa še enga ob osmih itd...)

Tam kjer manjka behavioral scanning (pri vseh razen Comodo in Avast) se lahko zraven instalira ločen program ThreatFire, ki je omenjen v pozitivnem smislu.

Glede MSE in update: baje, če PC ni vedno na internetu, se lahko zgodi, da so update stari 5 dni, programu pa se vse zdi OK.

Pametno je tudi biti na tekočem z updati drugih programov. Razen Windows Update, ki poskrbi za sistem, so še programi, ki preverijo manjkajoče update za drug softver in predlagajo popravljene verzije v primeru najdenih zastarelih programov.

Webtest, ki pozna nekaj programov: http://www.heise.de/security/dienste/Update-Check-843063.html

Lokalni program, ki pozna ogromno softvera: http://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/ (priporočam!)

Test je v tiskani reviji, tule en "pogled" nanj : http://www.heise.de/ct/inhalt/2010/12/90/

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Glede plačljivih AV programov: Čist vsak ima na voljo polno delujočo trial (torej preizkusno) verzijo popolnoma zastonj. Sicer deluje omejeno časa (1-3 mesece). Razni kreki pogosto ne deluejo (zgleda, da AV deluje, v resnici pa ne) ali kar vsebujejo viruse.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V službi imamo MSE na vseh računalnikih in zaenkrat ni nekih težav z virusi (vsaj online testi nič ne najdejo), je pa problem, da vsake toliko kaže rdeč klicaj, da so definicije stare ali pa da že nekaj dni ni bilo skenirano. Pa čeprav so računalniki nonstop na internetu, tako da se lahko osvežujejo definicije, automatični scani pa so tudi nastavljeni v dnevnem času, torej se lahko izvedejo.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
406
29
28
Ljubljana
Jaz pa že več kot 10 let uporabljam tega, no res da posodabljam na novejšo verzijo, ampak vedno ko govorite o Nortonu
se mi kolcne, poizkusite kdaj Symantec AV Corporate edition! Ima popolnoma drug "AV engine" kot Norton antivirus!
Tale zadnji je za win7 in Visto, ni za XP!
958276-symantec.JPG

Priponke

• 958276-symantec.JPG
    958276-symantec.JPG
    61,7 KB · Ogledi: 165

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
406
29
28
Ljubljana
Takole izgledajo inštalacijske datoteke. Ne zahteva nobenih aktivacij, niti kod, ključev, crackov, posodablja se vsak dan, ne opominja in nič ne tečnari - seveda ga je treba pravilno nastaviti, predvsem updater, itd..., ostalo je skoraj vse "out of the box", skratka sploh ne vem za njega!

958284-symantec1.JPG

Priponke

• 958284-symantec1.JPG
    958284-symantec1.JPG
    44,3 KB · Ogledi: 165
Nazadnje urejeno:

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
''Symantec AntiVirus Corporate Edition has been discontinued. We strongly recommend you upgrade to Symantec Endpoint Protection''

Sem prepričan, da je zelo učinkovit v boju proti novim nevarnostim.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
406
29
28
Ljubljana
Nič hudega, ti le verjemi da je res zelo učinkovit v boju proti novim nevarnostim. Poznam ljudi, ki do pred kratkim (1mesec) niso hoteli
preklopiti z verzije 2003 in če greš gledat "virus definition" datoteke, ki se dobijo na legalen način, boš videl da obstajajo tudi še za verzijo 2002 ( oziroma ver.7.5 in jasno novejše).
In ta podatek, ki si ga tako zmagoslavno pripopal poznam, ampak to ne spremeni dejstev, ki sem jih napisal v zgornjih dveh postih.
Obstajajo tudi še ljudje, ki uporabljajo recimo Linux ver.1.0, ali pa windows 2000 in so zadovoljni, pa sta obe verziji že "discontinued".

Nazadnje urejeno:

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ne gre se samo za definicije, gre se še za cel kup obrambnih mehanizmov, ki niso v definicijah ampak v samem programu, za začetek tampering zaščita samega programa.

Win 2000 recimo ima znanih nekaj hudih varnostnih lukenj, ki jih ne nameravajo (oz. niti ne morejo) popravit, ampak je pa še vedno super OS. Povprečni uporabniki tega ne bodo vedeli, vedo pa to hekerji.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
406
29
28
Ljubljana
Seveda ne gre samo za definicije, saj to tudi nisem mislil poudarjati, to so bili samo primeri, ki naj bi ti pokazali, da je
"AV engine" zelo pomemben in ta je dober v SAVC-u (začetek mojih postov je bil ravno to - v primerjavi z Norton AV).
Kot drugo pa SAVC-e se bo nehal prodajati kot samostojen produkt, pač pa bo v sklopu Symantec Endpoin Security.
Sicer pa, zakaj bi te prepričeval, jaz za sebe vem, ostali pa se lahko ubadate s kasperskym, ali ...... čimerkoli!
In menjavate AV vsake 14dni!
lp

jest5

Guru
18. avg 2007
26.141
-8.783
113
Citat:
Win 2000 recimo ima znanih nekaj hudih varnostnih lukenj, ki jih ne nameravajo (oz. niti ne morejo) popravit, ampak je pa še vedno super OS. Povprečni uporabniki tega ne bodo vedeli, vedo pa to hekerji.
Seveda jih lahko, če bi hoteli. Tako kot so lepo poflikali XPje in W2003. W2000 pa so takrat zanemarili, ker ni bil več aktualen

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Najbolj znane TCP/IP luknje ne morejo popravit oz. bi morali na novo spisat velik del kode samih winsov. Se ne splača, OS je star 10 let in čez 3 tedne je tudi konec popravkov. Če mene vprašaš, bi sicer bili dolžni popravit, vsaj glede na to, da gre za ''pro'' OS, ampak njim je seveda v interesu prehod na server 2008. Point je v tem, da je v primeru OS-a in varnostnih programov naslanjanje na stare verzije riskantno.

@mihagr - odkod pa ti podatek, da je Symantecov Endpoint (oz. bilokateri) toliko boljši od ostalih predvsem pa od komercialno naravnanega Nortona? Kje so kakšni testi, primerjave...?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.141
-8.783
113
No, sej pravim. Za XPje in W2003 so to naredili, za W2000 pa pač ne. Ravno zaradi pacanja tega popravka za XPje in W2003 je Vista toliko zamudila, ker so takrat začasno zamrznili njen razvoj

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
406
29
28
Ljubljana
@SouthPark
Poglej, v nobenem mojem postu nisem hvalil Symantec Enpoint Protection (Security), ves čas sem hvalil Symantec Anti Virus Corporate Edition in ga še vedno.
Zakaj in od kod ga hvalim, samo več kot osem letne izkušnje samo s tem AV programom in to ne doma na enem pc-ju,
ampak na instalaciji nekaj 1000 (tisoč)!

lp