@sandra
Verjetno toliko res ni nihče pripravljen plačati..
Bistvo tega je , da sem želel povedati ,da ti lahko 3,4 prašiče res krmiš po tistem pravem domačem načinu . Ko enkrat to delaš ,veš koliko truda in tudi hrane si vložil ,in je dejansko 5 evrov za živo vago premalo.
V trgovini ima že skoraj vsak zobna krtačka 50% marže ,jaz pa naj celo leto delam za nulo ,oziroma realno še v minus če računaš svoje ure.
In gremo naprej. In vsi ki imajo potem za prodati še dodatnih 6,8,10 + prašičev in veselo razlagajo kako je vse na domači hrani se osebno samo nasmejim. In preden se kdo razburi ,še enkrat ponavljam da je to moje osebno mnenje. !
Za sebe ima 3,4 prašiče ,potem za prodati še 5,6 prašičov ,je to hitro deset komadov.
A se kdo zaveda koliko krme je treba dnevno že za 3,4 prašiče. ? In prašič mora jest vsak dan najmanj dvakrat.
In še enkrat. Osebno nimam nič proti prašičom ki so poleg trave,jabolk ,krompirja krmljeni še s krmili. Osbno raje vidim krmile kot kup pomij.
Moti me pa kup palamudenja,zavajanja, včasih že laganja ,kako je vse krmljeno samo z domačo in oh in sploh hrano.
Bodi pošten ,in povej da prašiči jedo kar imaš sezonsko ,zraven pa dopolnjuješ obroke tudi z malo krmil. Pošteno povej in ne zavajaj nevednih ljudi.
Pri govedini je isto. Seveda je še kje kakšna mikro kmetija ki ima samo seno za krmo brez silosa. Ampak to je tako malo mesa ,ki pokriva morda 0,001% potreb po mesu v Sloveniji.
In samo suho krmo lahko ti prakticiraš dokler imaš dva bikca v štali. KO imaš več glav ,se takšnih igrc zaradi povečanih potreb po krmi in dejansko malih površinah ki jih imajo kmetje na voljo za pridelavo krme ,ne moreš izogniti letno večkratnemu siliranju travne in pa koruzne silaže. Ne gre drugače če želiš preživeti čredo in sebe. To so kruta dejstva.
lp