Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:
Pri nas se juha kuha tam 3-4 ure, najboljša pa je tko al tko od krave. Kakšna kost in mal mesa pa je.
Mi je pa zanimivo prebirat debate o domačem in "domačem" mesu, še posebej od nekoga kateri ima kmetijo.
Mi prašiča kupimo večjega in ga potem vsaj ene 2 meseca hranimo "po naših željah". Se pa ponavadi skuha kotel krme za več dni.
Moram reči ,da glede nakupa prašiča in dokončno krmljenje prašiča doma ,je zelo dobra izbira.
V dveh treh mesecih ,pa tudi če bi bil prej bolj slabo krmljen se sigurno vse razgradi in izgubi kakšen morebiten priokus..
Drugače pa ,res da je že prepozno ,ampak za večino nekvalitetnega krmljenja je najboljši pokazatelj kakšna je mast, in pa kakšen kos mesa ostane po končani peki. Če se kos mesa po pečenju zmanjša za recimo polovico ,
je jasno kot beli dan ,da je bil na silo sforsiran na kile..Kakšna bolj tekoča ,ne snežno bela mast je dober pokazatelj da prašič ni bil krmljen vsaj raznovrstno.
In verjemi , če je bil fotran s krmili ni čisto nič narobe ,če je pa na koncu vsaj mesec dni še na kakšnem kuhanem krompirju ,runklu,korenju je pa uspeh že skoraj zagotovljen.
Glede kuhanega v kotlu. V zimskem času ni problem dva ,tri dni. Več pa tudi ne. Pa pred krmljenjem je fino vsaj malo pogreti. Ne pa preveč.Toliko da je mlačno. Poleti pa v kotlu hrana ne sme biti predolgo. Na toplem se rado hitro skisa.
In ne se bati ,da bo kdo razsipal s krmili. So predraga. Treba vedeti da prašič ob razsipanju kamot poje za svojo vrednost krmil.
Malo za dodatek da druga rajši popapca. To pa ja. Verjemite ,pišem iz izkušenj in ne nekih bife govoric.
To je tako kot človek. Vsakega po nekaj je najboljša izbira.
lp