Nekateri vidite problem če je žival pojedla kakšno pest krmil...smešno . Sploh veste kaj je glavna sestavina krmil. ? Žita ,lucerna..
Se sploh zavedate kaj je en prašič v stanju pojest če mu nudiš ? Crknjene piščanec,kurji gnoj....včasih so se prerekali kdo bo iz kakšne gostilne vozil domov pomije. Pa pri pomijah niso problem ostanki krompirja ,solate,sadja... Problem so velike količine maščob ,zažganih olj ,ostankov mesa...
In goveja živina kar kipi ob dodatku umetnega gnojila ..
Se tega dogaja dandanes manj, a verjemite da dogaja se še pa vedno.
Tako da je marsikdaj bolje ,da je prašič krmljen z krmili. Ker za eno leto imeti doma domače krme za prašiče je skoraj nemogoče.
Da ne govorim kdaj sem nazadnje videl kakšno njivo kje zasajeno z "runklom " ,krmno peso ,svinjskim korenjem... To je prava domača hrana. A te v bistvu skoraj ni. Če pa nekdo nese vsak dan svinjam posodo šrota ali zrnja koruze pa verjemite da to še ni vzrok za hvalo kako je vse domače.
Kdor je pa vsaj eno leto krmil prašiča ,se pravi ga spevil do kolin ,pa dobro ve ,da bi moral biti kilogram žive teže vsaj 5 evrov.
Pojma nimate kaj pomeni "po domače" spraviti gor prašiča.
365 dni brez dneva dopusta je treba iti vsak dan v svinjak ,vsaj dvakrat na dan nesti krmo ,ki jo je seveda prej treba pripraviti ,enkrat na dan skidati,kakor hitro je možno nakositi vsak dan svežo travo ,pobrati kakšno jabolko......Če nimaš svoje svinje je treba majhnega prašička kupiti ,kar je takoj cca 60-100 evrov. Če imaš pa svinjo svojo je pa spet en kup dodatnih skrbi in stroškov.....
Pa upam da se razumemo , da zagovarjam domačo pridelavo ,a ne način kot jo izigravajo naši kmetje.
Vse je tako oh in sploh in vsi so angelčki.
Vsak dober kmet ima še vedno nekaj zase.
In cena 6 evrov za govedino na koncu sploh ni tako ugodna kot mislite. Prvo je to ,da ti nameša vsega po nekaj in se tako izogne riziku da bi mu kaj ostalo neprodanega. Drugih stroškov praktično ni.Kot drugo ne pozabite da so tu še subvencije.
V mesnici ,trgovini ,je roba na izbiro ,ogrommno logistike , trgovina ,zaposleni ,nenanzadnje ddv....
In v večini primerov imajo največje opazke ravno tisti ki nimajo pojma niti o vrsti mesa ,niti o pripravi.
Kolikokrat vidim v trgovini ko človek gleda in sploh ne ve ,ali gleda govedino ,ali svinjino ,pleče ,stegno ,vrat...
Potem pa s prstom pokaže pa reče kilo tega , in včasih je še kakšen mesar ki človeka povpraša kaj bo pripravljal. In kaže na goveje pleče in bi rad naredil super goveje zrezke. ... Seveda je potem meso zanič,ker mu zrezki ne morejo ratat.
Vsak pač po svoje razmišlja , na nek način je celoprav tako.
In verjetno sem eden redkih ki še vztrajam in letno redim dva prašiča zase. Zato pa vem ,da če bi mi nekdo ponudil 5 evrov za živo vago ga ne dam.
A v bistvu jih ponujajo tudi po 1,8 evra za kg.Vse super duper ,samo domača hrana ,kuhana.... Hahahaha ja pa ja de..
lp